Meubelen in steigerhout modetrend 2012

Steigerhout werd tot voor kort hoofdzakelijk in de bouwsector gebruikt. De laatste jaren werd ook schuchter gestart met de realisatie van tuinmeubelen uit steigerhout. Als het zowel van de meubelontwerpers als de interieurinrichters afhangt, worden meubels uit steigerhout de absolute modetrend van dit jaar.


Als het van de ontwerpers afhangt, worden meubelen
uit steigerhout dé modetrend 2012
Dat geldt zowel voor slaapkamermeubelen als voor de leef- en badkamer. Wat is steigerhout nu precies? Op wat moet je vooral letten bij de aankoop van meubelen uit steigerhout en welk prijskaartje hangt eraan vast?

Meubelen uit steigerhout deden vorig jaar schuchter hun intreden op de meubelmarkt. Nu hopen de ontwerpers op de definitieve doorbraak en er dé modetrend van 2012 van te maken. Steigerhout is voldoende duurzaam, en afkomstig van de fijnspar. Het gaat hier om een snelgroeiende naaldboom. Steigerhout werd tot voor kort vooral gebruikt in de bouwsector. Voor het bouwen van de steigers gebruikt men hoofdzakelijk vurenhout. Dankzij de weersomstandigheden, regen en wind en cement en andere bouwsmurrie is dit steigerhout op een natuurlijke manier geïmpregneerd. De invloeden van buitenuit bezorgen het zijn mooie, grijze uitstraling. Steigerhout gebruikt men in de bouw gemiddeld zo'n vijf jaar. Daarna worden de planken glad geschuurd en gebruikt als hout voor de meubelindustrie.

Zachte en soepele houtstructuur

Voor de meubelproductie wordt vooral gebruik gemaakt van vurenhout. Deze houtsoort gaat nochtans minder lang mee dan vele andere houtsoorten. Door het op de juiste manier te bewerken en het een aangepaste beschermlaag te bezorgen, hebben meubelen in steigerhout een aanvaardbare levensduur. Het heeft een opvallend zachte en soepele houtvezelstructuur, waardoor dit vurenhout uitstekend bestand is tegen allerlei temperatuurschommelingen. Bij een lage luchtvochtigheid zal steigerhout gemakkelijk krimpen, in het omgekeerde geval zal het uitzetten. Dit proces geeft charme en uitstraling aan meubelen uit steigerhout.

Vele mogelijkheden

Steigerhout biedt de meubelsector vele mogelijkheden. Het laat zich immers bijzonder gemakkelijk bewerken, zodat er alle soorten meubels van gemaakt worden gaande van tafels, stoelen, banken, slaapkamers, eetkamers en salons. 

Meubels uit steigerhout voor binnen zijn bijzonder 
onderhoudsvriendelijk. Zo behouden jarenlang
hun exclusieve uitstraling
Meubels in onbehandeld steigerhout zijn het populairst, maar verschillende kleurcombinaties zijn eveneens mogelijk. Dankzij een whitewash kleur of het aanbrengen van een blanke lak- of beitslaag blijft de oorspronkelijke uitstraling behouden. Zo een laklaag voorkomt ook allerlei ontsierende kringen in het steigerhout. 

Onderhoudsvriendelijk

Binnenhuismeubels uit steigerhout zijn opvallend onderhoudsvriendelijk. Steigerhout laat zich gemakkelijk bewerken. Ze hebben in principe geen beschermlaag nodig. Een beschermlaag in lak of olie verlengd wél hun levensduur. Kies bij voorkeur voor transparante lak om hun natuurlijk uitzicht maximaal te behouden. Tuinmeubelen in steigerhout kunnen zelfs in de winter buiten blijven. Na verloop van tijd zullen ze vergrijzen en verweren, een beschermlaag met speciale olie of het impregneren van het steigerhout zal dit voorkomen of verhelpen.

  • Richtprijs steigermeubelen: tafel (300 euro), tv- meubel (469 euro), ladenkast (399 euro), bureau (419 euro), tweepersoonsbed (299 euro), salontafel (209 euro), eetkamer (800 euro) slaapkamer (500 euro).

Reacties