Extra energie sparen met spouwmuurisolatie

We hebben steeds meer aandacht voor het extra isoleren van onze woning. Begrijpelijk, want daardoor kunnen we energie en geld besparen. Het isoleren van je spouwmuren speelt hierbij ongetwijfeld een hoofdrol, maar wordt nog door velen over het hoofd gezien. Ze twijfelen over de doeltreffendheid van spouwmuurisolatie vanwege eventuele vochtproblemen. Deze bezorgdheid is onterecht. Dankzij verbeterde technieken zijn vochtproblemen als gevolg van spouwmuurisolatie nu zo goed als uitgesloten.


Bijschrift toevoegen
Dankzij het isoleren van je spouwmuren spaar je niet alleen kostbare energie. Je wooncomfort verbetert en je woning krijgt daardoor meer waarde. Hoe ga je tewerk bij het isoleren van je spouwmuren en wat zijn de grootste fouten die je hierbij kunt maken?

Een goede spouwmuurisolatie zorgt voor aangename binnentemperaturen in de zomer en voor warmtecomfort in de winter, op voorwaarde dat je degelijk isolatiemateriaal gebruikte en je het op de juiste manier aanbracht. Voor de realisatie van een degelijke spouwmuurisolatie wordt net boven het maaiveld een waterkerend membraam aangebracht. Dit zorgt er voor dat eventueel vocht via open stootvoegen tussen de stenen van het buitenmetselwerk naar buiten afgevoerd wordt. En hier liep het tot voor kort meestal fout.  De zone onder dit membraam moet extra geïsoleerd worden, anders ontstaat een zogenoemde koude brug over de volledige lengte van je woning. Het resultaat hiervan is dat het gebied boven je vloer kouder en vochtiger is, waardoor op termijn schimmel kan ontstaan. Rochwool is ongetwijfeld een van de meest geschikte en ook meest gebruikte isolatiemateriaal.

Vocht minder gemakkelijk naar buiten

Er wordt nogal eens getwijfeld aan de efficiëntie van spouwmuurisolatie. Als gevolg van het extra isoleren van je woning, kan het vocht dat eventueel in je woning aanwezig is, minder gemakkelijk naar buiten. Dat kan in sommige gevallen voor problemen zorgen. De Extra ventilatieroosters en het regelmatig verluchting van je woning zijn uitstekende alternatieven.

Ventilerend isolatiemateriaal

De keuze van degelijk isolatiemateriaal is erg belangrijk. Zéker bij het isoleren van je spouwmuur kies je bij voorkeur materiaal met de hoogste isolatie- of R- waarde, en het materiaal is minstens millimeter dik. 
Isolatiemateriaal, ook voor je spouwmuren moet
minstens vier millimeter dik zijn 
Is dit niet het geval, dan kan het vocht niet weg en zal het in de spouwmuur condenseren. Dat kan voorkomen worden door geschikt materiaal te kiezen en op de juiste plaatsen te ventileren.

Veel voorkomende fouten

Wanner je bij het isoleren van je spouwmuren veel voorkomende fouten voorkomt, dan is dit ongetwijfeld een meerwaarde voor je woning en voor jezelf door een verhoogd wooncomfort en kostbare energiebesparing. Veel voorkomende en te vermijden fouten bij het isoleren van je spouwmuren zijn:
  • Koude bruggen: voorkom het ontstaan van koude bruggen door het extra inpakken van aansluitingen. Door het vermijden van deze koude bruggen voorkom je kostbaar energieverlies.
  • Homogeen: breng het isolatiemateriaal homogeen, goed aansluitend  en zo vlak mogelijk op zijn plaats, en zorg ervoor dat platen maximaal aansluiten.
  • Minerale isolatiewol: gebruik je minerale isolatiewol, hou er dan rekening mee dat deze niet uitzet of krimpt, waardoor voegen winter en zomer dicht blijven.
  • Spouwhaken: ook al is je spouwmuur niet geïsoleerd, dan nog is deze uitgerust met spouwhaken. Ze dienen om het relatief dunne buitenmetselwerk aan het stabiele binnenmetselwerk te verankeren. 
  • Goed aansluiten: in de spouw zelf moet het isolatiemateriaal goed aansluiten tegen het achterliggende binnenmetselwerk. Is dat niet zo, dan kan een zogenoemde valse spouw ontstaan waardoor er door 'thermische trek' en dus rendementsverlies kan ontstaan.

Reacties