Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe duur is een architect

De architect is onmisbaar bij de bouw van je droomwoning of bij ingrijpende renovatiewerken. Hij is het die zowat alle voorbereidende werkzaamheden voor zijn rekening neemt, stelt contracten op, zet de definitieve bouwplannen op papier en bij het einde der bouwwerken is het weer hij die controleert of alles volgens het boekje  is verlopen. Gaat er later iets mis, dan is het de architect die het mag uitleggen. Hoe duur is het werk van de architect en wat kunnen en mogen we van hem verwachten?

De architect is als onmisbare schakel
betrokken bij zowel alle nieuwbouw
en renovatieprojecten
Bij de bouw van je droomwoning is de tussenkomst van de architect noodzakelijk. Maar ook bij renovatiewerken wordt hij meer en meer ingeschakeld. Er zijn zovele stedebouwkundige en andere voorschriften waar men zich moet aan houden, dat het zonder de gespecialiseerde hulp van de architect onmogelijk is te bouwen. De keuze van de architect is dan ook erg belangrijk.

De architect heeft een groot aandeel in het welslagen van je bouwplannen. Meestal bij gebrek aan eigen kennis in woningbouw, renovatiewerken en het ereloon, koesteren heel wat toekomstige bouwers argwaan ten opzichte van de architect. Ten onrechte, want de oeverkoepelende Orde der architecten houdt alles nauwslettend in het oog. Hoe duur is nu het werk van de architect? De kostprijs varieert. Sommige architecten laten zich per uur betalen. Anderen hanteren dan weer een percentage van de totale prijs der van het bouwwerk. Zowel de aard als de omvang der werken spelen uiteraard een belangrijke rol spelen bij het bepalen van het ereloon.

Uurloon bij kleine renovatiewerken

Er bestaat uiteraard een groot verschil tussen het begeleiden van kleine renovatiewerken en een nieuwbouwproject. Bij kleine renovatiewerken werkt de meerderheid der architecten met een uurloon.

Het ereloon van de architect hangt bij renovatie
grotendeels af van de omvang der werken
Gaat het om een ingrijpende renovatie, dan werkt de architect meestal met een vast bedrag dat vooraf wordt vast gelegd. Verwonderlijk genoeg liggen de erelonen meestal hoger bij renovatiewerken dan bij nieuwbouw omdat daar meer en tijdrovend opzoekingswerk mee gemoeid is. Sommige architecten laten zich dan weer betalen via een afgesproken bedrag per vierkante meter.

Percentage bij nieuwbouw

Wegens de aard der werken wordt het ereloon bij nieuwbouw uiteraard anders vastgelegd. Bij nieuwbouw bedraagt het ereloon  van een architect gemiddeld 7 procent op de waarde der werken. Wijzigen de bouwwerken gedurende de duur van het project, dan zal de architect zijn ereloon aanpassen.


Bij nieuwbouw bedraagt het ereloon van de
architect gemiddeld 7 procent van de
waarde der werken
Het is de taak van de architect  nauwlettend toe te zien op het verloop der werken, die strikt volgens het contract moeten worden uitgevoerd. Voor de bouwheer is dat een belangrijke zekerheid. Ook het wordt contractueel vastgelegd. Daarbij wordt voor aanvang der werken een voorschot afgesproken tussen opdrachtgever en architect. Dan betaal je achtereenvolgens telkens 20 procent bij het voorleggen van het voorontwerp,bij het indienen van de bouwaanvraag voor het afleveren van een stedebouwkundige vergunning, bij het afgeven van alle aanbestedingsdocumentebn voor de aannemersoffertes, en 30 procent naarmate de bouwwerken vorderen. Het resterende saldo wordt betaald bij de definitieve oplevering van je woning.

Eerste gesprekken belangrijk

De eerste verkennende gesprekken zijn van groot belang bij je uiteindelijke keuze van architect. Deze gesprekken zijn meestal vrijblijvend en kosteloos. Een minderheid vraagt voor die eerste gesprekken een uurloon of rekenen een forfaitair bedrag. Voorzie voor die eerste gesprekken voldoende tijd, zodat de architect zich een juist beeld kan vormen van je woon- en leefsfeer. Zorg er voor dat alles gedetailleerd in een contract wordt opgenomen. Tijdens het verloop der werkzaamheden zorgt de architect er voor dat de werken verlopen volgens afspraak, en hij zal daar geregeld verslag over uit brengen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…

Waar koop je Delvaux handtassen tweedehands

Hou je van klasse en kwaliteit, dan droom je wellicht al langer van exclusieve Delvaux handtassen. Kwaliteit is niet goedkoop, en dat is bij deze Brusselse handtasontwerper beslist niet anders. Wat anders gezegd van prijzen die variëren van 750 tot 2500 euro voor een handtas? Dat heeft uiteraard voor gevolg dat geïntresseerden in de kwaliteits lederwaren van delvaux ijverig zoeken naar tweedehands handtassen van Delvaux. Ze zijn tweedehands niet gemakkelijk te vinden, maar er zijn gespecialiseerde sites die geregeld tweedehands handtassen van Delvaux aanbieden. En Delvaux zélf organiseert jaarlijks een voordelige stockverkoop. Hoe pak je de zoektocht naar tweedehands handtas van Delvaux handtassen succesvol aan, en op wat moet je letten om latere ontchoochelingen te voorkomen?

Er is wellicht geen enkele vrouw die er niet van droomt met een handtas van de Brusselse lederontwerper Delvaux te kunnen pronken. Dromen mag, maar lang niet iedereen kan zich zo'n Delvaux handtas veroorloven…