Wonen: woning aanpassen voor extra veiligheid bejaarden

Langer leven en de daaraan verbonden toename van de vergrijzing zorgt voor extra problemen. We willen immers allemaal zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen in onze oude, vertrouwde leefomgeving. Dat dit niet altijd vanzelfsprekend. Een hogere leeftijd en toch zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, zijn niet altijd even gemakkelijk met elkaar te verzoenen.
Het moeten niet altijd dure en ingrijpende aanpassings-
werkenzijn om onze bejaarden zo lang mogelijk
in hun vertrouwde leefomgeving te laten wonen
Toch zijn niet altijd ingrijpende en dure aanpassingswerken nodig om onze bejaarden meer comfort, extra hulpmiddelen en een constante bereikbaarheid te bezorgen. Welke maatregelen zijn noodzakelijk om de woning van bejaarden aan hun noden en wensen aan te passen?

Vroeger waren zestigplussers meestal tot op de draad versleten, hun mogelijkheden om van hun lievelingshobby's en hun vrije tijd te genieten erg meestal beperkt. Nu is deze leeftijdscategorie actiever dan ooit, zodat ze zich nog veel te jong voelen hun woning aan te passen met het oog op later. Toch is dit de meest ideale leeftijd om daar aan te denken. Ze kunnen al deze veranderingen dan immers nog zowel fysiek als geestelijk aan. Het gaat hierbij niet altijd op ingrijpende maatregelen. Met enkele eenvoudige aanpassingen die zelfs niet veel geld moeten kosten kan het leef- en wooncomfort van minder mobiele bejaarden gemakkelijk verhoogt worden. En ben je nog jonger, dan is het evenmin misplaatst daar aan te denken. In de eerste voor je ouders, en zo ook onrechtstreeks voor jezelf. Wellicht kun je later van hun aangepaste en veilige infrastructuur dankbaar gebruik maken. Ze zullen je toelaten de verhuis naar een serviceflat, kangoeroewoning of rusthuis zo lang mogelijk uit te stellen.

Extra comfort en veiligheid

Je woning aanpassen als je zestigplussers is meer dan het verhogen van je comfort. Je veiligheid komt daarbij in de plaats. Valpartijen in eigen woning zijn de belangrijkste oorzaken van de immobiliteit van zestigplussers, dikwijls met een ziekenhuisopname en later een verhuis naar een rusthuis als resultaat. Met enkele eenvoudige ingrepen kun je immers het risico op valpartijen tot een minimum beperken.

Eenvoudige ingrepen voor extra veiligheid

Zoals reeds gezegd, moeten het niet alrijd aangrijpende maatregelen zijn om onze zestigplussers meer veiligheid binnenshuis te verzekeren.
Extra ingrepen zorgen voor
meer comfort in de
badkamer

  • Losliggende zaken vermijden: vervang alle losliggende tapijten of leg er een antislipmat onder.
  • Badkamer: hier doen zich de meeste valpartijen voor. Zorg zeker voor antislipmatten in douche en badkamer. Installeer een aangepast zitje in je douche en plaats handgrepen, zowel naast het toilet als boven het bad.
  • Toiletverhoger: rust je toilet uit met een toiletverhoger, dat kan later vele problemen voorkomen. Er zijn nu zelfs in de hoogte verstelbare toiletten en uitvoeringen met een mechanische opstapstap op de markt.
Steeds bereikbaar voor maximum veiligheid

Van het ogenblik dat je mobiliteit vermindert, moet je elk moment van dag en nacht bereikbaar zijn. Zorg er voor dat op elke verdieping een telefoontoestel beschikbaar is. Nog beter is een draagbare telefoon die je steeds bij je hebt. Alarmtoestelletjes die in verbinding staan met vertrouwenspersoonen als je kinderen en/of een hulpcentrale zijn een aandrader.

Domotica voor extra leefcomfort

Recente technologieën zoals domotica verhogen de levenskwaliteit van de minder mobiele bejaarden aanzienlijk.
Domotica zorgt voor extra comfort, veiligheid,
flexibiliteit en voor het rationeel gebruik
van energie en allerlei toestellen
Met domotica wordt de verlichting aangeschakeld wanneer je de kamer binnen stapt, rolluiken die automatisch worden neergelaten van het ogenblik dat de duisternis invalt en deuren die je vanuit je luie zetel opent of sluit. Met domotica is alles mogelijk.

Ingrijpende verbouwingen

Grotere aanpassingen worden meestal aan oudere woningen uitgevoerd. Met een andere indeling door bijvoorbeeld je bureau als slaapkamer in te richten moet je niet altijd meer naar boven. Ben je van plan je woning aan te passen, overweeg dan zeker het wegwerken van drempels en alle andere niveauverschillen, en vervang ze door een licht hellend vlak. Ben je toe aan nieuwe deuren, denk er dan zeker aan om die tegelijk te verbreden zodat je daar later niet meer moet aan beginnen wanneer je eventueel op een rolstoel aangewezen bent. Ben je minder mobiel, dan is het veranderen van de draairichting van je binnendeuren beslist het overwegen waard. Zorg er voor dat de leuning van je trap voldoende stevig is, dat de tralhal voldoende is verlicht en dat de laatste trede met een fluo strip duidelijk zichtbaar is.

Installeer tijdig een traplift

Denk tijdig aan de installatie van een traplift, die zal je wellicht nog het meeste comfort verschaffen. Er zijn modellen voor elke trap, en zowel hun gebruiksvriendelijkheid als hun ergonomie en bediening zijn de laatste jaren opmerkelijk verbeterd. Voor vele gevallen is er nu zelfs geen kap- en/of breekwerk nodig om ze te installeren.

    Reacties