Doorgaan naar hoofdcontent

Kids extra kwetsbaar op skipiste

Nog eventjes doorbijten, en dan is het voor enkele honderdduizenden landgenoten hét moment om hun skilatten aan te binden en ongeremd hun kunsten te etaleren midden sneeuw, ijs en de deugddoende natuur. Het aantal aanhangers van een sneeuwzekere wintersportvakantie neemt ook bij ons van jaar tot jaar toe, en de meerderheid onder hen kan nauwelijks wachten om hun (jonge) kinderen mee te nemen op de piste om zo met het voltallige gezin dezelfde passie voor sneeuw en ijs te delen.

Kids op de skipiste. Waakzaamheid
is zeker geboden
Maar is het wel zo verstandig om peuters en kleuters mee te nemen op de skipiste? Op wat moet je letten als je met de kids op wintersportvakantie trekt, en hen de eerste stappen op de skipistes wil leren?

Welke leeftijd moeten je kids hebben om hen veilig te leren skiën en de skipiste te verkennen? Weinigen stellen zich deze vraag, maar toch is het van groot belang te weten met welke factoren je moet rekening houden om je kids maximale veiligheid op hun skilatten én langs de skipiste te kunnen garanderen. Dé leeftijd waarop kinderen in staat zijn zich op skilatten staande te houden, is niet zo gemakkelijk te bepalen. Dat hangt zowel van de moeilijkheidsgraad van de piste en van je kind(eren) zélf af. Skileraren stellen voor kinderen  de leeftijd van gemiddeld vier jaar voorop. Dan beschikken ze over voldoende motorische capaciteiten om ze te leren skiën en/of snowboarden. Ze zijn dan meestal ook voldoende sociaal geëvolueerd om met leeftijdsgenoten overweg te kunnen. En de taal mag evenmin een rol spelen. Kinderen passen zich in de meeste gevallen vlugger aan dan hun ouders, en de populairste skigebieden beschikken in vele gevallen over Nederlandstalige begeleiders en skileraren.


Kids op skipiste vragen extra bescherming

Ondertussen is het voor iedereen duidelijk dat kinderen veel kwetsbaarder zijn op de skipiste dan volwassenen. Extra aandacht voor hun bescherming is dus zeker niet misplaatst. Let vooral op de stevigheid, de functionaliteit en het isolerend vermogen van hun aangepaste skikleding.
Kids op de skipiste vragen extra beschermig.  Een
aangepaste helm mag daarbij niet ontbreken
Kies degelijk en warm thermisch ondergoed, en vergeet zéker hun skihelm niet. Logisch, maar voor vele ouders blijkbaar lang niet zo vanzelfsprekend dan het er uit ziet. De skihelm wordt nog door velen over het hoofd gezien. En een zonnecrème met beschermingsfactor vijftig mag evenmin in je bagage ontbreken.

Niet té hoog

Hou bij het kiezen van je uiteindelijke winterse vakantiebestemming zéker rekening met de aanwezigheid van (jonge) kinderen. Hun cardio- vasculair systeem raakt immers veel vlugger ontregeld dan bij volwassenen. Ga je met kinderen jonger dan achttien maanden bij voorkeur nooit hoger dan tweeduizend meter. Met kinderen jonger dan acht jaar blijf je in ieder geval beneden 2800 meter.


Kinderen houden van snowboarden

Zoek je met de kinderen de sneeuw op, dan is de kans zeker niet denkbeeldig dat ze liever snowboarden dan skiën. Ze zullen zich in ieder geval  vlugger thuis voelen op een snowboard dan op skilatten.

Kinderen voelen zich veel sneller thuis op een
snowboard dan op skilatten
Zorg bij het snowboarden voor extra bescherming van hun ellebogen, schouders en polsen, ledematen die tijdens het snowboarden het meest afzien. Kies voor het skiën maar zeker ook voor het snowboarden voor degelijk en beschermend materiaal. Dat is zeker niet goedkoop, maar je kan er achteraf wél dure dokters- en hospitalisatiekosten mee uitsparen.

Laat je baby nooit afkoelen

Wees extra voorzichtig met je baby op of langs de skipiste. Neem hem nooit mee op de rug. Op die manier koelt je baby immers razendsnel af, en vooral de bloeddoorstroming naar zijn beentjes raakt dan vlug verstoord, dikwijls met onderkoeling, bevriezing en uiteindelijk zelfs amputatie tot gevolg.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…