Doorgaan naar hoofdcontent

Met de fiets naar school: zo kies je een veilig kinderstoeltje

Steeds meer (jonge) ouders kiezen voor de fiets voor het weg brengen van hun kind(eren) naar school. Dat valt alleen maar toe te juichen, maar wat als het om peuters betreft? Om je kind met de fiets naar de kleuterschool te brengen, zijn er steeds meer oplossingen beschikbaar. Dat maakt je uiteindelijke keuze er zeker niet gemakkelijker op. Een mogelijke oplossing is het gebruik van een kinderstoeltje. Maar daar blijft je keuze niet toe beperkt. Er zijn kinderstoeltjes in de handel om zowel achter- als vooraan je fiets te monteren. Je kan daarbij ook kiezen om je peuter dicht bij jou op de fiets te hebben met een stoeltje dat op de stang van je fiets wordt geplaatst. Op wat moet je dan letten voor het kopen van een veilig kinderstoeltje voor op je fiets?

Een veilig kinderstoeltje voor op je fiets geeft je peuter
voldoende steun in zijn rug en beschermt zijn/haar
handen en voeten
Eerste vraag bij dit alles is uiteraard vanaf welke leeftijd je peuter in zo'n kinderstoeltje kan en mag. Volgens opvoedingsdeskundigen kan dat vanaf het ogenblik dat je peuter zelfstandig  kan recht zitten. Dat is meestal rond zijn/haar eerste verjaardag. Dat is een minimum leeftijd. De nek- en rugspieren van je peuter moeten immers voldoende ontwikkeld zijn. Is je peuter jonger dan één jaar en wil je hem of haar toch op korte fietstochtjes meenemen, gebruik dan een autostoel die je achter op je fiets plaatst. Autostoeltjes passen op je fiets met behulp van daarvoor speciaal daarvoor ontworpen beugels die je in elke fietshandel kunt kopen.

Een goed stoeltje geeft voldoende steun

Een goed en veilig kinderstoeltje, of dat nu een exemplaar is voor voor- of achterop je fiets te monteren, moet je peuter in de eerste plaats voldoende steun bieden in de rug en moet even goed zowel de handjes als de voetjes van je peuter maximaal beschermen.Wil je écht zeker zijn dat je met een veilig kinderstoeltje voor op je fiets te doen hebt, kies er dan een met de veiligheidsnorm EN 14344. De Europese norm stelt extra veiligheidsnormen voor deze fietsstoeltjes:

Een veilige kinderstoel voor achterop je
fiets moet verplicht beschikken
over een hoge rugleuning
  • Spaakbescherming: moet voorkomen dat je peuter met zijn voeten en/of benen tussen je fietswiel geraakt.
  • Stuur: stoeltjes aan de voorkant van het stuur zijn verboden. Ze worden gemonteerd met behulp van een extra bevestiging aan het frame van je fiets.
  • Kinderstoeltjes achterop: moeten verplicht over een hoge rugleuning beschikken.
  • Zitjes voor op je bagagedrager: moeten een extra bevestiging aan je fietsstuur hebben.
  • Schoudergordels: zijn samen met een kruisgordel en een zitverhoging tussen de beentjes van je peuter verplicht.
  • Stabiel; kies steeds voor een stabiel kinderzitje of kinderstoeltje voor op je fiets.

Voor- of achter op je fiets

Er zijn dus verschillende soorten kinderstoeltjes voor op je fiets. Kies je voor een kinderstoeltje vooraan zodat je jouw peuter steeds in de gaten kunt houden? Geniet een stoeltje voor achterop je fiets jouw voorkeur, of een voor op de fietsstang? Hét kinderstoeltje voor op je fiets bestaat niet, alle uitvoeringen hebben zowel hun voor- als hun nadelen. Aan jou dus de keuze om het stoeltje te kiezen dat het best bij jouw peuter past:
  • Kinderstoeltje vooraan: deze zijn uitsluitend bestemd voor peuters tot 15 kilo. Zwaarder maakt sturen best lastig. Zo'n kinderstoeltje vooraan je fiets zorgt voor minder stabiel rijden.
  • Kinderzitje achteraan: geschikt voor oudere peuters vanaf zo'n drie jaar.
  • Zitjes op je fietsstang: gebrek aan stabiliteit en zeker voorbijgestreefd. Bij actieve peuters kunnen dergelijke zitjes voor gevaarlijke situaties zorgen.
Prijs veilig kinderstoeltje

Zoveel kinderzitjes zoveel prijzen. Je hebt al een kinderzitje voor 49 euro. Investeer extra in veiligheid, dat zal je nooit beklagen. De prijs van een veilig kinderstoeltje bedraagt gemiddeld zo'n 129 euro.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…

Waar koop je Delvaux handtassen tweedehands

Hou je van klasse en kwaliteit, dan droom je wellicht al langer van exclusieve Delvaux handtassen. Kwaliteit is niet goedkoop, en dat is bij deze Brusselse handtasontwerper beslist niet anders. Wat anders gezegd van prijzen die variëren van 750 tot 2500 euro voor een handtas? Dat heeft uiteraard voor gevolg dat geïntresseerden in de kwaliteits lederwaren van delvaux ijverig zoeken naar tweedehands handtassen van Delvaux. Ze zijn tweedehands niet gemakkelijk te vinden, maar er zijn gespecialiseerde sites die geregeld tweedehands handtassen van Delvaux aanbieden. En Delvaux zélf organiseert jaarlijks een voordelige stockverkoop. Hoe pak je de zoektocht naar tweedehands handtas van Delvaux handtassen succesvol aan, en op wat moet je letten om latere ontchoochelingen te voorkomen?

Er is wellicht geen enkele vrouw die er niet van droomt met een handtas van de Brusselse lederontwerper Delvaux te kunnen pronken. Dromen mag, maar lang niet iedereen kan zich zo'n Delvaux handtas veroorloven…