Je tuin ecologisch beschermen tegen slakken en ongedierte

Ieder jaar weer word je als tuinliefhebber geconfronteerd met slakken en ander ongedierte in je tuin. Vlug en doeltreffend ingrijpen is dan de boodschap, anders mag je oogsten wel vergeteneen. Preventie is erg belangrijk. Preventief is immers veel mogelijk om slakken uit je tuin te houden, maar wat als ze toch de weg naar je tuin vonden? Wat is de meest ecologisch verantwoorde manier om slakken zoveel uit je tuin te houden?
Slakken kun je missen in je tuin. Ze kunnen in een mum
van tijd een échte ravage aanrichten in je tuin

Slakken zijn ongetwijfeld een van de grootste vijanden van je tuin. En er zijn genoeg soorten slakken om je het leven als tuinliefhebber erg zuur te maken. Ze zijn er in alle kleuren en formaten, naakt of met hun eigen huisje. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: ze kunnen heel wat schade aanrichten. Slakken voelen zich bijzonder goed thuis in ons vochtig klimaat. Hun slijmlaag stelt hen in staat zich op hun buik voort te bewegen. In een droge omgeving houden ze het nooit lang vol. Dan droogt immers hun slijmvlies vlug uit, en dan zijn ze ten dode opgeschreven. Bij droge weersomstandigheden kan hun lichaam zelfs volledig uit drogen. Maar vooraleer het zover is, brengen ze menig tuinier tot wanhoop.

Strijd tegen slakken vroeg starten

Wie zijn groenten- en siertuin zoveel mogelijk vrij van slakken wil houden, moet met de bestrijding ervan al vroeg starten. Slakken leggen hun eerste eitjes, telkens zo'n vierhonderd stuks, begin april. Drie weken later zijn ze rijp en komen ze uit, en nog eens twee maanden krijg je af te rekenen met volwassen slakken die aan hun vernielingstocht kunnen beginnen. Wil je zo weinig last van slakken, dan zal je ze zo vroeg mogelijk moeten bestrijden. Bij zonnig weer lijkt er op het eerste zicht niks aan de hand. Maar 's avonds of na een verfrissende regenbui komen ze massaal tevoorschijn. Slakken voelen zich vooral thuis onder allerlei planten, onder tuinafval, in de nabijheid van composthopen, onder aardkluiten, in hoog gras en gazon, tussen onkruid en tegels, langs vijvers en waterlopen, onder potten en stenen, in en onder boomschors en zeker ook in de onmiddellijke nabijheid van coniferen.

Natuurlijke vijanden van slakken

Om slakken uit je tuin te houden of ze te verjagen heb je de hulp van hun natuurlijke vijanden zoals allerlei vogels nodig. Het is belangrijk dat je in je tuin voldoende ruimte aan en dus een geschikte biotoop realiseert voor allerlei soorten vogels, dé natuurlijke vijanden van slakken. Je mag ook hulp verwachten van hagedissen, kippen, eenden, egels, spitsmuizen, kikkers, padden en allerlei insecten zoals kevers en wormen.

Huisjesslakken minder schadelijk
Huisjesslakken zijn veel minder schadelijk en zullen
je zelfs helpen naaktslakken uit je tuin te houden
Huisjesslakken zijn veel minder schadelijk en helpen je naaktslakken uit je tuin te houden. Ze eten immers de eieren van naaktslakken. Zijn ook deze huisjesslakken met té veel, dan zijn ze veel gemakkelijker te verwijderen dan de vieze naaktslakken.

Slakken voorkomen

Wil je jouw tuin slakkenvrij houden, zorg er dan in de eerste plaats voor dat alle tuinafval steeds vlug mogelijk wordt opgeruimd. Breng ook voldoende hindernissen aan op het favoriete parcours van de slakken in je tuin. Alles kan daarbij helpen gaande van scherp grint, fijngestampte eierschalen, cacaodoppen, zaagsel, kalk, rijnzand, houtasse en basaltmeel. Slakken houden vooral van een vochtige omgeving, maar niet van water Schalen met water plaatsen op verschillende plaatsen in je tuin  kan veel problemen voorkomen. Een waterbarrière aanleggen om slakken uit je tuin te weren, is dus lang niet zo gek.

Planten tegen slakken

Er zijn ook een aantal planten die een geur vekken niet van houden. Dat is onder meer het geval met Oost- Indische kers, salie, tijm, hysop, knoflook en tomaat. Plant ze op verschillende plaatsen langs het parcours die de slakken in je tuin meestal volgen.  Vooral knoflook is erg doeltreffend.
Slakken houden zeker niet van knoflook,
een giftige plant voor slakken 
Deze plant is zelfs giftig voor slakken. Dat is ook het geval met allerlei kopermateriaal. In de handen zijn allerlei koperstrips verkrijgbaar die je op potten of allerlei plaatsen kan kleven.

Slakken vangen

Het vangen van slakken is een andere en ecologisch verantwoorde manier om ervan verlost te geraken. Slakken vang je met slakkenvallen, bijvoorbeeld bakjes gevuld met gistrijk bier die je bij voorkeur in graaft. Hebben slakken een favoriete plek in je tuin, leg daar dan 's avond kool- en/of rabarberbladeren. De slakken zullen zich hier verzamelen, zodat je ze daar 's ochtends gemakkelijk kunt vangen.

Cafeïne als zenuwgif

Koffiegruis en dan vooral de cafeïne uit de koffie werkt bij slakken als een zenuwgif. Plaats daarom je gebruikte koffiefilters tussen je groenten en planten in de tuin en doe hetzelfde met koffiegruis. Op die manier geraak je zeker verlost van vervelende slakken die in een ninimum van tijd je tuin kaal vreten.
Er bestaan ook allerlei chemische bestrijdingsmiddelen, maar die zijn erg schadelijk voor zowel dier, milieu en zelfs voor kinderen en dus sterk af te raden.

Reacties