Doorgaan naar hoofdcontent

De tien leukste dorpen van Nederland die je zeker moet bezocht hebben

Wist je dat het Limburgse dorp Thorn wit werd geschilderd omdat de Fransen in 1794 belasting invoerden? En dat de Vikingen het naar hun zin hadden in Wijk bij Duurstede? Vergeet geschiedenisboeken! Leer live over de Nederlandse historie door te wandelen door mooie Nederlandse dorpen en kleine steden waar je struikelt over monumenten, leuke musea, kunstgaleries en als een heer of dame van stand kunt dwalen over aangename landgoederen.
Hier vind je alvast tien leuke dorpen die zeker in aanmerking komen van aangenaam dagje bij onze noorderburen.

Het Gelderse Elburg met vele monumenten

De charmante, eeuwenoude stad Elburg aan het Veluwemeer is rijkelijk bedeeld met rijksmonumenten. Zoals Smenten, gemeentelijke monumenten en een aantal oorlogsmonumenten. Een goede manier om deze te leren kennen is met de stadswandelingen die de VVV Elburg organiseert. Je wandelt langs alle historische highlights waaronder het Muurhuisje waar je een glimp opvangt van het leven van vroeger. Maar je kunt ook wandelen door Joods Elburg of door de haven voor een blik op de visafslag. Bij de laatste toer door Elburg hoort natuurlijk het eten van een visje bij traditionele. Even buiten Elburg vind je prachtige landgoederen zoals Landgoed Klarenbeek in Doornspijk.
Elburg Gelderland

Giethoorn het Venetië van Nederland

Water, water en nog eens water. We gaan naar Giethoorn, het dorp dat dankzij de vele waterwegen ook wel het Venetië van Holland genoemd. Giethoorn is misschien wel Nederlands grootste toeristische exportproduct. In ieder geval zijn de Chinezen dol op het dorp, ze stemden massaal op het dorp (na een campagne van Giethoorn zelf) om het op de internationale Monopoly-editie te krijgen. En dat lukte. Het pittoreske Giethoorn heeft slechts één fiets- en wandelpad, voor het overige neemt een punter je mee over het water. Combineer Giethoorn met een avontuur in de natuur van het Nationaal Park Weerribben-Wieden, de thuisbasis van de otter en de zwarte stern.
Giethoorn Overijssel

Thorn, het witte stadje in Nederlands Limburg

Ooit was het witte stadje Thorn een klein vorstendom onder leiding van een abdis en 20 adellijke kloosterdames die een eigen abdij en klooster runden. Toen in 1794 de Fransen kwamen, voerden ze belasting in naar de omvang van de ramen van de huizen. Omdat de arme bevolking dit niet kon betalen, metselde men de ramen dicht en om dit te verbergen maakte men de huizen geheel wit. Meer over de geschiedenis leer je in gemeentemuseum Het land van Thorn en in de abdij die nog altijd bestaat.
Thorn Limburg

Orvelte één groot openluchtmuseum

Het Drentse Orvelte is een groot openluchtmuseum vol tradities en cultuur. In het monumentendorp wandel je langs monumentale boerderijen, over straten met kinderkopjes en zie je met een beetje geluk de schaapsherder voorbijkomen met z’n kudde. Orvelte geldt als een van de mooiste dorpen van Drenthe en van Nederland. Tip: op 28 en 29 november is er een leuke Winterfair in het dorp voor onder meer brocante spullen.
Orvelte dorp Drenthe

Historische binnenstad Bourtange

Ga eeuwen terug in de tijd in historische vestingstad Bourtange. Deze stad kent zijn oorsprong in het jaar 1742. Tussen 1593 en 1851 was het een belangrijk verdedigingswerk dat werd gebouwd in opdracht van Willem van Oranje. In 1851 hield het als verdedigingswerk op te bestaan en transformeerde het tot boerendorp. In de jaren ’60 van de vorige eeuw werd besloten Bourtange zijn oorspronkelijke vorm terug te geven. Nu is het een prachtige vestingstad waarin je het originele bouwwerk terugziet met een molen, kerk en huisjes van toen. In het interactieve Terra Mora komen de gevechten en kanonschoten van toen tot leven met de troepen van ‘Bommen Berend’ in de verte. L
Bourtange Groningen

