Doorgaan naar hoofdcontent

Vakantie: uitwaaien in Zeeland

Ben je dringend aan rust en ontspanning toe, overweeg dan zeker een deugddoend verblijf het Nederlandse Zeeland. Deze provincie bezit alle mogelijke troeven voor een aangenaam verblijf kortbij huis. Zeeland is in de eerste plaats synoniem voor zon, zee en uitwaaien langsheen de uitgestrekte en rustige stranden. Deze regio heeft zijn vele bezoekers echter zoveel meer te bieden. Zeeland heeft een bijzonder boeiende geschiedenis achter de rug met een brede waaier aan kunst, cultuur en waardevolle musea. Zeeland telt tevens tal van monumentale stadjes, schilderachtige dorpjes, talrijke attracties en bezienswaardigheden voor jong en oud, maar boven alles een ongerepte natuur. Zeeland vormt de ideale ontmoetingsplaats tussen natuur, water en land, een ideaal decor om de stress van alledag overboord te gooien en te genieten...

Deltapark Neeltje Jans is een van de vele
toeristische topattracties die Zeeland zijn
vele bezoekers te bieden heeft
Zeeland is ook een écht paradijs voor watersporters en diepzeeduikers. Deze laatsten hebben er niet eens een brevet moeten. Natuur én water zijn er dé toeristische hoofdingrediënten, maar in en rond de Zeeuwse steden valt er altijd wat en voor iedereen iets te beleven.
Dat is zeker het geval met blikvangers als Middelburg en Zierikzee die ook omwille van hun historisch waardevolle gebouwen jaarlijks honderdduizenden bezoekers lokken, vooral Belgen en Duiters.
Verscheidenheid aan stranden

Wie aan Zeeland denkt, denkt automatisch aan zon, zee en strand. Met zijn bijna zevenhonderd kilometer strand heeft deze Nederlandse kustprovincie strandliefhebbers bijzonder veel te bieden. De Zeeuwse stranden zijn niet voor niets de mooiste van Nederland en zelfs de weermaker verleent gul zijn medewerking. Deze provincie heeft het meeste aantal uren zon van Nederland. De vele Zeeuwse stranden blinken uit door hun enorme verscheidenheid, gaande van natuurstranden met rust als overheersende factor, watersportstranden voor alle watersporters en familiestranden.

Blauwe vlag voor hoge waterkwaliteit

Middelburg is met zijn sfeervolle jachthaven
één van dé blikvangers van Zeeland
Zeeland voert kwaliteit hoog in zijn vaandel, en dit op zowat alle vlakken.  Er wapperen tal van blauwe vlaggen op zowel stranden als in de vele jachthavens. Deze blauwe vlag staat garant voor proper zeewater, maar ook voor een uitstekend onderhouden stranden en sanitaire infrastructuur, voor de talrijke voorzieningen voor andersvaliden en voor de zorg voor het leefmilieur. De duizenden watersporters die de Zeeuwse jachthavens bezoeken vinden er perfect onderhouden aanlegkades en proper water.


Natuur en recreatie


Zeeland kent niet alleen een grote verscheidenheid aan stranden, maar zeker ook aan natuurgebieden. Karakteristiek hiervoor zijn de laaggelegen en dus drassige gebieden waar vogels van allerlei pluimage verblijven, jaarlijks terugkeren en er een geschikte broedplaats vinden. Fietsers en wandelaars worden er verwent zoals nergens anders.

De Zak van Zuid Beveland tot het Natio-
nale landschap en is een paradijs voor
fietsers en wandelaars

De Zak van Zuid- Beverland is hier met zijn vele grillig kronkelende paadjes, zijn immense boomgaarden en dijken vol bloemen en zeldzame planten een uitstekend voorbeeld van. Zeeuws- Vlaanderen is met zijn vele smalle wegen soms nog met kinderkopjes of kasseien en omzoomd met kilometers lange knotwilgen zeker de moeite waard.

Zonder duikvergunning

De Zeeuwse Delta is tevens een waar paradijs voor duikers. Het wemelt er van kleurrijke vissen en wateranemonen, sponzen en weekdieren. Zeeland telt verschillende duiklocaties met Grevelingen, Oosterschelde en het Veerse Meer als absolute blikvangers. Opmerkelijk feit is ongetwijfeld dat, ondanks de vele dammen en dijken, zowel de Grevelingen als de Oosterschelde zout bleven. Een uitzonderlijke variëteit aan waterleven is hier het gevolg van. Het Veerse Meer is een duiklocatie voor beginners, terwijl de Oosterschelde voor hen sterk is af te raden. Duiken in Zeeland kan zelfs zonder duikvergunning.


Wandel- en fietsparadijs


Zeeland is hoe dan ook hét wandel- en fietsparadijs van Nederland. Fietsen in Zeeland betekent volop genieten van uitgestrekte wateren, immense poldergezichten en van historische provinciestadjes en dorpjes. De laatste jaren werd zowel het fiets- als wandelpadennet grondig aangepakt en hertekend.  Alle routes zijn uitstekend bewegwijzerd, en met het fietsknooppuntennetwerk kan de fietser zélf zijn route bepalen van knooppunt naar knooppunt.


Extra tips van toeristische dienst

De zeesluis van Terneuzen oogt niet alleen
indrukwek, dat is ze ook...
Velen kijken ninachtend neer op datgene wat culinair Nederland te bieden heeft. Daar is veel chauvinisme mee gemoeid, want Nederland heeft zijn vele bezoekers veel meer te bieden dan haring en patat:
  • Visserij: is ongetwijfeld hét culinaire visitekaartje van Zeeland. Mosselen, oesters, kreeft, paling, wijngaardslakken en andere Zeeuwse Zilte Zoetigheden weten de meest verwende lekkerbek te bekoren. De Zeeuwse restaurants behoren tot de absolute top in Nederland.
  • Streekproducten:  Zeeland is gespecialiseerd in streek- en hoeveproducten zoals boerenkazen, hoeve-ijs en jam (confituur). Vele (sterren) restaurants werken uitsluitend met streekproducten. De Zeeuwse bolus, een zoete lekkernij van witbrooddeeg met gecarameliseerde suiker, en de boterbabbelaar zijn wellicht de meest bekende streekproducten uit Zeeland.
  • Attracties: Zeeland biedt de toerist voldoende attraties omdat deze zich niet zou vervelen bij slecht weer. Ze kunnen naar de vlindertuin, het serpentarium, zich uitleven als piraat of de regio doorkruisen met een boemeltrein. Er zijn de vele (overdekte) speeltuinen, de deltawerken die kunnen bezocht worden er is het miniatuurpark Middelburg en het voetbalmuseum.
  • Grootste zeesluis: de indrukwekkende zeesluis van Terneuzen is eveneens een bezoek meer dan waard.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…