Doorgaan naar hoofdcontent

Zo zorg je voor de lange levensduur van je houten meubelen

De sfeer en de uitstraling van je interieur hangt van verschillende factoren af, maar de stijl en de tinten van je meubelen bepalen in belangrijke mate je leef- en woonruimte. Houten meubelen spelen daarbij ongetwijfeld een hoofdrol. 

Ze zijn niet alleen duurzaam, maar ze stralen meer warmte en gezelligheid uit dan meubelen in andere materialen. Wil je zo lang mogelijk van je meubelen genieten, dan vragen ze een regelmatig én aangepast onderhoud. 


Maar wat betekent een aangepast onderhoud voor houten meubelen? 

Hoe bezorgen we onze eet-en slaapkamer een lange levensduur, en hoe verwijderen we vlekken uit de verschillende houtsoorten? 
Vraag GRATIS het nieuwe Morres magazine aan

Verschillende soorten hout

Een zuiverder natuurproduct dan hout kunnen we ons nauwelijks voorstellen. Naald- en loofbomen zijn de belangrijkste leveranciers van hout voor de meubelindustrie. 

Naaldbomen zijn opvallende snelgroeiers en hoofdzakelijk zachte houtsoorten. Lariks, vurenhout, den- en grenen zijn de meest gebruikte houtsoorten in de meubelindustrie.

Loofbomen
Loofbomen groeien dan weer erg traag. ze leveren uitsluitend harde houtsoorten. Loofbomen vind je vooral in Europa, de Verenigde Staten en in Azië. 

Eik, mahoniehout, notelaar, berk, beuk, kerselaar, teak en tropische houtsoorten zoals bangkirai (meestal gebruikt voor duurzame tuinmeubelen en terrassen) en sisan, zijn hier de bekendste en meest gebruikte houtsoorten. 

Massieve houten meubelen

Massieve houten meubelen gaan levenslang mee. Hun prijskaartje is dan ook in verhouding. 

Minder prijselijke meubelen, maar daarom niet minder degelijk, zijn gemaakt uit plaatmateriaal, gekenmerkt door zowel grove als fijnere houtvezels. 


Deze werden onder hoge druk samengeperst, en voorzien van een decoratieve beschermlaag. 

Spaanplaat, MDF en HDF worden, samen met fineerhout, het meest gebruikt in de meubelindustrie. 

Omgevingsfactoren bepalen levensduur 

De levensduur van houten meubelen hangt in belangrijke mate af van omgevingsfactoren als luchtvochtigheid, temperatuur en lichtintensiteit. 

Hou de luchtvochtigheid in je woning zo constant mogelijk. De meest ideale luchtvochtigheidsgraad bedraagt 60%. Hij wordt gemeten met een hygrometer. 

Vraag GRATIS het nieuwe Morres magazine aan

De luchtvochtigheid in je woning op peil houden doe je door: 

Waterbakjes aan de radiatoren van je centrale verwarming te hangen

Met het gebruik van een luchtbevochtigingsapparaat. 

Voor een constante temperatuur in je woning te zorgen: ideaal is 21 graden en nooit lager dan 14 graden

Zonlicht zoveel buiten te houden volle zonlicht, dat doet ze verkleuren

Onderhoud houten meubelen met was of olie

Een aangepast onderhoud van je houten meubelen hangt vooral van de gebruikte hun houtsoort af. 


Speciale samengestelde was of olie geven je houten meubelen een echte verjongingskuur. 

Gebruik nooit teveel olie, dat zorgt voor een averechts effect. Je meubelen zullen daarmee hun mooie glas verliezen. 

Breng daarom nooit méér dan drie keer per jaar een beschermende olielaag aan met een pluisvrije doek. 

Was geeft minder vlug verzadiging, maar overdrijven is nooit goed. Oude waslaag verwijderen met... thee.   

Wanneer hebben je meubelen een nieuwe waslaag nodig? Komt de glanslaag terug nadat je er met een droge doek over wreef? Dan is nog in orde. Is dat niet het geval, verwijder dan hun waslaag met gekookt water waarin je twee zakjes thee liet oplossen. 

Breng dit mengsel op kamertemperatuur, bevochtig hiermee een zachte doek, en wrijf de meubels grondig in. 

Je meubels mogen daarbij zéker niet nat worden. Wrijf onmiddellijk droog met een andere doek. Na deze opfrisbeurt zijn je meubels weer als nieuw. 

Lak voor meubelonderhoud: is meestal erg poreus.  Lak voor meubelonderhoud was vroeger samengesteld uit nitro cellulose. 

Uit milieuoverwegingen stapte men daar van af. Hoe poreuzer deze onderhoudslak, hoe beter. 

Wanneer bijvoorbeeld een hete tas koffie rechtstreeks op je tafel zet, kan de lak blijvend van structuur én van kleur veranderen. 

Aangepaste producten maken je lak weer zacht. Zo zal het vocht uit de vlekken kunnen ontsnappen. Brengt dit nog geen oplossing, dan rest je enkel nog de schuurmachine. 

Rotan is opvallend onderhoudsvriendelijk: dit populaire materiaal is erg veerkrachtig en vertoont vlug kleurverschillen.

Vraag GRATIS het nieuwe Morres magazine aan

Rotan wordt op verschillende manieren verwerkt. De stengels worden handgeweven, vernageld, gebogen, ingelegd en verlijmd. 

Rotan krijgt meestal een eindafwerking met een verf-of een laklaag. Rotan is erg kwetsbaar, maar vraagt niettemin weinig onderhoud. 

Wekelijks droog afstoffen en één keer per maand reinigen met een vochtige doek volstaat. Plaats je meubelen uit rotan nooit in het volle zonlicht of in de nabijheid van een warmtebron. Dat voorkomt om verkleuringen te voorkomen. 

Vlekkengids 

Vetvlekken: verwijder je bij voorkeur met water en een scheutje azijn. Diepe vetvlekken met spiritus. 

Witte kringen: worden vooral veroorzaakt door water. Verwijderen ze met behulp van een hand haardroger, waardoor je de was weer vloeibaar maakt en de kleur herstelt. 

Brandvlekken: voor het verwijderen van brandvlekken gebruik je bij voorkeur metaal polish. Steeds inwrijven in de richting van het hout

Hardnekkige waterkringen: smeer deze kringen in met vette producten zoals mayonaise, boter, vaseline, margarine... Laat dit een nacht intrekken. Daarna zachtjes in cirkels weg wrijven en met een vochtige doek na poetsen 

Erge vlekken: deze verwijder je met de as van sigaretten of met polijstaarde

Krassen: behandel je best met een retoucheer stift in dezelfde kleur als het hout. Daarna drogen met hand haardroger. 

Een verhitte waslaag: wrijf je met een zachte doek gemakkelijk tot in het hart van de kras. Krassen in mahoniehout en kerselaar verdoezel je met jodium

Vraag GRATIS het nieuwe Morres magazine aan

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…