Bloemen: rozen snoeien in het voorjaar

Met de lente in het verschiet wordt het de hoogste tijd om je rozen een eerste keer te snoeien en tegelijk te bemesten voor een weelderige bloemenpracht later op het seizoen. Om je rozenstruiken in topconditie te houden, snoei je ze niet alleen in het voorjaar, maar ook in de zomer. Hoe pak je de voorjaarsnoei van je rozenstruiken aan, en met wat moet je rekening houden om de komende maanden met volle teugen van hun frele schoonheid te kunnen genieten?Om de komende maanden van de frele schoonheid van
onze rozen te genieten is het nu hét moment om ze
een grondige snoei-en onderhoudsbeurt te geven
Een bloementuin zonder rozen, is geen échte bloementuin. De vele rozenfans hebben ongetwijfeld drukke weken voor de boeg. Je rozenstruiken hebben nu niet alleen een grondige voorjaarssnoei nodig. Na een lange en harde winter kunnen ze een flinke onderhoudsbeurt best gebruiken.
Rozen snoei je niet zomaar.  Er zijn verschillende soorten rozen, en die verdragen lang niet allemaal dezelfde manier van snoeien. Snoei steeds in voldoende mate, teveel snoeien is haast onmogelijk. En te weinig snoeien doet beslist veel meer kwaad dan goed. Te weinig snoeien is nadelig voor de groei en de latere bloei van je rozenstruiken. Hoe langer je met de voorjaarsnoei wacht, hoe moeilijker deze wordt. Snoei zéker ieder voorjaar. Vergeet je dat enkele jaren, dan zal je rozenstruik verhouten. Dan zit in de onderste takken weinig of geen leven meer. Een rozenstruik die je hebt laten verhouten, heeft een grondige snoei nodig. Groeien op zo'n struik toch nog rozen, dan zal dat uitsluitend aan de bovenkant zijn. 

Zorg voor een gelijkmatige groei

Je kan een gelijkmatige groei van je rozenstrijk bevorderen door alle houtachtige takken weg te snoeien.  Er moet telkens gesnoeid worden op dat gedeelte van de tak net boven een oog of verdikking dat naar de buitenkant van de struik wijst.

Snoei je rozenstruiken boven een
oog dat naar de buitenkant wijst
of tot op 20 cm boven de grond
Dergelijke aanpak zorgt er voor dat alle nieuwe scheuten ook naar de buitenkant zullen groeien, en dat zorgt voor een mooie en gelijkmatige groei. Bij verhoute rozenstruiken is het wat langer zoeken naar dat oog waar je de snoei begint. Snoei in dit geval de struik tot op zo'n twintig centimeter boven de grond. Tijdens het snoeien moet je zeker geen schrik hebben teveel te snoeien. De veredelingsplaats van je rozenstruik bevindt zich net boven een verdikking van de wortel en bezit vele ogen die naar buiten wijzen. Vanuit deze veredelingsplaats ontstaan geregeld nieuwe scheuten die je rozenstruik telkens een grondige verjongingskuur bezorgen. De scheuten ontspringen aan de basis van de struik. Bij vriestemperaturen mag je nooit snoeien. Na een zachte winter kan je de snoei wat vervroegen. Half maart is meestal het meest geschikte moment.

Extra tips voor het snoeien van rozen


Chinese rozen zijn niet alleen prachtig, ze vragen ook
weinig of geen onderhoud
Horizontaal snoeien: snoei de takken nooit helemaal horizontaal. Dan loop je immers een groter risico op het ontstaan van schimmelinfecties. Maak steeds een schuine insnede en gebruik steeds een scherpe en goed onderhouden snoeischaar.
  • Aantal takken: zorg er bij het snoeien voor dat er maximum vier takken per struik overblijven. Dat zorgt voor een optimale groei .
  • Planten: planten van rozenstruiken doe je bij voorjaar in het vroege voorjaar.
  • Standplaats: zorg voor een luchtige standplaats door het gebruik van een aangepaste grondverbeteraar.
  • Chinese rozen: deze zijn opvallend onderhoudsvriendelijk, en vragen weinig of geen snoeiwerk. Het oude hout weg snoeien is ruimschoots voldoende.
  • Klimrozen: deze moet je de eerste drie jaar niet snoeien. Klimrozen maken lange scheuten. Je snoeit de zijtakken van deze lange scheuten tot op zo'n drie centimeter.
  • Stamrozen: bij voorkeur snoeien net boven de verdikking boven aan de stam.
  • Mini roosjes: uitdunnen en snoeien tot op een vijftal centimeter.
  • Eenmalige, bloeiende rozen: grondig snoeien in het vroege voorjaar. Hou er wél rekening mee dat de volgende zomer deze struik weinig of geen rozen zal dragen.

Reacties