Tuin: onkruid voorkomen

Onkruid is ongetwijfeld de grootste vijand van je tuin, of het nu om een groenten- of een siertuin gaat. Eens het tuinseizoen op volle toeren, is het wieden geblazen. Je kan echter wieden en blijven wieden, dan nog steekt allerlei onkruid de kop op. En zeg nu zelf, welke tuinliefhebber heeft écht zin om dag in dag uit onkruid te wieden? Je kan daarvoor hulp zoeken bij onkruisverdelgers, maar goed voor de natuur is wat anders.  Je kan ook reeds bij de inrichting van je tuin met eenvoudige en weinig kostende
middelen best al dit onkruid voorkomen...
Onkruid wieden is ondankbaar én een werk van
lange adem. Met eenvoudige ingrepen kan je
onkruid voorkomen of afremmen
Met de ijsheiligen stilaan in zicht komt het het zaai- en plantseizoen stilaan weer op gang. Voor je start met zaaien en planten, kun je al heel wat tuinarbeid verrichten om later in het tuinseizoen de groei van al dat vervelend onkruid te voorkomen. Voorkomen is immers ook in dit geval veel beter dan genezen. En onkruid voorkomen of zijn  ontwikkeling afremmen kan best.

Worteldoek bij aangelegde tuin

Is je tuin pas aangelegd en heb je logischerwijze nog met vele kale plekken af te rekenen?Dan is het anti-worteldoek of anti- onkruiddoek een veel beproefde methode tegen de ontwikkeling van allerlei onkruid. Zo'n speciaal anti- worteldoek onderdrukt het sterkste onkruiden en voorkomt dat nieuw onkruid zich zal uitzaaien over je ganse tuin. Je hebt hierbij de keuze tussen geweven doek uit kunststof of doeken die zijn samengesteld uit natuurlijke materialen die op termijn spontaan vergaan.
Beiden zijn gebruiksvriendelijk, licht en tegelijk toch sterk én voldoende poreus om het noodzakelijke regenwater toch door te laten.
Anti- wortel of onkruiddoek is uitstekend om pas aange-
onkruidvrij te houden

Verrijk je bodem met voldoende basisbemesting en organische bodemverbeteraar (zelf gemaakt compost) voor je het doek definitief op zijn plaats legt. Allerlei noodzakelijke voedingsstoffen kunnen, eens het doek definitief op zijn plaats, slechts erg moeizaam in de bodem dringen. Vind je zo'n anti- worteldoek niet esthetisch, dan kun je het doek bedekken met een laagje decoratieve houtschors of houtsnippers. Gebruik nooit doorlatende landbouwplastiek om het onkruid uit je tuin te houden.

Breng mulch tussen je planten

Is je tuin aangelegd, ingezaaid en/of beplant, dan moet je de groei van onkruid uiteraard anders aanpakken. Dan kun je immers geen gebruik maken van zo'n anti- worteldoek.Toch zul je iedere onbebouwde plek moeten bedekken wil, je niet té veel door het onkruid geplaagd worden.Tussen borders en hagen leg je best een laagje mulch zo'n achttal centimeter bestaande uit bijvoorbeeld grove compost, houtsnippers, maaisel van het hakselen, champignonmest of bladaarde. Houtschors en cacaodoppen zijn uiteraard ook geschikt.
Mulch is niet alleen decoratief. Het 
stopt onkruid en is efficiënt
tegen slakken
Cacaodoppen ogen mooi, maar valt ook heel wat duurder uit. Leg echter nooit verse schors rond jonge plantjes, dat veroorzaakt een tekort aan stikstof. Leg ook nooit een laag mulch tussen de stammen van bomen, struiken en hagen. De kans is groot dat het er als gevolg van de hoge vochtigheidsgraad zal rotten. Bemesten doe je in dit geval gewoonweg bovenop de mulchlaag. Controleer tijdens lange droge perioden wel regelmatig de grond onder de mulchlaag, die moet immers in alle omstandigheden vochtig blijven. Niet alleen in je siertuin maar ook in je groententuin hou je onkruid weg houden met een laagje mulch van zo'n tweetal centimeter bestaande uit grasmaaisel, gehakseld gras en/of hennep dat in ieder thuiscentrum verkrijgbaar is.

Polymeerzand tussen voegen tuinpad

Niet alleen in je tuin, maar ook langs tuinpaden en je oprit tiert het onkruid welig, het voelt zich overal thuis. Koos je voor tuinpaden voor een losse verharding als grind, dolomiet of boomschors dan zal onkruid slechts oppervlakkig wortelen. Een hakbeurt volstaat dan. Een dolomiet verharding krijgt nogal eens een harde bovenlaag. Dat is zeker niet aan te raden, zo zal het onkruid immers diep én sterk wortelen. Hardnekkig onkruid bestrijd je met een roterende borstel, een onkruidbrander of met een mes, wanneer het om diepwortelend onkruid gaat.
Moet je oprit nog aangelegd worden, overweeg dan zeker
het gebruik van grasdallen
Moeten je tuinpaden nog aangelegd worden, kies dan voor zo'n fijn mogelijke voegen en vul ze met bijvoorbeeld polymeerzand, dat de voegen zal uitharden. Overweeg daarbij zeker het gebruik van grasdallen, zo kun je het onkruid gewoon maaien. Grasdallen kun je echter niet gebruiken bij sterk hellende terreinen. Het gras zal dan immers te snel uitdrogen. Kun je het onkruid ondanks al deze voorzorgen toch niet onder controle houden, kies dan voor een biologisch afbreekbare onkruidverdelger. 

Extra tips van de tuinman tegen onkruid
  • Uitzaaien: onkruid laat je in geen geval uitzaaien. Meestal leeft onkruid slechts één jaar en zelfs minder. Zorg ervoor dat het onkruid in je tuin geen kans krijgt om zich uit te zaaien, zo krijg je het gemakkelijk onder controle.
  • Voorjaar: het voorjaar is dé uitgelezen periode om je tuin onkruidvrij te maken.
  • Weersomstandigheden: na een regenbui kun je het jonge onkruid gemakkelijk met de hand de baas.Tijdens een lange, droge en zonnige periode is het schoffelen geblazen.

    Reacties