Je woning beschermen tegen de winter

AIs je woning nog niet beschermd is tegen de grillen van koning winter, dan is het nu wel de allerhoogste tijd om dat te doen. Strenge vrieskou kan immers heel wat schade veroorzaken. Met enkele eenvoudige ingrepen kun je de meestal dure herstellingswerken gemakkelijk voorkomen.
Ook onze woningen hebben het tijdens de wintermaanden
bijzonder zwaar te verduren
De winter met zijn vriestemperatuur, ssneeuw en ijs kan heel wat schade aan je woning veroorzaken die later peperdure herstellingen noodzakelijk maken, zeker wanneer tussenkomst van een vakman noodzakelijk is. Toch kun je met enkele eenvoudige ingrepen heel wat schade voorkomen. Door bijvoorbeeld extra te isoleren aan te brengen, je buitenkranen tegen de vorst te beschermen, en door je radiatoren ook 's nachts te laten open staan. 


Bescherm vorstgevoelige waterleidingen


De laatste jaren schenken zowel nieuwbouwers en renoveerders heel wat aandacht aan het isoleren van hun woning. Dat beperkt immers hun energiefactuur aanzienlijk.  Toch zijn er nog altijd plaatsen waar de vrieskou gemakkelijk je woning binnen kan. De kelders van onze woningen zijn meestal het minst geïsoleerd.

De kwaliteit en de isolatie van onze kelders is
meestal de zwakke plek van onze woningen
Een slecht of onvoldoende geïsoleerde kelder verhoogt het risico op beschadigde of gesprongen waterleidingen.  Bescherm je kelderruime en in de eerste plaats de voor vorst erg gevoelige waterleidingen tegen de vrieslucht. Dat kan eenvoudig én doeltreffend door ze te isoleren met glaswol, polyethyleenschuim of met behulp van een verwarmingskabel. Deze laatste geeft uiteraard de beste bescherming, maar is ook een pak duurder dan de andere oplossingen.

Sluit kranen in vrieslucht af

Heb je waterkranen en leidingen in de buitenlucht, dan sluit je die bij streng en aanhoudend vriesweer best af. Dat doe je door het gedeelte van de waterleiding naar de buitenkraan volledig af te sluiten en al het water te laten weglopen. Is alle leidingwater weg gelopen, laat dan bij voorkeur de kranen open staan om vorstschade te voorkomen.

Energieverlies via ramen en deuren

Ramen en deuren zijn andere zwakke plekken die extra isolatie noodzakelijk maken om kostbare energie niet door ramen en deuren te laten verloren gaan. Dat kun je voorkomen door het aanbrengen van speciale tochtstrips, die erg goedkoop zijn in verhouding tot de energie dat je ermee kunt besparen.

Goede ventilatie even belangrijk


Bij een aanhoudende vorstperiode kun je de radiatoren
best laten open staan in plaats van ze in slaapstand
te draaien

Is een aangepaste isolatie van groot belang om de vrieskou buitenshuis te houden, dan is een goede ventilatie dat even zeer. Dat is zéker het geval met de stookruimte, die in de eerste plaats voor je veiligheid regelmatig moet geventileerd worden.

Laat je radiatoren 's nachts open staan
In de winter hebben velen de gewoonten om 's nachts hun radiatoren in  slaapstand te draaien. Wordt je geconfronteerd met strenge en langdurige vorstperiode, dan kun je beter je radiatoren ook 's nachts laten open staan. Ben je enige tijd afwezig, laat de temperatuur in je woning dan nooit onder de vijftien graden zakken. Een onderkoelde woning weer op  temperatuur brengen, kost immers veel meer aan energie dan een warme woning om temperatuur houden.

Reacties