Doorgaan naar hoofdcontent

Energie vergelijken doet besparen

Onze energieprijzen swingen nu al enige tijd écht de pan uit. Steeds meer landgenoten slagen er zelfs niet meer in hun energiefactuur te betalen. Deze evolutie doet de (prijsbewuste) consument steeds meer de prijzen van energie vergelijken. Op die manier hopen ze de goedkoopste energieleverancier te vinden. De voorbije maanden veranderden dan ook een record aantal landgenoten van energieleverancier, en dit zowel voor wat de levering van electriciteit als van aardgas betreft. Hoe ga je tewerk om de goedkoopste energieleverancier te vinden, en van leverancier te veranderen?

Nu de energieprijzen de pan uit swingen,
veranderen steeds meer landgenoten van
energieleverancier.
Sinds de eenmaking van de energiemarkt is er op het vlak van energie en energieleveranciers meer verandert dan je wil zou denken. Met de hulp van verbruikersorganisaties en tal van gespecialiseerde website is het nu haast kinderspel om de verschillende tarieven en hun manier van berekenen te vergelijken. Maandelijks veranderen nu al bijna 40000 landgenoten van energieleveranciers. De redenen ervan zijn uiteenlopend, maar in de meerderheid der gevallen geeft de prijs telkens de doorslag. We gaan ook steeds bewuster met onze energie om, en dat speelt zeker ook een rol bij de keuze van je energieleverancier. Nu toch meer en meer landgenoten voor een andere energieleverancier kiezen, is het belangrijk te weten met welke factoren je daarbij rekening moeten houden om met kennis van zaken een beslssing te nemen.

Energieprijzen vergelijken

Wie nu de prijzen van zowel elektriciteit als aardgas vergelijkt, kan goede zaken doen. Door toedoen van de verbruikersorganisaties was het vergelijken van energieprijzen nooit zo eenvoudig. Ben je ook één van de velen die bewuster met onze kostbare energie omgaan, dan zet je bij voorkeur jouw energiebehoeften duidelijk op papier. Een bezoek aan de websites van de verschillende leveranciers maakt je al veel wijzer. Geregeld pakken deze ook met promoties uit, de ene al wat voordeliger en transparanter dan de andere.

Welke tarief is het voordeligst?

De meeste energieleveranciers hanteren bij hun prijsbepaling een vaste- , variabele of een semi- variabele energietarief.
We gaan steeds milieubewsuster te werk bij de
keuze van onze energieleverancier
Wil je in de eerste plaats zekerheid wat je energieprijzen betreft, dan kies je voor een vaste tarief.  Hiermee blijft de prijs van elektriciteit en aardgas gedurende de volledige duur van je contract ongewijzigd. Gaan de energieprijzen gedurende deze periode in dalende lijn, dan zul je echter ook je duurdere prijs moeten blijven neertellen.
Bij een variabele energieprijs kan je leverancier je tarief iedere maand aanpassen aan de evolutie op de energiemarkt.

Semi- variabele prijs minst voordelig

Een semi- variabele energieprijs is het minst aantrekkelijk. Hierbij worden de prijsstijgingen van energie niet door gerekend, wél de nettotarieven en heffingen, twee factoren die de voorbije maanden het sterkst stegen.


Extra besparingstips  

  • Verschillende leveranciers: ga tijdens je zoektocht naar de goedkoopste leverancier voor elektriciteit én voor aardgas. Dat moeten dus niet noodzakelijk dezelfde zijn.
  • Extra kosten: hou bij je keuze voor de goedkoopste leverancier van elektriciteit en aardgas rekening met de kosten voor het transport en de distributie, die verschillen van regio tot regio.
  • Nodige documenten: wil je uiteindelijk met een andere leverancier in zee gaan, dan heb je jouw huidige prijs per kilowatt, je type meter, de duurtijd van je contract, en je tariefformule nodig.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…