Zo maak je zelf een verlaagd plafond met inbouwspots

Je hebt een tekort aan lichtpunten in je woonkamer, en je droomde al langer van extra licht door het aanbrengen van inbouwspots? Dan is een verlaagd plafond met gipsplaten de gedroomde oplossing.  Gipsplaten laten zich mooi afwerken, en je elektriciteitsdraden kun je moeiteloos aan het oog onttrekken zodat het eindresultaat mag gezien worden. En je hoeft zéker geen handige harry te zijn om dit alles zélf te maken. Hoe pak je dit werkje aan en met wat moet je rekening houden om de meest geschikte systemen en materialen te kiezen?


Een verlaagd plafond met gipsplaten en inbouwspots
oogt mooi en kun je gemakkelijk zélf maken
Bij de realisatie van een verlaagd plafond is de keuze van het juiste en dus meest geschikte systeem van groot belang. Hou hierbij in de eerste plaats rekening met zowel de overspanning als met het gewicht van de platen. Heb je te doen met een relatief kleine ruimte, maak dan gebruik van zelfdragende systemen, die je bevestigt aan de vier muren. Zo spaar je niet alleen tijd, maar ook geld. Bij grotere overspanningen gebruik kies je best voor systemen met ophanging aan het oude plafond. Heb je daarbij rekening houden met hindernissen als oude steunbalken te overwinnen, dan is dit systeem door zijn grote flexibiliteit het gemakkelijkst om mee te werken.

Waterwerende platen in vochtige ruimten

In vochtige ruimtes als badkamers, gebruik je uiteraard waterbestendige platen. Wil je jouw verlaagd plafond toch zo hoog mogelijk houden, dan heb je de keuze tussen kleine spots, of spots met spaarlampen of leds, die veel minder warmte produceren. Je hebt dan geen extra ventilatiesysteem nodig. Halogeenspots  moet je minimum tien centimeter vrijlaten om oververhitting te voorkomen.

Meten vanaf de vloer of nulpas

Voor je de handen uit de mouwen steekt, moet je eerst uitmaken waar je verlaagd plafond moet komen. Pas dan kan het meten beginnen.
Een verlaagd plafond met inbouwspots
kun je gemakkelijk zélf maken en geeft
je woning extra uitstraling
Dit is van groter belang dan de meeste wel denken.  Juist meten doe je het gemakkelijkst wanneer er al een vloer ligt, dan vormt deze de basis van alles. Is er nog geen vloer aanwezig, dan meet je vanaf de zogenoemde nulpas, een streep die je trekt op één meter hoogte. Je kan hier een koord met krijt gebruiken, maar beter is uiteraard een waterpas of een laser.

Zelfdragende structuur met muurprofielen

Koos je voor een zelfdragende structuur, dan monteer je deze met behulp van muur- en plaatdragende profielen. Bij een vrijdragende structuur schroef je eerst de u- vormige profielen tegen de muren. De plaatdragende c- profielen knip je ter plaatse op maat. Pas daarna kun je deze tussen de u- vormige profielen klemmen. Je moet er wel voor zorgen dat je geen profiel plaatst daar waar je later een inbouwspot hebt voorzien.

Extra werk met plafondophangers

Werk je met plafondophangers, dan heb je wat méér werk. Je bevestigt dan de profielen aan het plafond bij voorkeur op een afstand van gemiddeld 1,20 meter. Gebruik dwarse profielen, zodat je esthetisch mooie vierkanten krijgt. Zorg er voor dat de elektrische bedrading op de juiste plaats is aangebracht, en klaarzit om gemonteerd te worden.  Bij het gebruik van zowel halogeen- als ledlampen moet je een transformator gebruiken.

Invallend zonlicht vermijden

Daarna schroef je de platen tegen de profielen. Zorg er voor dat de langste zijde van de plaat loodrecht op de gevel staat. Zo voorkom je dat binnenvallend zonlicht de voegen tussen de verschillende platen extra benadrukt. Schroef de platen minstens iedere twintig centimeter vast. Eens deze klus geklaard, rest je nog enkel de voegen tussen de platen zoveel mogelijk weg te werken. Je kan deze oipvullen met filler, afscuren en schilderen Dit is eigenlijk het belangrijkste werk. Neem daarvoor je tijd. Ben je hierin niet handig, schakel dan een vakman in.

Inbouwspots aanlsluiten
Eens dit allemaal achter de rug, dan rest er je nog alleen je verschillende lichtpunten aan te sluiten. Dat kan dus zowel gaan op kleine spots, als om spots met halogeenlampen of met de recente leds die nu steeds populairder worden. Daardoor gaat hun prijs dan ook fors naar beneden.

Het bevestigen van deze inbouwspots verloopt in veruit de meeste gevallen met zogenoemde veerklemmen.
Bij het plaatsen hou je deze klemmen uiteraard naar binnen. Vanaf het ogenblik dat je deze speciale veerklemmen los laat, gaan deze vanzelf open.
 
 Reacties