Doorgaan naar hoofdcontent

Tuin: kruiden voor tuin en keuken

Steeds meer tuinliefhebbers interesseren zich voor de aanleg van een eigen kruidentuin. Niet alleen de aanleg van je kruidentuin is belangrijk. Dat is zeker ook het geval met de keuze van je kruiden. Om succesvol je eigen kruiden te kweken, ga je bij voorkeur niet lukraak maar doordacht te werk. De juiste informatie is van groot belang. Welke kruiden mogen in je kruidentuin niet ontbreken? Wat zijn de populairste kruiden voor je kruidentuin als voor het gebruik in de keuken en waar moet je voor opletten om succesvol te oogsten?

Voor een kruidentuin heb je écht niet zoveel plaats
nodig. Kruiden kweek je zelfs gemakkelijk in
potten op het balkon of het keukenraam
Overweeg je de aanleg van een kruidentuin, kies dan voor een plaats zo kort mogelijk bij je keuken, zo heb je steeds verse kruiden binnen handbereik.

Heerlijke kruiden bij salades

Als er één kruid in geen enkele kruidentuin mag ontbreken, dan is dat ongetwijfeld bieslook. Bieslook is gemakkelijk te kweken en dus ideaal voor beginners. Bieslook groeit écht overal, je kan het zelfs tussen en onder struiken planten. 
Bieslook is weinig veeleisend. Hou
de bloemen zo vlug mogelijk weg.
Die verbruiken teveelenergie

In volle zon heeft hij het echter minder naar zijn zin, een plekje in de schaduw weet hij écht te waarderen. Je kan bieslook een jaar lang kweken. Wordt het buiten te koud , dan kun je dit kruid in een pot planten of zaaien. Zo beschik je jaar in jaar uit steeds over verse bieslook.

Een ander vetrouwd kruid is ongetwijfeld Basilicum dat wel veeleisender is dan zijn voorganger. Dit zuiders kruid vraagt een warme en zonnige standplaats, beschut tegen de wind. Naast de kruidentuin is basilicum een kruid voor zowel de beschuttende serre als de vensterbank. Zet de plant nooit voor het vertrek van de laatste ijsheilige op 15 mei buiten. Basilicum heeft nood aan voldoende water, maar moet zeker niet hebben van drassigheid en koude. Hoe mooi de bloemetjes van basilicum ook zijn, verwijder ze tijdig uit om de plant voldoende energie te verschaffen. Dat is nodig het oog op het leveren van heerlijke pesto.
Pimpernel vind je bij ons niet zoveel. Het is met zijn vele roze bloempjes niet alleen een erg decoratieve plant , maar bovendien bijzonder lekker in de meest uiteenlopende salades. Met zijn ontelbare roze bloempjes is het niet alleen een prachtige plant, pimpernel smaakt ook heerlijk en vooral salades en allerlei andere gerechten. Zijn blaadjes van smaken naar noten en komkommer. Pimpernel is winterhard.
Pimpernel oogt niet alleen prachtig, het 
smaakt ook heerlijk en is onmisbaar
bij de bereiding van paling in ' groen
Pimpernel past uitstekend bij tomaten, komkommer en champignons en is écht onmisbaar bij paling in  't groen. Net zoals dit met bijvoorbeeld laurier het geval is, mag je pimpernel in geen geval mee koken, maar voeg je het er op het laatste aan het gerecht toe.


Kruiden uit oma's tijd


Roomse kervel is lang niet hetzelfde dan de hier beter bekende dolle kervel en zeker niet te vergelijken met fluitekruid. Roomse kervel heeft een fijngesneden blad en is de enigste kervelvariant die in je kruidentuin thuis hoort. Het heeft een anijssmaak. Je zaait het bij voorkeur in het najaar of koop het kant en klaar in je tuincentrum. Roomse kervel wordt tot maar liefst twee meter hoog.

Zurkel of zuring wordt in de keuken weer meer en meer gebruikt. Het is vergelijkbaar met spinazie en groeit in het wild, vooral in weiden en in bermen langs de weg. Zurkel hoort thuis in iedere kruidentuin (en keuken), en houdt van een vochtig plekje in de halfschaduw waar hij nooit uitdroogt. Zo levert het de malste en sappigste blaadjes.
Maggikruid, bergselder of lavas is het kruid voor soep. Een niet té droge plaats in de halfschaduw is ideaal. Dit kruid heeft een uitgesproken seldersmaak en ziet er uit als hoog opgeschoten selder.

Zomerse kruiden


Citroenmelisse is een typisch zomerkruid en een winterharde plant waarvan de blaadjes een frisse en fruitige citrusgeur verspreiden. Citroenmelisse is ideaal in  zomerse drankjes en in allerlei salades en visgerechten. Citroenmelisse is een snelgroeier die je best op tijd en stond in bedwang houdt. Past perfect in  een pot op je keukenvenster.
Enkele blaadjes citroenmelisse
is heerlijk in alle zomerse
drankjes
Munt is een échte zomertopper. Wees voorzichtig met munt in je kruidentuin. Hij is in staat in een korte tijdspanne je ganse kruidentuin of kruidenbak in te palmen. Er zijn heel wat soorten munt gaande van peper- tot gembermunt, stuk voor stuk graag geziene gast in de keuken.

Kruiden met een provençaals geurtje


In je kruidentuin zijn kruiden met een provençaals geurtje zeker op hun plaats:
Tijm: is een traaggroeier en  hoort thuis in de zon en op een vochtige plaats, maar voelt zich ook perfect thuis op de vensterbak of het terras.
Bonenkruid: is een klein plantje met fijne groene blaadjes en  witte bloempjes. Er bestaat zowel een eenjarige als een blijvende versie. De eenjarige variant is fijner van smaak. Bonenkruid past uitstekend bij... boontjes, maar voelt zich ook thuis in salades, bij aardappelen, vlees en worst en is in allerlei barbecuamarinades.

Oregano is ongetwijfeld een van de minst veeleisende kruiden om zelf te telen. Meer dan zon en een niet té vochtige omgeving stelt oregano erg op prijs. Zijn bloempjes van zorgen niet alleen voor de nodige kleur en afwisseling in je tuin. Ze geven ook alle provençaalse gerechten hun typische smaak.

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…