Auto: veilige autostoel voor kinderen

Koning auto is uit onze samenleving onmogelijk weg te denken. Het verkeer neemt nog van jaar tot jaar toe, en dat komt de veiligheid van de weggebruikers zeker niet ten goede. Gelukkig hebben autoconstructeurs de laatste jaren steeds meer oog voor onze veiligheid. Maar hoe is het gesteld met de veiligheid van onze kinderen? Voor hen is een veilige autostoel erg belangrijk én wettelijk verplicht. Wat verstaat men onder een veilige autostoel, en waar moet je op letten bij de aankoop ervan?

 Autostoelen voor kinden moet aan verschillende
veilig-heidsvoorschriften voldoen
Kinderen kleiner dan 1,35 meter zijn verplicht in een voor hen geschikte en dus veilige autostoel te worden vervoerd. Kinderen groter dan 1,35 meter nemen plaats op een verhogingszitje al of niet met een ruggesteun of dragen een autogordel.

Veiligheidssysteem Isofix

Bij de aankoop van een autostoel is het belangrijk dat deze het Isofix- label draagt. Dat garandeert je immers maximale veiligheid. Kies je een autostoel met dit label, dan moet je er zeker voor zorgen dat je auto is uitgerust met Isofix bevestigingspunten. Bij dit systeem wordt de autostoel vastgemaakt aan de binnenstructuur van je wagen. De stoel wordt dus niet vastgemaakt met behulp van de autogordel, maar met de bevestigingspunten die zich aan de autostoel zelf bevinden. Die klik je dan vast in speciaal daarvoor voorziene haken tussen de zitbank en de rugleuning van  je autozetel.

Autostoel bevestigen met autogordel

Een tweede mogelijkheid bestaat er in je autostoel in je wagen te bevestigen met je autogordels. Is dit bij jou het geval, bevestig dan het stoeltje zo stevig  mogelijk aan de zitting van je autozetel.
Een autostoel met het Isofix label maak je vast aan de
structuur van je wagen. Een tweede mogelijkheid is
hem in je wagen bevestigen met je autogordels
Zorg er zeker voor dat de autostoel niet kan kantelen of wegglijden. Om de autostoel veilig te kunnen bevestigen, mag er ook geen speling zittenop je autogordels. Om je kind achteraan altijd goed in de gaten te kunnen houden, zijn speciaal hiervoor ontworpen achteruitkijkspiegels in de handel.

Verstelbare autostoeltjes

Leg je met je gezin lange afstanden af of reis je met de wagen naar je favoriete vakantiebestemming, dan is een verstelbare autostoel bijzonder handig. Vele modellen autostoelen zijn uitgerust met een slaapstand. De stoel is dan in meerdere standen verstelbaar. De meest eenvoudige autostoelen zijn verstelbaar in twee standen, anderen beschikken over zeven standen. Zorg er voor dat je autostoel in de hoogte verstelbaar is, zodat hij mee groeit met je kind.

Juist gebruik

Niet alleen de juiste keuze van autostoel is belangrijk, voor een maximale veiligheid moet je hem ook op de juiste manier gebruiken. Een slecht gebruik van je autostoel kan letsels en/of verwondingen veroorzaken. Een regelmatige controle van je autostoel is noodzakelijk. Die moet immers regelmatig aangepast worden aan de lengte van je kind.
Ben je op zoek naar een zitverhoger voor kinderen groter dan 1,35 meter, let er dan zeker op dat de rugleuning en de zijsteunen verstelbaar zijn voor extra bescherming.

Extra tips van de autocontrole
  • Veiligheid autostoel: een objectief criterium om de veiligheid van een autostoel te controleren is het gewicht van je kind. Autostoelen hebben een indeling naargelang het gewicht van het kind. Kinderen mogen op een verhogingszitje vanaf 15 kilo.
  • Verhogingskussens: deze zijn goedgekeurd voor kinderen met een gewicht vanaf vijftien kilo. Deze verhogingskussens zijn  ingedeeld voor kinderen tot 18 kilo. Laat je kind echter zo lang mogelijk in zijn  autostoel.
  • Zwangere vrouwen: de autogordel is ook verplicht voor zwangere vrouwen, dit ter bescherming van moeder en baby.
digitale marketing                                                                                                     
digitale marketing

Alles wat je baby wil bij kidsroom!

Reacties