Maak een stap in het rijke verleden van Appingedam

Appingedam is een mooie, kleine stad in de provincie Groningen met zo’n 12.000 inwoners. Samen met de stad Groningen is het de enige plaats die zijn oorsprong in de middeleeuwen kent. Appingedam staat vooral bekend om z’n authentieke hangende keukens boven het Damsterdiep. Bezoek Museumstad Appingedam en leer over het rijke verleden van de stad.
Appingedam Groningen

Hattem in de schaduw van natuurpark De Veluwe

Hattem is een kleine stad in het noordoosten van Gelderland. Beroemd vanwege de historische binnenstad, een beschermd stadsgezicht, de mooie omgeving van de Veluwe en het Anton Pieck museum. Anton Pieck kennen we van zijn romantische illustraties en sprookjesachtige wereld. Hij stond ook aan de wieg van De Efteling. Leuk voor ouders met kinderen. Dat geldt ook voor Nederlands Bakkerijmuseum waar ze de leukste bakworkshops organiseren. Zo leer je in het najaar speculaas bakken. Struin wat door Hattem en over het mooie Landgoed Molecaten en je zult verliefd worden op deze stad.
Hattem Gelderland

Museumstad Duurstede

Wijk bij Duurstede was vroeger eigenlijk Dorestad, een belangrijke handelsplaats waar de Romeinen en de Vikingen ooit rondliepen. In Museum Dorestad nemen ze je mee langs de interessante geschiedenis van het stadje. En in de gerestaureerde kasteel ruïne van Kasteel Duurstede, met een vierkante Donjon uit 1270 en Bourgondische toren, zie je nog iets van de bloeiende en rijke plaats die Wijk bij Duurstede lang geleden was. Inmiddels staat Wijk bij Duurstede ook bekend als kunststad vanwege de vele galeries en de poëzie- en de beeldenroute door de binnenstad.
Wijk bij Duurstede

Het groene Monnickendam

Aan de Gouwzee ligt Monnickendam, een kleine stad met zo’n 10.000 inwoners en veel gebouwen op de monumentenlijst. Het is bijna niet voor te stellen maar vroeger voeren grote zeeschepen Monnickendam binnen vanuit de voormalige Zuiderzee. Zo ontstond een bloeiende handel met de Oostzeelanden. Bezoek er de wekelijkse markt en hoor de stadsbeiaardier het oudste, nog bespeelbare carillon van Nederland bespelen. En ga met een klipper het Markermeer of de Gouwzee op voor een ander perspectief op Monnickendam en de omgeving vanaf het water.
Monnickendam hoort bij de gemeente Waterland dat ook bestaat uit de leuke, historische plaatsen Marken, Broek in Waterland, Ilpendam, Katwoude, Overleek, Purmer, Watergang, Uitdam en Zuiderwoude.
Monnickendam Noord-Holland

Het schilderachtig mooie De Rijp

Vlakbij Amsterdam en Alkmaar vind je het mooie 17e-eeuwse dorpje De Rijp in het hart van de Eilandspolder. De bekende Nederlandse molenmaker en waterbouwkundige Jan Adriaanszoon Leeghwater zag de schoonheid destijds al en bestempelde De Rijp als ‘ beste dorp van Holland'. Wandel door De Rijp langs zo’n 120 fraai gerestaureerde rijksmonumenten en 27 gemeentelijke monumenten waaronder het Raadhuis met de Waag en De Hervormde Kerk, beroemd vanwege z’n unieke 23 gebrandschilderde ramen. In de omgeving? Andere ‘ansichtkaartachtige’ dorpjes zoals Graft, Driehuizen en Grootschermer. (Bron: Skyscanner.nl)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…