Gezond koken met de stoomoven

Voor een gezonde voeding is de manier van bereiding van zeer groot belang. Er wordt dan ook voortdurend gezocht naar nieuwe methoden om alle gezonde ingrediënten van onze voeding maximaal te behouden. De stoomoven is een relatief recent apparaat dat aan populariteit wint. In je ingebouwde keuken mag zo'n stoomoven niet ontbreken. Overweeg jij zo'n stoomoven aan te schaffen, dan moet je vooraf de mogelijkheden van dit toestel kennen. Wat is mogelijk met zo'n stoomoven, en op wat moet je letten bij de keuze van de meest geschikte stoomoven? Wat is koken met stoom, en welk prijs betaal je voor zo'n stoomoven?

Een ingebouwde keuken zonder stoomoven is
nauwelijks voor te stellen
Koken met stoom is minder tijdrovend, maar vooral gezonder, smaakvoller en erg eenvoudig. Dat koken met stoom de vitamines en mineralen en alle andere gezonde bestanddelen van voedsel onaangetast houdt wisten ze in de oosterse, en dan vooral in de Chinese keuken, al langer.  Koken met stoom kwam uiteindelijk ook naar ons overgewaaid, maar werd lange tijd uitsluitend door professionelen  gebruikt. Met het populairder worden van koken met stoom, ontdekten nu ook onze gezinnen de vele gezonde mogelijkheden van stoomkoken. Deze evolutie maakte de stoomoven betaalbaar, zodat nu de opmars van deze relatief nieuwe kookmethode niet meer is te stuiten.

De stoomoven is een alleskunner

Door voedsel te bereiden in de stoomoven, worden alle gezonde ingrediënten zoals vitaminen en mineralen maximaal intact gehouden. Het water in verdampt in stoom, waardoor het voedsel niet meer rechtstreeks met water in aanraking komt. Stoomovens evolureerden de jongste jaren zo sterk, dat je er niet alleen kunt mee stomen maar even goed mee koken en sudderen, als ontdooien, bakken en braden. De stoomoven van de nieuwe generatie is duidelijk een alleskunner.

 Vitaminerijke voeding, mals én sappig

Is het maximale behoud van alle vitaminen en mineralen ongetwijfeld het grootste voordeel van koken met stoom, dan heeft de stoomoven je nog veel meer voordelen te bieden. 

Stoomkoken zorgt ook voor tijdwinst. Aanbranden
of overkoken is immers onmogelijk 
Met het gebruik van de stoomoven zijn boter of een andere vetstof overbodig. Het gebruik ervan is veel minder tiijdrovend. Er kunnen immers meerdere gerechten tegelijkertijd in klaargemaakt worden. De smaak blijft  maximaal behouden en zowel vlees als vis blijven sappig. Groenten worden nooit té papperig en terwijl je gerechten worden klaar gestoomd, kun je een ander werkje uitoefenen. Bij koken onder stoom kan immers niets over koken of aanbranden, zodat je aanwezigheid er niet bij nodig is.

Meerdere gerechten tegelijk

IDe klassieke snelkookpan ligt aan de basis van de stoomoven die, net zoals dat bij deze snelkookpan het geval is, automatisch een klepje opent waardoor de stoom met de koele lucht wordt gemengd. Daardoor komt er bij het opnenen van de oven nauwelijks nog stoom vrij. De stoomoven heeft als enigste nadeel dat je tijdens de bereiding het voedsel niet kunt zien, en de oven ook niet kunt openen. Naast de stoomoven is ook een drukloze stoomoven verkrijgbaar. Koken in deze oven levert geen tijdwinst op. Een combi- oven combineert de voordelen van de gewone oven met die van de stoomoven.


Nieuw: Alles voor koken, tafelen en huishouden

Reacties