Doorgaan naar hoofdcontent

Vijver: planten voor gezonde vissen en biologisch evenwicht

Steeds meer landgenoten hebben een  vijver in hun tuin. Dat zorgt voor extra leven en sfeer. Een vis vijver vraagt geregeld een aangepast onderhoud, zeker in het voorjaar. Dat is noodzakelijk voor gezonde vissen en het biologisch evenwicht in je vijver. Daar zorg je voor met het kiezen van de juiste planten. Tijdens hun groei nemen ze allerlei stoffen uit het water, waardoor dit langer helder blijft. Wat zijn de meest geschikte planten voor je tuinvijver, en hoe hou je het water zo zuiver mogelijk voor het lange leven van je vijvervissen?
Vijverplanten zorgen voor extra kleur
voor gezonde vissen en het biologisch
evenwicht in je vijver 
Geschikte planten voor je tuin vijver moeten uiteraard gemakkelijk in het water zelf of in de onmiddellijke omgeving ervan groeien. Ze zorgen voor het zuiveren van je vijverwater. De keuze van de meest geschikte waterplanten hangt van verschillende factoren af, in de eerste plaats van de diepte van je vijver. Hou hiermee rekening bij het uittekenen van je vijverplannen. Het vroege voorjaar is ideaal om zieke en afgesorven planten te verwijderen en nieuwe aan te planten.

Biologisch evenwicht

Het biologisch evenwicht in je tuinvijver herstellen is noodzakelijk om je vijvervissen in optimale conditie te bezorgen. Dat doe je met vloeibare of gedroogde natuurlijke bacterieën met je vijverwater te mengen. Je kan dit biologisch evenwicht ook herstellen door water uit een andere vijver te gebruiken, maar dat is zeker niet aan te raden. Zo breng je mogelijke ziekteverwekkers mee, hetgeen met natuurlijke bacterieën uitgesloten is. Deze worden pas na een zestal weken actief, periode tijdens dewelke je al wel waterplanten kunt aan brengen. Met het uitzetten van nieuwe vissen wacht je tot de bacterieën actief zijn. Alle verontreiniging dat zich de voorbije wintermaanden in je vijver opstapelden, zal immers het evenwicht in je vijver verstoren.

Waterkwaliteit controleren

Wil je zo lang mogelijk van je planten en vissen in je vijver genieten, dan moet je wél zorgen voor de juiste waterkwaliteit, die je gemakkelijk zélf kunt controleren. Voor gezond vijverwater zijn de concentraties calciulm en magnasium belangrijk.
Waternavel is gemakkelijk herkenbaar aan de speciale
vorm van zijn opvallend grote bladeren
Zij vooral bepalen de hardheidsgraad van je vijverwater. Ook fosfaten en nitraten zijn noodzakelijk. Zij voeden je vijverpanten. Er zijn speciale controlesetjes in de handel waarmee je gemakkelijk de verschillende parameters als zuurtegraad, hardheid en karbonaathardheid kunt nagaan.

Zuurtegraad belangrijk

Meet regelmatig de zuurtegraad van het water om het biologisch evenwicht in stand te houden. Milieuverontreiniging en de hoeveelheid neerslag zijn hiervoor bepalend. Ligt de zuurtegraad  té hoog, dan kun je die terug op peil brengen door toevoeging van koraalkalk, opgelost in water. Zo lang vissen en planten gezond zijn, is de controle van je vijverwater overbodig. Breng bij voorkeur zeoliet in je vijverwater. Dat is een erg poreus gesteente waar zich nuttige bacterieën aan hechten en zo je waterkwaliteit hoog houden.

Populaire planten voor je tuin vijver

Je hebt een uitgebreide keuze aan planten om de gezondheid van je vissen in stand te houden. De meest populaiure vijverplanten zijn ongetwijfeld:

Zijn groot filterend en ontsmettend vermogen,
en zijn decoratief karakter maken van kalmoes
een populaire vijverplant
Riet: groeit razendsnel en is een uitstekende waterzuiveraar. Het kan gemakkelijk een hoogte bereiken van meer dan zes meter, en groeit zelfs door je vijverfolie, polyester en beton. Ondanks zijn populariteit is riet ongeschikt als vijverplant.
  • Mattenbiezen: hebben een mooie structuur. Omdat ze op termijn niet door je vijverfolie groeien, plaats je deze mattenbiezen bij voorkeur in grote manden. Snij iedere twee jaar wortelstokuitlopers af, zo bestaat er geen gevaar voor het overwoekering.
  • Waternavel: snelle groeier en zuivert uitstekende je vijverwater. Neemt zelfs zware metalen op en slaat die op in zijn weefsel. Watersnavel groeit gemiddeld zo'n tien centimeter boven het water, en is daardoor erg decoratief. Kies steeds voor inheemse plantjes.
  • Kalmoes: een populaire vijverplant met grote, zwaardvormige bladeren. Heeft een hoog fosfaatgebruik. Deze medicinale vijverplant ontsmet het vijverwater, en geeft ziektes als salmonella geen schijn van kans.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…

Waar koop je Delvaux handtassen tweedehands

Hou je van klasse en kwaliteit, dan droom je wellicht al langer van exclusieve Delvaux handtassen. Kwaliteit is niet goedkoop, en dat is bij deze Brusselse handtasontwerper beslist niet anders. Wat anders gezegd van prijzen die variëren van 750 tot 2500 euro voor een handtas? Dat heeft uiteraard voor gevolg dat geïntresseerden in de kwaliteits lederwaren van delvaux ijverig zoeken naar tweedehands handtassen van Delvaux. Ze zijn tweedehands niet gemakkelijk te vinden, maar er zijn gespecialiseerde sites die geregeld tweedehands handtassen van Delvaux aanbieden. En Delvaux zélf organiseert jaarlijks een voordelige stockverkoop. Hoe pak je de zoektocht naar tweedehands handtas van Delvaux handtassen succesvol aan, en op wat moet je letten om latere ontchoochelingen te voorkomen?

Er is wellicht geen enkele vrouw die er niet van droomt met een handtas van de Brusselse lederontwerper Delvaux te kunnen pronken. Dromen mag, maar lang niet iedereen kan zich zo'n Delvaux handtas veroorloven…