Doorgaan naar hoofdcontent

Tuinaanleg: je eigen kruidentuin aanleggen

Onze groeiende belangstelling voor gezonde voeding brengt ons weer dichter bij de natuur. Steeds meer landgenoten kweken hun groenten in eigen tuin, en velen gaan daarbij nog een stapje verder met het kweken van hun keuken- en zelfs geneeskrachtige kruiden in hun eigen kruidentuin. Overweeg jij ook de aanleg van je eigen kruidentuin? Dan moet je wel met enkele voorschriften rekening houden wil je later volop van je zelf gekweekte kruiden kunnen genieten.

Hou er rekening mee dat kruiden niet zomaar om het
even waar groeien. Ze verkiezen veel zon, geen zure
ondergrond en veel water
Kruiden passen in een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding. Ze zijn niet alleen welgekome gasten in onze keuken, maar misstaan  evenmin in ieders apotheekkastje. Vele geneeskrachtige kruiden zijn gemakkelijk zélf te kweken. Voor je met de aanleg van je kruidentuin start, moet je je eerst degelijk informeren. Voor de realisatie van een kruidentuin moet je écht geen deskundige zijn, maar je moet wél met enkele belangrijke basisprincipes rekening houden. Kruiden brengen niet alleen vele gerechten op smaak en helpen tegen heel wat gezondheidsklachten. Met hun uitbundige kleuren, indringende geuren en eigen textuur geven ze iedere tuin extra sfeer en persoonlijkheid.

Kruiden vragen veel zon

Kruiden voelen zich zeker niet om het even waar thuis. Veel ruimte vragen ze niet, wél veel zon. Je kunt kruiden zaaien op kleine bedden, of in een beschermende kas of een (warme) serre. Combineer verschillende soorten, dat zorgt voor een grote verscheidenheid en een uitzonderlijke bloemenpracht. Kruiden zijn échte zonnekloppers. Voor een maximum aan slaagkansen, zorg je er voor dat je toekomstige kruidentuin minstens zes uur zon ziet.

Geen té zure grond

De meeste kruiden verdragen geen zure grond. Zorg daarom zeker voor een bodemanalyse uit. Ze verkiezen een neutrale grond, bij voorkeur met een ph- waarde tussen vijf en zeven. Verrijk je toekomstige kruidentuin met organische meststof, vooral rijk aan mineralen.

Kruiden verkiezen vochtige ondergrond


Kruiden houden van een vochtige ondergrond. Je moet ze dan ook regelmatig bewateren, vooral op zonnige dagen. Laat je kruidentuin nooit uitdrogen. Controleer de vochtigheidsgraad op een diepte van ongeveer drie centimeter, zeker niet aan de oppervlakte.

Zorg voor een zo'n groot mogelijke verscheidenheid, dat 
geeft je kruidentuin. kleur en persoonlijkheid
Biologische grondverbeteraar

Gebruik voor een biologische grondverbeteraar. Plantaardige voedingstoffen geven de jonge plantjes voldoende stikstof, fosfor en kaliium. Zo krijgen ze de kans om vlug in te wortelen en gezond op te groeien. Bladcompost bezorgt hen de meest elementaire voedingstoffen. Los dit bladcompost op in water, en vernevel dit over de blaadjes van de kruiden. Deze aanpak zorgt er voor dat in de eerste plaats de bladeren en niet de wortels groeien. Zo worden de jonge plantjes ook sterker, en zijn ze beter opgewassen tegen allerlei schadelijke insecten, schimmels en ziekten. Bemest met mate. Geef opgroeiende kruidenplantjes gemiddeld iedere vier weken extra voeding. Doe dit bij bewolkt weer om verbranding te voorkomen.

Tijdig oogsten

Zorg ervoor dat je jouw kruiden tijdig oogst, en zéker voor ze in bloei staan. Eens in bloem, gaat de meeste energie naar de bloemen en blijven de bladeren op hun honger. 

Zorg er voor dat je kruiden tijdig en zéker voor
ze in bloem staan geoogst worden. Anders
krijgen hun bladeren té weinig energie
Oogst nooit méér dan één derde van de plant, en doe dit bij voorkeur 's avonds, dan is hun concentratie aan olieën het grootst. Onmiddellijk na het oogsten zijn jouw kruiden bruikbaar, zelfs invriezen is mogelijk. Ze behouden gedurende een periode van een zestal maanden al hun gezonde en genezende eigenschappen.


Kruiden die niet mogen ontbreken


Kruiden die in geen enkele kruidentuin mogen ontbreken zijn ongetwijfeld tijm om gerechten op smaak te brengen. Knip de blaadjes regelmatig bij. Daarnaast voelen zeker ook laurier, dragon, bieslook, munt en salie zich in iedere kruidentuin thuis.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…