De tuin:gazon zaaien doe je zo

Overweeg je de aanleg van gazon of is je huidige gazon aan vernieuwing toe, dan is het nu tijd om je mouwen op de stropen. Gazon zaaien doe je in het voor- en najaar. Zaai je vroeg in het voorjaar (maart), dan kun je daar de komende zomer nog volop van genieten. Zélf gazon zaaien is eenvoudig. Mits enkele basisprincipes in acht te nemen kan het perfect. Het zaaien op zich is kinderspel. De voorbereiding is het belangrijkste en vormt de basis van een perfect aangelegd gazon.


Zaai nooit gazon tijdens een droge periode. Dat
is zowel verloren geld als arbeid. Er zal
immers niets van terecht komen
Besloot je zélf een grasperk aan te leggen en gazon te zaaien, hou dan zeker het  weer in de gaten. Een regenperiode na het zaaien van je gazon, is ideaal. Zaai nooit tijdens een periode van droogte. Dat is verloren geld én arbeid, want er zal niets van terecht komen. Wacht dan liever tot het najaar.

Je kan gazon zaaien tot eind mei. Laten de weersomstandigheden het toe, dan doe je dit beter in maart. Zo kun je nog deze zomer van je nieuw gazontapijt genieten. Jonge gazon houdt echter niet van koude nachten. Die kunnen je tuinplannen dwarsbomen. Als gevolg van deze lage temperaturen, ontstaat een trage en ondermaatse kieming van het gazonzaad. De kans op verstikking door onkruid is dan groot. Het vroege voorjaar is immers ook de ideale groeiperiode van vele eenjarige soorten onkruid.
Gazon gezaaid in het najaar heeft veel minder last van onkruid. De nachten zijn dan ook zachter én vochtiger. Dat zorgt voor een vlugge en gelijkmatige groei van je gazon.

Standplaats onkruidvrij maken

De voorbereiding vormt de basis van een perfect aangelegd gazon. Nadat je de plaats van je gazonperk hebt bepaald, maak je deze standplaats onkruidvrij. Verwijder meteen ook alle niet verteerbaar materiaal en alle afval en steentejs. Maak het terrein zo effen mogelijk. Hoe egaler het terrein hoe mooier je gazontapijt. Spitten doe je op een diepte van zo'n dertig centimeter. Gebruik organische meststof een optimale structuur van de ondergrond, bij voorkeur zelf gemaakt compost.

Terrein frezen en vast rijden

Na het bemesten, is het tijd om te frezen. Zo realiseer je een perfecte spreiding van het compost en worden alle aardkluiten fijn gemalen.

Gebruik liefst een frees om het terrein te egalsieren,
    het compost goed te verspreiden en aardkluiten fijn
te malen.
Je kan deze karwei ook uitvoeren meteen cultivator of met een eenvoudige mesthaak. Druk daarna alles goed aan met een rol. Hoe lichter je ondergrond, hoe zwaarder de rol. De ondeergrond moet goed vastgereden worden vooraleer het zaaien kan beginnen.
Doe je dit niet, dan krijg je later bij het maaien vlug ontsierende verzakkingen. Je kan daarna het terrein extra egalseren met een grashark.

Zaaien bij windstilte

Ligt het terrein er piekfijn bij, dan kan het zaaien beginnen. Doe dit bij windstil weer en gebruik drie kilo graszaad per are. De hoeveelheid graszaad is van groot belang. Gebruik je te weinig dan heb je te kampen met kale plekken. Zaai je het té kwistig rond, dan is tijdens de groeiperiode de kans groot dat jonge gazon verstikt. Zaai één helft in de langs- en het andere deel in dwarsrichting. Op die manier krijg je een regelmatige verdeling van het gazonzaad. Hark het zaad in beide richtingen in. Voor een vlugge kieming kun je het zaad regelmatig besproeien. Maai het gazon de eerste keren op de hoogste maaistand.

Soort gazon afhankelijk van gebruik

De keuze van je gazonsoort is afhankelijk van zijn gebruik. Alle types gazon zijn een mengeling van verschillende grassoorten. Hoe fijner het mengsel, hoe hoger de prijs:
  • Siergazon: ongetwijfeld de meest gebruikte gazonsoort. Wordt uitsluitend gebruikt als decoratie en is ongeschikt voor speel- of ravotterreinen. Deze mengeling bestaat hoofdzakelijk uit fijne grassoorten.
  • Sportgazon: is uitstekend geschikt voor intensief gebruik, als speelterrein of voor het beoefenen van allerlei sporten.
  • Speelgazon: mengeling van zowel fijn als grof gazonzaad. Geschikt voor alle speelterreinen.
  • Speciale grassoorten: er zijn nu ook grassoorten beschikbaar voor schaduwrijke tuinen. Andere soorten zijn dan weer geschikt voor een droge of een vochtige ondergrond.

    Reacties