Doorgaan naar hoofdcontent

Zo kies je het beste strijkijzer

Een van de meest verwenste huishoudelijke taken is ongetwijfeld strijken. Toch moet je niet eens een strijktalent zijn om je linnen in de juiste plooi te leggen. Een goed strijkijzer doet wonderen, en met de jongste generatie (stoom)strijkijzers is het zelfs nog gemakkelijker om de laatste kreuken uit je wasgoed te halen. Overweeg je de aankoop van een strijkijzer, dan doe je er goed aan je te informeren over de vele mogelijkheden van de nieuwste strijkijzers. Op wat moet je letten tijdens je zoektocht naar het meest geschikte strijkijzer en wel prijskaartje hangt er aan vast?Strijken is nu niet precies de meest geliefde
huishoudelijke taak...
Je moet uiteindelijk wel weten wat je wil, want het ene strijkijzer is het andere niet. Naast het het klassieke droogstrijkijzer zijn er immers ook nog de stoomstrijkijzers die steeds meer klusjes aankunnen en er zijn ook nog de handige reisstrijkijzers.

Droogstrijkijzers

Het droogstrijkijzer is ongetwijfeld het meest eenvoudige strijktoestel. Het is uitegrust met een strijkzool die verwarmd wordt en waarbij geen water of stoom aan te pas komt. Voor degelijk strijkwerk kun  je dat water zelf toevoegen, bijvoorbeeld met behulp van een plantenspuit.

Stoomstrijkijzers
Met een stoomstrijkijzer zijn plooien gemakkelijker glad
te strijken en is deze klus ook minder tijdrovend
Stoomstrijkijzers worden veruit het meest gebruikt. Zo'n stoomstrijkijzer beschikt over een stoomgenerator die stoom produceert die via vele gaatjes in de zool van je stoomstrijkzijzer naar buiten wordt gestuwd. Een stoomstrijkijzer maakt strijken heel wat eenvoudiger, minder tijdrovend en toch veel efficiënter. De meeste maar niet alle stoomstrijkijzers zijn geschikt voor het gebruik van leidingwater. Hier is het dus zeker oppassen geblazen.

Strijkmachines

Met een professionele strijkmachine is strijken kinderspel. Dankzij de hoge druk die dergelijke machines produceren, tot vijf bar en meer, beschikken deze toestellen ook over een bijzonder krachtige stoomstoot waardoor plooien en kreuken in een handomdraai verdwijnen als sneeuw voor de zon. Deze strijkmachine is geschikt voor alle textiel. Niet alleen voor lakens en tafelkleden maar even goed voor alle kledingsstukken als broeken, rokken, kleedjes en overhemden. Zo'n strijkmachine kan alles aan, en de meest gesofisticeerden denken zelfs in jou plaats!

Met een professionele strijkmachine is kreukvrij
strijken kinderspel
Met een snoer en snoerloos

De meeste strijkijzers zijn uitgerust met een snoer (controleer bij je keuze zeker of het lang genoeg is), en snoerloze toestellen. Deze laatsten moet je opladen met een laadstation. Heel wat strijkijzers zijn uitgerust met een tuimelsnoer dat aan de bovenkant van het strijkijzer vast zit en fexibel met je strijkijzer mee beweegt, waardoor het snoer nooit in de knoop geraakt of in je weg zit.

Extra onderhoudstips

Een regelmatig en aangepast onderhoud bepaald de levensduur van je strijkijzer. De grootste vijand van je alle strijkijzers is ongetwijfeld kalk dat de stoomgaatjes kan verstoppen waardoor het toestel minder effeciënt zal werken. Met deze onderhoudstips houd je een strijkijzer kalkvrij, en dat zorgt voor een lang leven van je strijkijzer:
  •  Water: tussen de verschillende regio's van ons land bestaan er grote verschillen in de zachtheid van het leidingwater. Is je leidingwater harder dan normaal, gebruik dan bij voorkeur gedestilleerd of gedemineraliseerd water.
  • Kalkvorming voorkomen: voorkomen is beter dan genezen en dat is ook hier zeker het geval. Spoel na enkele strijkbeurten je strijkijzer grondig met leidingwater en volg de met je strijkijzer meegeleverde instructies.
  • Azijn en chemische schoonmaakmiddelen: gebruik voor het schoonmaken en ontkalken geen azijn of andere chemische schoonmaakmiddelen wanneer dat door de fabrikant in de handleiding wordt afgeraden.
  • Anti- kalksysteem: de jongste (stoom) strijkijzers zijn uitgerust met een anti- kalksysteem, ofwel met een cartridge dat het water filtert of met behulp van een bakje dat de kalk opvangt.
  • Zool proper houden: bleven kalk, stijfsel of de resten van een print op de zool van je strijkijzer, zet je koud strijkijzer dan op een doek met schoonmaakazijn en laat dit gedurende een half uur inweken. Is het vuil niet verdwenen, herhaal dan deze behandeling en verwijder alles met een vochtig sponsje.
Prijs strijkijzers

De prijs van een strijkijzer kent grote verschillen en hangt van vele factoren af. Er bestaat een belangrijk prijsverschil tussen bijvoorbeeld droogstrijkijzers en strijkmachines. Dat is eveneens het geval tussen de verschillende merken. Naast duurdere exemplaren van bekende merken wordt de prijs van strijkijzers hoofdzakelijk bepaald door hun wattage, hun aantal functies en de laatste technische snufjes. De nieuwe generatie strijkijzers is ook duurder dan hun voorgangers, en stel je design op prijs, dan moet je er extra voor betalen.
Populaire merken strijkijzers: AEG- Electrolux,Tefal, Rowenta, Philips, Delonghi, Braun en Bosh.
  • Droogstrijkijzers: vanaf... 13 euro.
  • AEG- Electrolux: stoomstrijkijzer,stoomgenerator, 93 euro.
  • Calor GV 74560: stoomstrijkijzer, 5 bar, stoomgenerator, 160 euro.
  • Rowenta D G8860: stoomstrijkijzer, 5,5 bar, stoomgenerator, 196 euro.
  • Philips Perfect Care: stoomstrijkijzer, 5,5 bar, stoomgenerator, 239 euro.  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…

Waar koop je Delvaux handtassen tweedehands

Hou je van klasse en kwaliteit, dan droom je wellicht al langer van exclusieve Delvaux handtassen. Kwaliteit is niet goedkoop, en dat is bij deze Brusselse handtasontwerper beslist niet anders. Wat anders gezegd van prijzen die variëren van 750 tot 2500 euro voor een handtas? Dat heeft uiteraard voor gevolg dat geïntresseerden in de kwaliteits lederwaren van delvaux ijverig zoeken naar tweedehands handtassen van Delvaux. Ze zijn tweedehands niet gemakkelijk te vinden, maar er zijn gespecialiseerde sites die geregeld tweedehands handtassen van Delvaux aanbieden. En Delvaux zélf organiseert jaarlijks een voordelige stockverkoop. Hoe pak je de zoektocht naar tweedehands handtas van Delvaux handtassen succesvol aan, en op wat moet je letten om latere ontchoochelingen te voorkomen?

Er is wellicht geen enkele vrouw die er niet van droomt met een handtas van de Brusselse lederontwerper Delvaux te kunnen pronken. Dromen mag, maar lang niet iedereen kan zich zo'n Delvaux handtas veroorloven…