Je woonkamer verven doe je zo

Hou je van verandering, ook wat de inrichting van je interieur betreft? Geef je graag in je woonkamer alles geregeld aan andere plaats? Een nieuw streepje verf tegen muren en plafond van je woonkamer kun je echt wonderen doen. Dat is echter vlugger gezegd dan gedaan. Wil je van je woonkamer weer een echte blikvanger maken, dan ken je bij voorkeur de nieuwste trends op het vlak van interieurinrichting. Hoe ga je tewerk bij het verven van je woonkamer, en dan vooral van moeilijk bereikbare plaatsen als het plafond om het beste resultaat te bekomen?
Een nieuwe laag verf geeft je woonkamer direct meer
uitstraling
Overweeg je jouw living een nieuwe kleur te geven, dan vormt het plafond ongetwijfeld de grootste struikelblok.
Om het plafond van je woonkamer zo professioneel mogelijk aan te pakken en met zo weinig mogelijk strepen en kleurverschil te verven, moet je met enkele basisregels rekening houden.
Ook hier is de voorbereiding het belangrijkste. Zorg dat alles goed afgedekt is, en dat alle hoekjes goed bereikbaar zijn. Verwijder daarom ook alle lampen van het plafond. Het afplakken van de muren langs het plafond mag je zeker niet vergeten.
Dergelijke details maken bij het verven van je woonkamer duidelijk het grootste verschil maken.

Latexverf hecht niet op witkalk

Er is duidelijk een verschil in aanpak tussen het verven van een oud of een nieuw huis. Heb je te doen met een oud huis, dan is de kans groot dat het plafond met witkalk werd geverfd. Geeft het pfafond wit af wanneer je er met een natte hand over wrijft, dan heb je met witkalk te doen. Wees in dit geval zeker voorzichtig met het gebruik van latexverf.

Bij het scilderen van je woonkamer, is de voorbereiding
belangrijk. Voor een optimaal resultaat plak je eerst
de muren langs het plafond af met tape
Latexverf hecht zich niet vast op een laag witkalk. Latexverf zal na het drogen gewoon afbladderen. Om dit te vermijden, was je het plafond grondig af met warm water. Laat alles daarna drogen, en breng dan een fixeermiddel aan. Werk ook oneffenheden, scheurtjes en gaatjes weg met een aangepast reparatiemiddel. Laat deze herstellingen voldoende lang uitharden vooraleer een eerste verflaag aan te brengen. Is het plafond vervuild door roet en/of vocht, behandel het dan eerst met een goed isolerende verf. Vertoont je plafond vele oneffenheden, kies dan zéker voor een matte soort verf.

Schilder in een vierkant

Bij het verven van je woonkamer is het plafond letterlijk de blikvanger.  Voor het beste resultaat schilder je eerst de randen, daarna de rest. Verf steeds in een vierkant van één vierkante meter. Verf eerst banen in de lengte, en pas daarna in de breddte, en werk daarbij steeds naar de ramen toe. Gebruik bij voorkeur een verfrol met lange haren van zo'n vijftien millimeter. Zo breng je veruit het meeste verf aan, en schiet je werk vlugger op. Zorg voor een niet té warme en té droge lucht wanneer je de woonkamer wil verven, dan zal de verf minder vlug drogen. Verwijder na het verven van het plafond onmiddellijk de tape, zo voorkom je het loskomen van de nieuwe verflaag.


Jongste trend: muren in verschillende kleuren

Eén muur in meerdere kleuren verven is, is erg populair. Je kan daarvoor een muur in vlakken opdelen, of je hem in verschillende kleuraccenten verven. Kies je voor deze laatste mogelijkheid, zorg dan voor een rechte scheidingslijn, en gebruik steeds de juiste soort afplaktape.

Je woonkamermuren schilderen in verschillende kleuren
is erg populair
Een te krachtige tape, kan de nieuwe verflaag mee verwijderen. Ben je voorstaander van aanpalende muren een andere kleur te geven, kies dan bij voorkeur voor een voegmiddel dat acrylaat bevat. Werk de eerste muur af, en kleef dan de tape op de geverfde muur, telkens zo'n twee millimeter van iedere hoek. De overschilderbare acrylaat spuit je nadien op de rand van de tape én de muur, en dit tot in alle hoek. Wrijf uit met je vinger of met een klein sponsje. Na het schilderen van de tweede muur en het overschilderen van de acrylaat, verwijder je alle tape.

Lakken radiatoren

Besloot je jouw woonkamer te verven,dan mag je daarbij de radiatoren zéker niet vergeten. Gebruik daarvoor speciale lakverf. Lak je radiatoren wanneer deze volledig afgekoeld zijn.
Schuur ze af indien nodig en maak ze schoon met een speciale metaalontvetter. Breng eerst een primer of grondlaag aan. Als eindlaag gebruik je satijnlak.
Bij het aanbrengen van een laklaag op je
radiatoren van boven naar onder werk je
steeds van boven naar onder
Synthetische lak en watergedragen verfsoorten kunnen ook. Het gebruik van speciale radiatorenlak zoals dat meestal het geval is, is overbodig.


Haal de radiatoren van de muur, wanneer dit mogelijk is. Is dat niet het geval, zorg dan dat muur en vloeren goed beschermd zijn.


Gebruik voor het lakken van radiatoren een spuitbus die je op zo'n 30 centimeter afstand houdt. Je kan daarvoor ook een verfborstel gebruiken, maar dan zul je vlugger strepen zien.

Breng de lak zo gelijkmatig mogelijk aan, en dit van boven naar onder. Laat alles minstens 24 uur drogen en zet pas dan de radiator opnieuw aan.


Reacties