Doorgaan naar hoofdcontent

Koken: kies de juiste wok

Als gevolg van de sterk groeiende belangstelling voor exotische vakantiebestemmingen, kent de wereldkeuken voor ons steeds minder geheimen.Overal rijzen de uitheemse restaurants als paddenstoelen uit de grond en allerlei kookprogramma's op televisie doen de rest. Zélf proberen we steeds meer gerechten van sterrenchefs of uit 'vreemde' kookboeken. Een bereidingsmethode die bij ons erg populair is, is wokken. Hier het meest bekend van het roerbakken, maar met een goede wok kun je zoveel meer. Bij wokken speelt het materiaal een belangrijke rol. Geven we de voorkeur aan een wok uit staal of wordt het een exemplaar uit gietijzer? Gaat je voorkeur naar een wok met een steel of een met handvaten? Kortom, hoe kies je de meest geschikte wok?

Met wokken kun je zoveel meer dan roerbakken,
maar je moet wél over het geschikte materiaal
beschikken.
Naarmate het wokken hier bij ons populairder werd, groeide ook het gamma wokken. Ze zijn vandaag verkrijgbaar in alle vormen, materialen en formaten. Bedenk hierbij dat alleen de bolvormige wokken de échte zijn. Het is dankzij deze bolvorm dat alleen de bodem van de wok wordt verhit, en niet de wanden. Dat is bij het wokken van groot belang. Zo kunnen fijngesnipperde ingrediënten als in de wok ook gefrituurd worden. De bolvormige bodem voorkomt je dat ze verbranden.

Grotere ingrediënten kunnen later toegevoegd worden, en op hun eigen tempo garen. De schuine wanden van de wok zijn er niet alleen voor het vergroten van het kookoppervlak. Zij zorgen er voor dat er in je wokpan verschillende temperatuurzones ontstaan.


Gelijkmatige warmteverdeling

Een gelijkmatige verspreiding van de warmte staat centraal bij wokken. De hoge wanden van de wok zorgen er voor dat het voedsel in alle omstandigheden naar het midden schuift, de heetste plaats van de wok, die oorspronkelijk werd ontworpen op het moment dat de brandstof schaars en dus erg duur was... de geschiedenis herhaald zich blijkbaar...


Wok uit licht plaatstaal

Overweeg je de aankoop van een wok, kies dan bij voorkeur een uit licht plaatstaat. Dat materiaal bied je een bijzonder goede warmtegeleiding, waardoor het voedsel razendsnel dicht schroeit en zijn smaak maximaal behoud. De wok uit plaatstaal is in Azië, dé bakermat van het wokken, veruit het meest gebruikte materiaal.
Naast de meest gebruikte plaatstalen wok zijn er nog een heleboel andere materialen die gebruikt worden bij de productie van de wok:

De wok is tot zoveel méér in staat dan het bij ons
zo populaire roerbakken

  • Gietijzeren wok: deze verdeelt de warmte gelijkmatig over de wok en houdt deze ook opvallend lang vast.Gietijzeren woks hebben zeker hun gewicht niet mee en zijn  moeilijker te hanteren.
  • Inox en roestvrij staal: een wok uit deze materialen wordt zelden gebruikt omdat ze de warmte bijzonder slecht geleiden.
  • Carbonenstalen wok: het betreft een carbon- staallegering die ervoor zorgt dat de wok veel minder vervormbaar is dan die uit licht plaatstaal.
  • Anti- aanbak wok: deze zijn hier bij het meest bekend. Bij deze woks heb je slechts een minimum aan vetstof nodig. In vele gevallen zijn ze minder goed bestand tegen hoge temperaturen, en die zijn voor het roerbakken juist noodzakelijk.
  • Elektrische wok: zijn geen échte woks, ze halen nooit de hoge temperaturen die voor het wokken en roerbakken nodig zijn.
Grote of kleine wok?

De afmetingen van je wok hangen af van het doel waarvoor je ze gebruikt. Is dat uitsluitend voor het roerbakken, dan heb je een wok nodig met een diameter van minstens dertig centimeter. Wil je ook geregeld wokken voor meer dan vijf personen, kies dan bij voorkeur een grotere wok,  maar dan moet je hiervoor ook de afmetingen van de hittebron aanpassen. Ben je van plan regelmatig te wokken, kies dan voor wtee kleinere wokken.

Vorm van de bodem

Wokpannen heb je in alle formaten, afhankelijk
van het doel waarvoor ze worden gebruikt
De vorm van de bodem is afhankelijk van de aard van verwarmen. Beschik je over een gasvuur? Kies dan een traditionele wok met bolvormige bodem. Kook je elektrisch of op een keramsich gasformnuis, ga dan een uitvoering met platte bodem.

Steel of handvaten

Om de voor jou meest geschikte wok te kiezen moet je nog de knop doorhakken of het er een wordt met een steel of een met handvaten. Weet dat een wok met een lange steel het je gemakkelijker maakt om het eten goed door elkaar te schudden, beslist een niet te onderschatten voordeel bij het roerbakken. Een wok met twee handvaten is dan weer veiliger als hij gevuld is met gote hoeveelheden voedsel, met soep of frituurolie.

Nieuw: Alles voor koken, tafelen en huishouden

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…