Tuinaanleg: je eigen kruidentuin aanleggen

Onze groeiende belangstelling voor gezonde voeding brengt ons weer dichter bij de natuur. Steeds meer landgenoten kweken hun groenten in eigen tuin, en velen gaan daarbij nog een stapje verder met het kweken van hun keuken- en zelfs geneeskrachtige kruiden in hun eigen kruidentuin. Overweeg jij ook de aanleg van je eigen kruidentuin? Dan moet je wel met enkele voorschriften rekening houden wil je later volop van je zelf gekweekte kruiden kunnen genieten.

Hou er rekening mee dat kruiden niet zomaar om het
even waar groeien. Ze verkiezen veel zon, geen zure
ondergrond en veel water
Kruiden passen in een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding. Ze zijn niet alleen welgekome gasten in onze keuken, maar misstaan  evenmin in ieders apotheekkastje. Vele geneeskrachtige kruiden zijn gemakkelijk zélf te kweken. Voor je met de aanleg van je kruidentuin start, moet je je eerst degelijk informeren. Voor de realisatie van een kruidentuin moet je écht geen deskundige zijn, maar je moet wél met enkele belangrijke basisprincipes rekening houden. Kruiden brengen niet alleen vele gerechten op smaak en helpen tegen heel wat gezondheidsklachten. Met hun uitbundige kleuren, indringende geuren en eigen textuur geven ze iedere tuin extra sfeer en persoonlijkheid.

Kruiden vragen veel zon

Kruiden voelen zich zeker niet om het even waar thuis. Veel ruimte vragen ze niet, wél veel zon. Je kunt kruiden zaaien op kleine bedden, of in een beschermende kas of een (warme) serre. Combineer verschillende soorten, dat zorgt voor een grote verscheidenheid en een uitzonderlijke bloemenpracht. Kruiden zijn échte zonnekloppers. Voor een maximum aan slaagkansen, zorg je er voor dat je toekomstige kruidentuin minstens zes uur zon ziet.

Geen té zure grond

De meeste kruiden verdragen geen zure grond. Zorg daarom zeker voor een bodemanalyse uit. Ze verkiezen een neutrale grond, bij voorkeur met een ph- waarde tussen vijf en zeven. Verrijk je toekomstige kruidentuin met organische meststof, vooral rijk aan mineralen.

Kruiden verkiezen vochtige ondergrond


Kruiden houden van een vochtige ondergrond. Je moet ze dan ook regelmatig bewateren, vooral op zonnige dagen. Laat je kruidentuin nooit uitdrogen. Controleer de vochtigheidsgraad op een diepte van ongeveer drie centimeter, zeker niet aan de oppervlakte.

Zorg voor een zo'n groot mogelijke verscheidenheid, dat 
geeft je kruidentuin. kleur en persoonlijkheid
Biologische grondverbeteraar

Gebruik voor een biologische grondverbeteraar. Plantaardige voedingstoffen geven de jonge plantjes voldoende stikstof, fosfor en kaliium. Zo krijgen ze de kans om vlug in te wortelen en gezond op te groeien. Bladcompost bezorgt hen de meest elementaire voedingstoffen. Los dit bladcompost op in water, en vernevel dit over de blaadjes van de kruiden. Deze aanpak zorgt er voor dat in de eerste plaats de bladeren en niet de wortels groeien. Zo worden de jonge plantjes ook sterker, en zijn ze beter opgewassen tegen allerlei schadelijke insecten, schimmels en ziekten. Bemest met mate. Geef opgroeiende kruidenplantjes gemiddeld iedere vier weken extra voeding. Doe dit bij bewolkt weer om verbranding te voorkomen.

Tijdig oogsten

Zorg ervoor dat je jouw kruiden tijdig oogst, en zéker voor ze in bloei staan. Eens in bloem, gaat de meeste energie naar de bloemen en blijven de bladeren op hun honger. 

Zorg er voor dat je kruiden tijdig en zéker voor
ze in bloem staan geoogst worden. Anders
krijgen hun bladeren té weinig energie
Oogst nooit méér dan één derde van de plant, en doe dit bij voorkeur 's avonds, dan is hun concentratie aan olieën het grootst. Onmiddellijk na het oogsten zijn jouw kruiden bruikbaar, zelfs invriezen is mogelijk. Ze behouden gedurende een periode van een zestal maanden al hun gezonde en genezende eigenschappen.


Kruiden die niet mogen ontbreken


Kruiden die in geen enkele kruidentuin mogen ontbreken zijn ongetwijfeld tijm om gerechten op smaak te brengen. Knip de blaadjes regelmatig bij. Daarnaast voelen zeker ook laurier, dragon, bieslook, munt en salie zich in iedere kruidentuin thuis.

Reacties