Doorgaan naar hoofdcontent

Je parket vloer leg je zelf met het click systeem

Je parket vloer zelf leggen is gemakkelijker dan het er op het eerste zicht uit ziet. Je moet daarvoor zéker geen handige Harry zijn. Het zelf leggen van je houten parket vloer spaart je veel geld. Schakel je hiervoor een vakman in, dan krijg je achteraf meestal een gepeperde rekening gepresenteerd. Voor je start met het leggen van je parket vloer, doe je er goed aan je zo goed mogelijk te informeren. Om deze klus uit te voeren zoals het hoort, moet je immers met enkele voorschriften rekening houden. Hoe pak je dit werk aan, en op wat moet je letten omdat je zelf gelegde parket vloer zou mogen gezien worden?

Een parket vloer is geschikt voor alle kamers, en
geeft je interieur een natuurlijke uitstraling
Voor je met het leggen van je parket vloer begint, moet je uiteraard je keuze maken. En keuze heb je! Parket is immers een verzamelnaam voor verschillende materialen. Wie aan parket denkt, denkt in de eerste plaats aan massief hout. Kurk en laminaat parket zijn echter even dankbaar om te verwerken en... zijn stukken goedkoper. Een parket vloer geeft je interieur een natuurlijke uitstraling. In principe is vooral het leggen van massief parket een werk voor de vakman. Parket van de jongste generatie is meestal uitgerust met een handig click systeem. Bij het leggen van deze parket vloeren met dit click systeem komt geen druppel lijm meer aan te pas. Dat  maakt van het leggen van je parket vloer eigenlijk kinderspel.Bereken de juiste hoeveelheid parket

Voor je start met de realisatie van je parket vloer, moet je uiteraard berekenen hoeveel materiaal je écht nodig hebt. Daarvoor meet je de vloer zowel in zijn lengte als zijn breedte. Daarna vermenigvuldig je beide resultaten met elkaar. Op die manier krijg je het juiste aantal vierkante meter dat je nodig hebt. In alle doe- het zelf- en interieurzaken is parket per pak verkrijgbaar. Op ieder pak staat het aantal vierkante meters. Door het aantal vierkante meter die je nodig hebt te delen door het aantal vierkante meters per pak, weet je meteen hoeveel pakken je in totaal nodig hebt. Neem tien procent extra voor het materiaal dat verloren gaat bij het zagen en alle andere bewerkingen.

Kies alle benodigdheden in één keer

Maak vooraf een lijst met alle materiaal en benodigdheden die je nodig hebt, dat zal je achteraf heel wat tijd besparen. Voor het plaatsen van je parket vloer, heb je immers heel wat meer nodig dan het parket zelf.
Maak vooraf een lijst met benodigdheden die je nodig
hebt voor het leggen van je parket. Dat werkt
gemakke-lijk en doet je veel tijd besparen
Je hebt ook materiaal nodig voor het leggen van je ondervloer, plinten, zagen, en verschillende soorten schuurpapier nodig. Kies voor parket met een click systeem. Dat zal je veel tijd én kopzorgen besparen en je zal zonder het gebruik van lijm ook veel properder werken.

Ondervloer belangrijk

Voor je start met het leggen van je parket vloer heb je meestal een ondergrond nodig. Deze zorgt er voor dat je jouw parket vloer zonder de minste oneffenheden kunt leggen. Een ondervloer isoleert, zowel wat warmte als geluid betreft. Welk materiaal je nodig hebt voor je ondervloer, hangt uitsluitend af van het materiaal van de ondergrond. Je kan hiervoor zowel houtvezel- als foamplaten of een combinatie van beiden gebruiken Koos je voor een massief houten parket vloer, dan is een ondervloer overbodig. Die wordt immers gelijmd op een een onderstel van spaanderplaat. Hout in combinatie met lijm zorgt hier voor een uitstekende warmte- en geluidsisolatie. Maak voor het leggen van je ondervloer de ondergrond zo effen mogelijk. Beschik je over een betonnen ondergrond, vul dan de eventuele putjes en scheurtjes met morten. Betreft het daarentegen een houten ondergrond, maak dan alle losliggende planken vast en schuur en/of schaaf de kleinste oneffenheden weg.


Laat je parket acclimatiseren


Voor je start met het leggen van je parket vloer, laat je het hout ter plaatse acclimatiseren. Een houten parket vloer krimpt of zet uit als gevolg van temperatuurwisselingen. Hoe lang dit acclimatiseren duurt, hangt af van het gekozen materiaal en varieert tussen minstens wtee en veertien dagen.


In welke richting parket aanleggen?


Ben je er al uit in welke richting je parket vloer gaat aanleggen? Parket aangelegd in de breedte maakt de kamer breder en korter. In de lengsterichting maakt de kamer langer en smaller. Je kan de verschillende parket delen ook diagonaal leggen, maar dat zorgt voor twintig procent extra materiaal. Begin met het leggen van je parket vloer op gemiddeld één centimeter van de muren om het uitzetten van je houten vloer op te vangen.
 Is je parket vloer geplaatst en de
plinten aangebracht, dan wordt
afgewerkt met lak of olie

Je kan je parket vloer zowel halfsteens als in wildverband leggen. Kies je voor het halfsteens systeem,  dan verspringt iedere lamelrij steeds met een halve ramel. Bij wildverband start je elke nieuwe rij met het reststuk van de vorige. Leg steeds de korte kanten tegen elkaar, en pas dan de lange zijden. Gebruik een aanslagijzer om de delen tegen elkaar te leggen. Leg de groef van de verschillende delen steeds naar de muur toe.

Zorg bij het plaatsen van de plinten dat deze nooit strak op je parket vloer liggen. Je plaatst de plinten tegen de muur met een tussenruimte van minstens één millimeter tussen de plint en het parket.


Afwerking met lak of parketolie


Ligt je parket vloer keurig op zijn plaats, dan is het tijd voor de eindafwerking, meestal met lak of speciale parketolie. Je kan het natuurlijk uitzicht van je parket uiteraard ook behouden. Een beschermlaag in lak of olie zorgt niet alleen voor een mooie look, maar tegelijk ook voor een langere levensduur van je parket vloer. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…