Doorgaan naar hoofdcontent

Tuin: verticuteren voor een gezond gazon

De voorbije wintermaanden kreeg je gazon het zwaar te verduren. Wil je ieder seizoen weer volop genieten van de buitenlucht én een gezond én fris groen gazon, dan is een grondige onderhoudsbeurt in het prille voorjaar beslist op zijn plaats. Bij dit voorjaarsonderhoud neemt het verticuteren van je gazontapijt een belangrijke plaats in. Dankzij het regelmatig verticuteren ben je niet alleen verlost van die verstikkende viltlaag, maar zal je gazon zowel lucht, water als allerlei voedingsstoffen beter opnemen. Hoe ga je best tewerk bij het verticuteren van je gazon?

Is de viltlaag op je gazon één centgimeter dik en
laat je na te vercuteren, dan is je gazon ten
dode opgeschreven
Verticuteren zorgt voor een gezond, sterk en egaal gazontapijt. Verticuteren is nodig omdat na verloop van tijd de bovenste laag van je grasperk verandert in een verstikkende viltlaag, die hoofdzakelijk bestaat uit allerlei organisch materiaal zoals  achter gebleven gazonmaaisel, afgestorven gras en eventueel onkruid, stengels, uitlopers van planten en struiken, onkruid en mos, dé vijand van je gazon.

Viltlaag verstikt je gazon

Een dunne viltlaag veroorzaakt geen schade, maar zorgt er zelfs voor dat er niet teveel vocht uit de bodem verdampt. Wanneer je niet tijdig ingrijpt en je gazon verticuteert, dikt die viltlaag alsmaar aan. Zo'n te dikke viltlaag gaat dan niet alleen de verdamping tegen, maar bemoeilijkt ook het opnemen van water, voedingsstoffen en zuurstof in de ondergrond. Beschik je over een zure of een te natte ondergrond dan gaat vervilting ook het verteren van allerlei organisch materiaal tegen. Is de viltlaag meer dan één centimeter dik, dan is het hoog tijd om je mouwen op te stropen en de verticuteermachine uit stal te halen. Doe je dat niet, dan zal je gazon uiteindelijk verstikken en de ondergrond dicht slibben.

Kalk voor extra bescherming

Verticuteren doe je bij voorkeur in het vroege voorjaar, maar nooit tijdens een droge periode. Dat doet je gazon veel meer kwaad dan goed. Je zorgt voor extra bescherming door je grasperk extra te bekalken voor je verticuteert.
Extra kalk zorgt er voor dat ontsierend mos in
je gazon minder vlug zal groeien
Kalk ontzuurt de ondergrond, en dat heeft een positief effect bij de bestrijding van mos. Mos geeft immers de voorkeur aan een lichtzuur milieu. Kalk zal het mos in je gazon zeker niet doen verdwijnen. Het zorgt wel voor ongunstige groeiomstandigheden. Kalk zorgt tegelijk voor een stevig grasblad én een egale en frisgroene kleur.Extra verticuteertips voor een gezond gazon
  • Verticuteren: doe je jaarlijks, telkens in het vroege voorjaar ook als er geen mos te zien is. Jaarlijks verticuteren voorkomt vele problemen.
  • Maaien: bij voorkeur wekelijks, dat maaakt je gazon sterk en zal mos en onkruid tegen houden. Voor je verticuteert, geef je eerst je gazontapijn een grondige maaibeurt.
  • Mesdiepte: de mesdiepte van je verticuteerder is vooraf ingesteld, laat die dus onaangeroerd. Het is immers de bedoeling alleen de bovenste viltlaag te verwijderen. Zorg er steeds voor dat de messen alleen de bodem raken, en er zeker niet in dringen, dat kan de wortels beschadigen.
  • Harken: doe je steeds na het verticuteren.
  • Extra groeikracht: na het verticuteren vind je gazon vlug zijn groeikarcht terug. Meststoffen worden veel vlugger opgenomen, waardoor je gazontapijt mooi zal dichtgroeien en een fris groene kleur zal krijgen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…