Woning: zonwering voor goedkope energie

Voor een aangename kamertemperatuur tijdens de zomer is een doeltreffende zonwering pure noodzaak. Een leefruimte op de meest geschikte temperatuur zorgt niet alleen voor een groter leefcomfort, maar tegelijk ook voor een lagere energiefactuur. Een efficiënte zonwering is niet goedkoop, maar deze investering verdien je al vlug terug dankzij lagere energiekosten. Geef daarom de hitte geen kans en hou de zon zoveel mogelijk uit je woning. Beperk daarom zoveel mogelijk glaspartijen in de gevels. Kies voor zowerende beglazing en voor aangepaste en beweegbare zonwering.

Zonwering is er vandaag in alle mogelijke systemen, kleuren
en afmetingen. Zorg in de eerste plaats dat je ramen die naar
het zuiden zijn gericht over zonwering beschikken
Dit wil uiteraard niet zeggen dat je alle zonlicht uit je woning moet weren, integendeel. Gebruik maken van passieve zonne- energie is nog altijd lonend. Je moet immers niet alleen aan de zomermaanden denken. Glasoppervlakken uitsluiten is te gek, zij zorgen tijdens het stookseizoen voor gratis zonnewarmte. Om deze zonnewarme maximaal te benutten, voorzie je bij voorkeur ook beglazing die naar het zuiden is gericht.Voor je glasoppervlakken aan de zuidkant gebruik je uiteraard geen dure zonnewerende beglazing of vierseizoenenglas. Daardoor moet je in de herfst en wintermaanden teveel zonlicht in je woning missen.Tijdens de zomermaanden hou je de zon buitenshuis door gebruik te maken van zonwering aan de buitenkant van je woning. Zonwering binnen heeft immers geen enkele zin.

Zonwering voor bestaande woningen

Er zijn dus verschillende manieren om een deel van de zonnewarmte uit je woning te houden. Het beperken van je glasoppervlakte is een mogelijkheid, maar die moet je voorzien bij het ontwerpen van je woning. Met zonwerende beglazing of vierseizoenenglas mag je niet overdrijven. Een derde mogelijkheid is het nachtkoelen van je woning. In dit geval zet je zowel 's avonds als ' s nachts de verluchtingsinstallatie op maximale capaciteit, zo kan je woning verluchten en de temperatuur dalen. Om een deel van de zonnewarmte buiten te houden wordt nog steeds massaal voor zonwering gekozen. Deze methode is niet alleen doeltreffend, maar prijselijk in vergelijking met de andere mogelijkheden.

Kies voor een vaste zonwering
Een vaste zonwering of een brede dakoversteek is
in vele gevallen voldoende om de zon efficiënt
uit je woning te houden
Overweeg je de installatie van zonwering, dan heb je de keuze tussen verschillende systemen. Een handbediende en beweegbare zonwering heeft een gunstige invloed op he E- peil, een automatsiche zonwerking geeft een nog beter cijfer, maar het vaste systeem, is veruit het voordeligst.

Zonwering houdt warmte weg van beglazing

Een goede zonwering houdt de warmte van het zonlicht zoweel mogelijk weg van de beglazing, en is enkel doeltreffend langs de buitenkant. Zonwering kan dus niet zomaar om het even waar geïnstalleerd worden. Bij de keuze van de meest efficiënte plaats moet je zéker rekening houden met de stand van de zon en met de lichtinval. Pas wanneer dit in kaart werd gebracht, kun je jouw keuze maken van het soort zonwering dat je wil installeren.

Brede dakoversteek

Door gebruik te maken van een brede, vaste dakoversteek kun je al heel wat zonnewarmte buiten houden.Niet alleen de klassieke grote luifels zijn hiervoor geschikt. Je kan ook kiezen voor grotere constructies met metaalweefsel. Een lamellensysteem kan eveneens.

Beweegbare screens zijn windgevoelig

Je hebt ook een grote keuze aan beweegbare zonweringssystemen. Daarbij worden screens steeds meer en meer gebruikt. Hou bij je keuze rekening met dewindgevoeligheid van deze screens.
Screens, al of niet beweegbaar zorden populairder. Hou er
rekening mee dat ze erg windgevoelig zijn!
Kies je voor screens, kies dan een bij met een windsensor. Deze rollen automatisch de screens op bij toenemende windsterkte.
Klassieke rolluiken bieden in sommige gevallen ook een oplossing. De isolatie en de luchtdichtheid van de rolluikkast is dan wel erg belangrijk.
Op die plaats ontstaan meestal koude bruggen en die zorgen op hun beurt voor heel wat energieverlies.
Allerlei lamellenconstructies, luifels zonneschermen en knikarmsystemen maken het gamma zonwering compleet.

Reacties