Doorgaan naar hoofdcontent

Kinderen: veilig naar school met de aanhangfiets

Nadat de fietskar zijn vaste plaats in het dagelijks verkeer heeft verworven om onze kinderen naar (veilig) school te brengen, is nu ook hier de aanhangfiets een stevige opmars gestart. Met het populair worden van de aanhangfiets wordt het aanbod steeds uitgebreider. Tussen alle koren zit kaf, en dat is in dit geval niet anders. Na onderzoek door de belangrijkste verbruikersorganisaties van Europa blijkt dat er nogal wat kwalitatief ondermaatse en onveilige aanhangfietsen op de markt zijn. Wees kritisch en koop niet zomaar lukraak een aanhangfiets. Op wat moet je dan vooral letten tijdens je zoektocht naar een veilige aanhangfiets?

De koppeling tussen beide fietsen is van groot belang voor
de veiligheid van een aanhangfiets
Een stabiele aanhangfiets is meestal ook een veilige aanhangfiets.Controleer in de eerste plaats de kwaliteit van de koppeling van je toekomstige aanhangfiets. Een koppeling met speling zorgt voor onveilige toestanden en is te mijden. Voor je de knoop definitief doorhakt, maak je bij voorkeur een proefrit met de aanhangfiets. Sommige aanhangfietsen slingeren immers gevaarlijk heen en weer. Fietsen langs smalle, steile wegen en in het drukke verkeer is dan ronduit levensgevaarlijk.

Koppeling met verschillende mogelijkheden

De koppeling kan op verschillende manieren
gerealiseerd worden en bepaald de stabiliteit
en de veiligheid van een aanhangfiets
De koppeling van de aanhangfiets is dus de belangrijkste factor van veilige fietscombinatie. De koppeling tussen de twee fietsen kan op verschillende manieren mogelijk gemaakt worden:
  • Bagagedrager: deze wordt op jouw fiets gemonteerd, waardoor je hier ook een kinderzitje kunt gebruiken. Zo een koppeling met behulp van een bagagedrager zorgt meestal voor maximale stabiliteit.  
  • Nylonbus: deze wordt over je zadelpen geschoven. Een nylonbus is in slechts beperkte maten verkrijgbaar en dat is oorzaak van vele problemen. Past de nylonbus perfect over je zadelpen, dan zorgt dit voor perfecte stabiliteit.Bij de kleinste speling tussen deze nylonbus en de zadelpen zal de aanhangfiets gaan slingeren en dat zorgt voor onveilige situaties. Hou er zeker rekening mee dat je over minstens vijf centimeter ruimte op je zadelpen moet beschikken, zodat je zadel niet op zijn laagste stand kan geplaatst worden.
  • Koppelstuk: wordt stevig om de zadelbuis van je fiets geklemd. Deze koppelstukken passen op haast alle zadelpennen. Voor een zo goed mogelijke spoorvorming van je aanhangfiets moet je koppelstukken goed uitlijnen. Daarvoor heb je voldoende ruimte op de zadelpen nodig. Ook met dit systeem kun je het zadel fiets onmogelijk in zijn laagste stand plaatsen. De verlengde buis van de aanhangfiets zorgt in vele gevallen voor een onstabiele combinatie.
Passende aanhangfiets voor extra rijcomfort

De juiste maat van je aanhangfiets zorgt voor
maximaal rijcomfort. Voor de levensduur kies
je bij voorkeur een verstelbaar exemplaar
Voor de levensduur van je aanhangfiets kies je bij voorkeur voor een aanhangfiets die aan de lengte van je kind kan aangepast worden. Let bij je keuze ook op de verstelbaarheid van het stuur, zowel in de als in de voorwaartse richting. Ga voor een aanhangfiets waarbij het zadel instelbaar is. Overweeg eventueel de montage van een aangepast stuur, stuur- of zadelpen.

Met of zonder versnellingen

Wordt het een aanhangfiets mét of zonder versnellingen? Gebruik je jouw aanhangfiets in een heuvelachtige omgeving, dan is een aanhangfiets met versnellingen zeker aan te raden. Op dergelijk golvend parcours en zonder versnellingen moet je kind veel té hard trappen. Hou er ook rekening mee dat aanhangfietsen zonder versnellingen meestal ongeschikt zijn voor snelheden boven de twintig kilometer per uur.

Nieuw of tweedehands

Twijfel niet en geef de voorkeur aan een nieuwe aanhangfiets, die verschaft je de meeste veiligheid. Wordt het toch een tweedehands aanhangfiets, hou er dan rekening mee dat de laatste jaren de meeste aanhangfietsen een flinke gedaanteverwisseling ondergingen, zowel op het vlak van de gebruikte materialen als onderdelen. Ga bij de aankoop van een tweedehands exemplaar steeds na of de onderdelen ervan nog steeds verkrijgbaar zijn en maak met zo'n tweedehands aanhangfiets steeds een proefrit.
Investeer in veiligheid, dat zul je later zeker naar waarde weten te schatten. Het verschil tussen een goedkope en een duurdere aanhangfiets zit hem hoofdzakelijk in de kwaliteit van de gebruikte materialen en onderdelen. Wees voorzichtig met aanhangfietsen die in China of in Taiwan werden vervaardigd, die zijn meestal van bedenkelijke kwaliteit.

  • Prijs van een aanhangfiets: de prijs van een veilige aanhangfiets scommelt rond 175 euro.
Enhanced by Zemanta

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…