Doorgaan naar hoofdcontent

Wat verstaat men onder een goed kippenhok?

Een goed kippenhok is een minimale vereiste om op een verantwoorde wijze kippen te houden. Zelfs als de kippen los in de tuin lopen is er minstens een goed schuil- en nachthok noodzakelijk.
Omdat in de praktijk kippen worden ondergebracht in bijna alle mogelijke bouwsels, gaan we even bekijken aan wat een goed kippenhok moet voldoen.
De plaats je kippenhok

We kunnen ons kippenhok best op een zodanige plaats bouwen dat de dagelijkse verzorging van onze dieren eenvoudig blijft. Zorg er onder meer voor dat je het hok plaatst op een handige en vlotte looproute van en naar het hok.
Het is ook belangrijk dat de kippen niet de hele dag in volle zon of regen zitten. Best hou je rekening met de windrichting in verband met inslaande regen, zodat we het kippenhok mooi droog kunnen houden.

Een goed kippenhok beschermt je kippen tegen roofdieren

vos
Willen we met succes kippen houden dienen we zeker bedacht te zijn op schadelijke roofdieren die onze kippen kunnen belagen.
Dat vossen gek zijn op een lekker kippetje is al lang geen geheim meer. Zelfs in de stadsrand en dicht bewoond gebied worden tegenwoordig meer en meer slimme vossen gesignaleerd.
Maar ook ratten weten net als de mens wel een kakelvers eitje te waarderen.
Laten we onze honden ook niet vergeten !
En als kraaien of eksters in de gaten krijgen waar de eieren liggen zullen ze ook zeker hun kans grijpen.

Hoe groot is een goed kippenhok?

Te veel kippen in een te klein hok houden is vragen om moeilijkheden.
Vooral het nachthok moet voldoende groot zijn zodat onze dieren er rustig in kunnen overnachten.
Als basisregel kan je nemen om per m² nachthok, 3 grote of 5 kleinere soorten te huisvesten. Soms gaat men ook uit van volgende regel,  om per kip minstens 0,25 m² grondoppervlak in het nachthok te voorzien.
In een goed kippenhok voorzie je ook genoeg plaats voor zitstokken en legnesten.
Het hok moet goed te ventileren zijn en er komt best geen tocht in.
goed kippenhokHou er wel rekening mee dat een klein en laag kippenhok niet zo gemakkelijk is op vlak van onderhoud. Bij een klein hok kan het een goede oplossing zijn om meerdere toegangsdeurtjes te voorzien, zodat je ook bij het reinigen overal aan en bij kunt.
Tegenwoordig voorziet men  bij bepaalde types kippenhokken ook een open klapbaar dakelement. Zeer handig! Zou je beslissen om je kippenhok zelf te maken hou daar dan rekening mee.
En, indien mogelijk, is het zeker aan te bevelen om een behoorlijke uitloop of een buitenren voor uw kippen te voorzien. Zo geven we onze gevleugelde vrienden ook alle kansen om voldoende te scharrelen.

Maak een uniek kippenhok

Doorloop slechts vier stappen en je bouwt een prachtig kippenhok. Waar wacht je nog op?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…

Waar koop je Delvaux handtassen tweedehands

Hou je van klasse en kwaliteit, dan droom je wellicht al langer van exclusieve Delvaux handtassen. Kwaliteit is niet goedkoop, en dat is bij deze Brusselse handtasontwerper beslist niet anders. Wat anders gezegd van prijzen die variëren van 750 tot 2500 euro voor een handtas? Dat heeft uiteraard voor gevolg dat geïntresseerden in de kwaliteits lederwaren van delvaux ijverig zoeken naar tweedehands handtassen van Delvaux. Ze zijn tweedehands niet gemakkelijk te vinden, maar er zijn gespecialiseerde sites die geregeld tweedehands handtassen van Delvaux aanbieden. En Delvaux zélf organiseert jaarlijks een voordelige stockverkoop. Hoe pak je de zoektocht naar tweedehands handtas van Delvaux handtassen succesvol aan, en op wat moet je letten om latere ontchoochelingen te voorkomen?

Er is wellicht geen enkele vrouw die er niet van droomt met een handtas van de Brusselse lederontwerper Delvaux te kunnen pronken. Dromen mag, maar lang niet iedereen kan zich zo'n Delvaux handtas veroorloven…