Doorgaan naar hoofdcontent

Composteren:maak zelf je compost

Moestuinliefhebbers hopen dat de temperaturen vlug  gaan stijgen, zodat ze de mouwen kunnen opstropen en aan de voorbereiding van het nieuwe tuinseizoen kunnen beginnen. Het opstellen van een plan is daarbij erg belangrijk. Zo weet je immers welke groenten je waar mag zaaien of planen. Vruchtwisseling is een noodzaak om succesvol te tuinieren. Dat niet alleen, de kwaliteit en de samenstelling van je grondverbeteraar is dat even zeer. Composteer jij nog steeds niet zélf? Dan wordt het de hoogste tijd om daar mee te beginnen. Niets is beter voor je tuin dan zelf gemaakte compost of grondverbeteraar. Hoe pak je dit aan, zelf composteren, en met wat moet je rekening houden om succesvol te composteren?

Tuinafval en allerlei ander organisch materiaal is perfect om zélf te
composteren
Ervaren tuinliefhebbers weten uiteraard wat composteren is. Ben je nog een groentje in dit vak, dan is dat wat anders. Je mag compost zeker niet verwarren met meststof, dat zijn immers twee verschillende zaken. Compost geeft als grondverbeteraar structuur aan de bodemgesteldheid van je tuin en activeert tegelijk het bodemleven. Compost maakt ook je bodem luchtiger en dat heeft op zijn beurt een positieve invloed op de waterhuishouding. Compost zorgt er voor dat zanderige grond het water langer vast houdt. Zélf composteren levert veruit het beste compost, dat in de eerste plaats droog is, een opvallende bosgeur heeft en gemakkelijk te verkruimelen is.

Composteren kun  je in de kleinste tuin

Uitvluchten om niet zelf te composteren zijn er niet. Je kan immers overal composteren, zelfs in de kleinste tuin en... op je terras. Elk type tuin is geschikt om zelf te composteren. Het is belangrijk het meest geschikte compostsysteem voor je tuin te vinden. De werkwijze in ene kleine tuin verschilt immers grondig dan in een grote tuin.

Composteren in kleine tuinen

Beschik je over een kleine tuin, dan kun je het gemakkelijkst composteren in een compostvat.
Een vat is het meest geschikt
voor het composteren en
kleine tuinen
Zo'n vat bestaat uit een geperforeerde bodemplaat en een beluchtingsstok. Met zo'n compostvat ben je voldoende geïnstalleerd om van je tuin- en keukenafval een vruchtbare grondverbeteraar te maken.

Meerdere bakken voor grote tuinen

Is je tuin groter dan driehonderd vierkante meter, dan kun je gebruik maken van meerdere grote compostbakken. Kies compostbakken die langs de voorzijde openen om je gebruikscomfort te verhogen. Verwerk in één van de bakken je keuken- of tuinafval. Meng alles goed door mekaar en breng dit mengsel in de tweede bak. Zo realiseer je een continue systeem en beschik je steeds over voldoende compost dat je zelf composteerde.

Composteren met wormen op balkon

Zelf wanneer je tuiniert in een klein stadstuintje of in bakken op je balkon, ben je in staat om te composteren en je compost zélf te maken. Ben jij in dit geval, gebruik dan een wormenbak, een volledig gesloten systeem bestaande uit één of meerdere bakken gevuld met wormen.

Deze wormen, opgesloten in een volledig afgesloten
wormenbak kunnen probleemloos het keukenafval
van een gemiddeld gezin composteren.
Die wormen kunnen het keukenafval van een gemiddeld gezin perfect composteren. Dat kan zelfs zonder de minste problemen of geurhinder binnenshuis gebeuren. Je moet er in dit geval enkel voor zorgen dat je de wormen in leven houdt.

Compostvat voor iedere tuin

Compostvaten zijn er in alle soorten en formaten, zodat er één is voor iedere tuin. Plaats je compostvat zoveel mogelijk op een schaduwrijke plaats in je tuin, en fleur hem bijvoorbeeld op met een of andere klimplant, bloemende haag of struik of sluit hem af met een hekwerk uit bamboe of vlechtwerk.


Geen gras in je compostvat

Je moet bij het composteren wel opletten welk materiaal in je compostbak- of vat thuis hoort, en wat je er best kunt uit laten. Zowat alle keuken- en tuinafval is composteerbaar, maar hou gras en gazonmaaisel uit je compostvat. Gebruik hier een compostbak voor. Nog eenvoudiger is gras en gazonmaaisel verzamelen en in de buitenlucht laten drogen. Meng er bladeren onder en verwerk dit eventueel tot mulch waarmee je de bodem rond gewassen kunt beschermen tegen onkruid. Verloopt je composteringsproces zoals het hoort, dan hoef je niet de minste geurhinder te vrezen. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…

Waar koop je Delvaux handtassen tweedehands

Hou je van klasse en kwaliteit, dan droom je wellicht al langer van exclusieve Delvaux handtassen. Kwaliteit is niet goedkoop, en dat is bij deze Brusselse handtasontwerper beslist niet anders. Wat anders gezegd van prijzen die variëren van 750 tot 2500 euro voor een handtas? Dat heeft uiteraard voor gevolg dat geïntresseerden in de kwaliteits lederwaren van delvaux ijverig zoeken naar tweedehands handtassen van Delvaux. Ze zijn tweedehands niet gemakkelijk te vinden, maar er zijn gespecialiseerde sites die geregeld tweedehands handtassen van Delvaux aanbieden. En Delvaux zélf organiseert jaarlijks een voordelige stockverkoop. Hoe pak je de zoektocht naar tweedehands handtas van Delvaux handtassen succesvol aan, en op wat moet je letten om latere ontchoochelingen te voorkomen?

Er is wellicht geen enkele vrouw die er niet van droomt met een handtas van de Brusselse lederontwerper Delvaux te kunnen pronken. Dromen mag, maar lang niet iedereen kan zich zo'n Delvaux handtas veroorloven…