Doorgaan naar hoofdcontent

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Kies je voor een Maltezer, weet dan dat dit
zeker geen schoothondje is, maar wél een
erg speelse hond én kindervriend
Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende fokker of bij een rasvereniging. Zo worden er heel wat mini- en dwerg Maltezers aangeboden, maar ook deze zijn geen zuivere Maltezers. Ze zijn immers veel te klein gefokt om rasecht te zijn.

Raszuivere Maltezer
  • Snuit: mag niet te lang zijn en moet smal uitlopen.
  • Neus: kort en zwart.
  • Ogen: de Maltezer heeft opvallend donkere, grote ogen.
  • Oren: zijn erg hoog op hun kop aangezet.
  • Staart: kort en erg lang behaard.
  • Kleur: zuiver wit met eventueel een zeer licht beige tint aan de oren.
  • Vacht: het haar van een Maltezer kan lang worden voor het uit valt.
  • Allergie: geschikte hond voor patiënten met allergie. Hij laat immers weinig of geen schilfers achter.

Speelse hond en kindervriend

Wie denkt dat een Maltezer een typisch schoothondje is, komt al vlug bedrogen uit. Het is een opvallend speelse hond die het liefst buiten is, zelfs bij regen en sneeuw.  De Maltezer gaat bijzonder graag met kinderen om, maar laat zich zeker niet zomaar alles welgevallen. Als iets hem niet bevalt kan hij vinnig uit de hoek komen. Laat hem dan ook zeker niet alleen bij kleine kinderen. De Maltezer is bijzonder trouw aan zijn gezin, maar tegenover vreemden erg wantrouwig en soms zelfs agressief. Wil je geen blaffer in huis, dan is een goede opvoeding zeker op zijn plaats.
Een pup leert gemakkelijk maar met
zachte hand. Hij is voor de intonatie
van je stem...

Gemakkelijk op te voeden

Investeer je voldoende tijd in je Maltezer, dan verloopt zijn opvoeding in principe opvallend gemakkelijk. Ze passen zich moeiteloos aan hun leefomgeving aan. Je mag ze echter nooit met harde hand opvoeden. Ze zijn immers bijzonder gevoelig voor de intonatie van je stem en zitten bij voorkeur samen met het ganse gezin. Zoals alle andere hondenrassen hebben tezers een leider nodig die ze ten allen tijde kunnen vertrouwen en (blindelings)volgen. Ondanks zijn gestalte, hebben Maltezers iemand nodig die duidelijke richtlijnen geeft en afspraken maakt. Hij moet voelen dat je boven hem/haar staat. Ze hebben een bijzonder sterke wil. Als puppy zijn ze bijzonder lief en schattig. Verwen ze echter niet méér dan andere hondenrassen, dat kan later voor probleemgedrag zorgen.
Hij heeft weinig beweging, maar voor een (stevige) wandeling in alle weersomstandigheden zegt hij nooit neen.

Erfelijke ziekten

Zoals dat bij de meeste kleine hondenrassen het geval is, zijn de heup en het kniegewricht de 'zwakke' plekken van de Maltezer. Mogelijke erfelijke ziekten situeren zich dan ook op dit vlak:
  • Ziekte van Calvé: aandoening van de heup die voornamelijk bij kleinere hondenrassen wordt vastgesteld. Het heupgewricht voelt warm en pijnlijk aan. Deze aandoening uit zich meestal tussen de vijfde en de achtste levensmaand. Een operatie geeft meestal het beste resultaat.
  • Kniegewricht: hierbij zit de knieschijf niet in het midden op het einde van het scheenbeen. De knieschijf bevindt zich naast het gewricht. Wanneer het dier regelmatig kleine huppelpasjes neemt, kan dit op deze erfelijke aandoening wijzen.  Pijnstillers en/of een operatief ingrijpen bieden evenveel oplossingen.
Koopadvies: je hebt al een Maltezer pup vanaf 195 euro. Een Maltezer koop je echter bij voorkeur bij een officieel erkende fokker, en dan betaal je gemiddeld zo'n 300 euro.

Reacties

Populaire posts van deze blog

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…