Zo koop je een veilige trampoline

Trampolines zijn ongetwijfeld een van de meest populaire buitenspeeltuigen, en dit zowel voor jong als oud. Op trampoline springen staat geen leeftijd, maar is het wel zo gezond als het er uit ziet? Op wat moet je letten bij de aankoop en het installeren van een veilige trampoline en welk prijskaartje hangt er aan vast?

Trampoline springen is bijzonder populair, zowel voor
jong als oud. Investeer liever extra in veiligheid dan het 
later aan de dokter te moeten uitgeven...
Overweeg jij als zovelen de aankoop van een trampoline? Zo'n trampoline is bijzonder populair, vooral bij het jonge volkje, en tijdens de lange zomervakantie is het ongetwijfeld een uitstekend tijdverdrijf. Wil je jouw kids verrassen en wellicht tevreden stellen met de aankoop en de installatie van een trampoline, dan moet je ongetwijfeld met enkele zaken rekening houden om van je toekomstige trampoline geen miskoop te maken. Koop in de eerste plaats een veilig en betrouwbaar toestel, het gaat trouwens over de veiligheid van je kinderen. Investeer bij voorkeur extra in kwaliteit dan het bespaarde later aan de dokter te moeten uitgeven.Vraag is echter wat men verstaat onder een veilige trampoline. Dat is uiteraard niet het enige waar je rekening moet mee houden. Overweeg eerst wat voor jouw de meest geschikte trampoline is en hou daarbij zeker ook rekening met de beschikbare plaats en de eisen die je aan het toestel stelt. Zullen er uitsluitend jonge kinderen gebruik van maken, of is je trampoline ook voor het zwaardere geweld bestemd?

Verschillende soorten trampolines

Een ronde trampoline is een veilige
trampoline
De ene trampoline is duidelijk de andere niet, zodat je vooraf best uitmaakt welke toestel het best bij je thuissituatie past.Trampolines zijn er in verschillende maten, vormen en kleuren en nu wordt ook steeds meer en meer naar het design van het toestel gekeken. Zowel de vorm als de grootte van je trampoline zijn uiteraard afhankelijk van de ruimte die je ter beschikking hebt in je tuin. Er zijn voldoende soorten trampolines zodat ze aan ieders wensen en situaties kunnen aangepast worden. 

Trampolines voor recreatie- of wedstrijdverband 


Er is uiteraard een groot verschil thuistrampolines en wedstrijdtrampolines. Deze laatsten moeten aan tal van extra veiligheidsvoorschriften voldoen. Het springvlak van zo'n wedstrijd trampoline moet in de eerste plaats rechthoekig zijn en een oppervlakte hebben van minstens 4,26 bij 2,13 meter. In het midden van het witte vlak moet een rood kruis aanwezig zijn. Op die manier is het voor wedstrijdspringers duidelijk zichtbaar waar hij zich het best kan afzetten en wordt ook de veerkracht maximaal benut. De veerkracht van een  wedstrijdtrampoline wordt tot stand gebracht door gemiddeld zo’n 120 stalen veren die op hun beurt in een metalen frame werden gemonteerd. Om trampoline te springen in wedstrijdverband moet deze minimale afmetingen hebben van 5,20 bij 3,05 meter en 1,18 meter hoog.

Kies voor maximale veiligheid en rust je
trampoline uit met een veiligheidsnet
Er zijn niet alleen verschillende soorten trampolines, je hebt bij aankoop ook de keuze uit verschillende vormen:

  Ronde trampoline: een veilige trampoline is een ronde trampoline. Je springt op een ronde trampoline immers gemakkelijker terug naar het midden van je toestel.
 • Rechthoekigetrampoline: ideaal voor kleinere tuin.
Trampoline mét veiligheidsnet

Zorg er bij de aankoop van een trampoline voor dat de randen van het toestel uitgerust zijn met extra beschermkussens. Zo een beschermende rand met kussens moet zo strak mogelijk over de buis en veren van de trampoline worden gespannen. Op het vlak van de veiligheid is ook de dikte van de rand belangrijk. Die zorgt immers voor het breken van valpartijen. Graaf voor maximale veiligheid je trampoline geheel of gedeeltelijk in. Graaf een kuil onder het midden van het toestel, en laat een hoogte van ten minste 10 centimeter tussen het gras en de bovenkant van de trampoline.

Ben je van plan te investeren in een trampoline, koop er dan een met een volledige beschermnet dat zowel de boven- als de onderkant afschermt.

Het net aan de onderkant van de trampoline is vooral bestemd voor de veiligheid van kleine kinderen.


Extra veiligheidsmaatregelen:

 • Lange veren: hoe langer de veren, hoe soepeler de trampoline je laat springen. Een trampoline met kortere veren is echter niet slechter dan een met lange veren.
 • Aantal veren: hoe meer veren, hoe soepeler en duurder de trampoline.
 • De dikte van het staal: de bovenrand of de toprail is belangrijker dan de poten.
 • Diameter stalen buizenframe: hoe groter de diameter hoe stabieler en veiliger de trampoline.
Gebruik geen trampoline:
 • Ingeval van zwangerschap.
 • Bij hoge bloeddruk.

Prijs van een veilige trampoline
 • Trampoline 100 centimeter: meest eenvoudig toestel, vanaf 35 euro
 • Little Tikes: 213 centimeter, 209 euro.
 • Jumping POD Oval: 595 euro.
 • Veiligheidsnet: vanaf 73 tot 199 euro.

Reacties