Tuin: bouw je eigen zwembad

Steeds meer landgenoten dromen van een privé zwembad in hun tuin, en vele maken deze droom ook écht waar. Privé zwembaden schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. En zeg nu zélf, wat is er tijdens de zomermaanden gezelliger dan een verfrissende duik met het ganse gezin in je eigen zwembad? Privé zwembaden van de jongste generatie lijken in niets meer op die van enkele jaren geleden. Ze zijn er nu in alle materialen, vormen, design, afmetingen én prijsklassen. Op wat moet je letten bij je keuze en de bouw van je zwembad en welk prijskaartje hangt er aan vast?

Tot voor enkele jaren moest je over een gespekte bank-
rekening beschikken om in eigen zwembad baantjes te
trekken. Daar kwam de jongste jaren verandering in
Het gamma zwembaden was nooit eerder zo groot dan vandaag. Iedere waterrat die in eigen vertrouwde omgeving een baantje wil trekken, vindt wel een exemplaar die aan zijn wensen én zijn bankrekening voldoet. Overweeg je als zovelen de bouw van je eigen zwembad, dan heb je de keuze uit opblaasbare zwembaden maar ook (design) modellen in hout, met frame, mon- block en stapelblok zwembaden. Er zijn ook privé zwembaden uit beton, polyester en staal.  Er is steeds wel een zwembad dat in je tuin past.
Permanent of tijdelijk zwembad

Overweg je de bouw van je eigen zwembad, ga dan zeker niet lukraak tewerk. Vraag is of je een tijdelijk of een permanent zwembad in je tuin wil, dat is uiteraard een groot verschil. Deze keuze heeft uiteraard ook gevolgen voor zowel de plaatsing als de bouw van je zwembad. Voor een tijdelijk zwembad heb je geen vergunning nodig, en dat kun je gemakkelijk monteren en demonteren. Je moet dan wél een trap plaatsen, en dat maakt een opbouw zwembad wel minder veilig voor kinderen. Je hebt in dit geval ook geen contact met diegenen die in het zwembad vertoeven en ook het zicht van de omstaanders wordt ernstig verstoord.

Ingebouwd zwembad

Een ingebouwd zwembad is duurder wat zowel plaatsing als onderhoud betreft, maar het laat zich wél beter in de tuin of op het terras integreren. Je kan er ook gemakkelijke een springplank, een volleybalnet of waterpolo doelen en andere 'gadgets' aan toevoegen.

Binnen of buitenzwembad

Ga je voor een binnen of een buiten zwembad? Niet onbelangrijk, want ons wisselvallig klimaat zorgt er voor dat je niet alle dagen van je buiten zwembad kunt genieten. Je hebt verschillende mogelijkheden om daar wat aan te doen. Een binnenzwembad is uiteraard het meest logische, maar ook veruit het duurste. Je moet er trouwens ook voldoende ruimte ter beschikking voor hebben.
Een binnenzwembad vraagt uiteraard een grotere
investering, maar de mogelijkheden zijn dan zo
goed als onbeperkt.
Een buitenzwembad met overkapping is erg populair, in de eerste plaats vanwege zijn prijs. Met zo'n binnenzwembad geniet je van maximale privacy, je moet ook niet steeds om de haverklap je afdekzeil boven halen en je zwembadwater zal veel minder vlug vervuilen. De kosten van zo'n binnenzwembad wegen uiteraard zwaar op je budget. Naast het zwembad zelf, moet je immers ook investeren in een dampwerend dak, een aangepaste verlichting en een ontvochtigingssysteem. Voor een buitenzwembad heb je dan weer een meer dan grote tuin nodig en het onderhoud ervan mag je zeker niet onderschatten, een binnenzwembad vraagt overigens ook op tijd en stond een aangepast onderhoud.

Bouwergunning

Tot voor kort had je voor een permanent zwembad nog een bouwvergunning nodig, maar dat is nu niet meer het geval.
Bedraagt de totale oppervlakte van je zwembadinfratruc-
tuur niet méér dan 80 m2 dan heb je geen vergunning
nodig en architect nodig
Je hebt meestal wél meldingsplicht. Voor een buitenlucht zwembad is geen vergunning meer nodig vanaf het moment dat je zwembad  zich binnen een afstand van dertig meter van je woning en... niet in je voortuin bevindt. Wil je de rompslomp van zo'n vergunningsaanvraag vermijden, dan mag de totale oppervlakte van je niet overdekt zwembad niet méér dan tachtig vierkante meter bedragen, eventueel terras, siervijver en toegang inbegrepen. Voldoet je aan al deze voorschriften dan heb je niet alleen geen vergunning nodig, maar kun je jouw zwembad eventueel zelfs zonder architect realiseren. Is voor je zwembad wél een vergunning nodig, dan moet je ook een architect inschakelen van zodra je zwembad groter is dan 150 m2.
  • Kooptips: de prijs van zowel een buiten- als een binnenzwambad hangt van vele factoren af. Voor een compleet én veilig gezinszwembad  mag je niettemin op een investering van minimum 10000 euro rekenen.

Reacties

  1. In deze tijd is er voor iedereen die een zwembad wilt iets te kiezen. Je hebt inbouwzwembaden die je als een bouwpakket koopt. daar betaal je soms maar €1000 tot €2000 voor. Ideaal al zeg ik het zelf.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten