Doorgaan naar hoofdcontent

Je parket beschermen tegen de feestdagen

Tijdens de komende feestdagen krijgt je parket het ongetwijfeld weer hard te verduren. Winterse weersomstandigheden maken het binnen vuil én nat, en de kans dat er tijdens het feestgewoel iets wordt gemorst is zéker niet denkbeeldig. Een ongeluk(je) is immers vlug gebeurd.
Geef je parket in aanloop naar de feesten een extra
beschermlaag om blijvende schade te vermijden
In aanloop naar de feestdagen is het dan ook het meest geschikte moment om je houten vloer een stevige beschermlaagje te geven. Hoe pak je dit onderhoudswerk best aan, en doe je dit met speciale parketolie, met boenwas of met speciale zeep.

Zo een extra beschermlaag zal je houten vloer beschermen tegen allerlei schadelijke invloeden van buitenaf. Met een extra beschermlaag maak je jouw  parketvloer tegelijkertijd ook waterdicht. Zo'n extra laag zorgt er ook voor dat zowel allerlei vuil als vet niet in het hout kan doordringen en zo blijvende schade kan veroorzaken. Je kan  gemakkelijk zélf controleren of je vloer zo 'n onderhoudsbeurt kan gebruiken of niet. Giet wat water op je parketvloer en veeg dit nadien  met een droge doek. Dringt het water toch in het hout, dan is je vloer dringend aan een grondige onderhoudsbeurt toe. Je hebt daarbij de keuze tussen boenwas, olie of parketvernis.

Oude boenlaag verwijderen

Geboende parketvloeren hebben genoeg aan regelmatige schoonmaakbeurt met de stofzuiger. Vuil verwijder je best met een doek die lichtjes bevochtigd is met terpentijn. Kan je vloer een extra beschermlaag best gebruiken, dan dien je eerst de oude boenlaag te verwijderen. Dat doe je met een doek, gedrenkt  in wat terpentijn. Pas daarna breng je een nieuw laagje boenwas aan met een doek wanneer bij vlakke parket, of een borstel ingeval van planken. Wrijf steeds in dezelfde richting van de houtvezel. Gebruik bij voorkeur vloeibare boemwas, die smeer veel gemakkelijker uit dan vaste. Wacht tot je parketvloer volledig droog is, en blink extra op met een wollen doek.
Gebruik voor het aanbrengen
van een extra beschermlaag
de juiste produkten

Vlekken verwijderen  met afwasmiddel

Wordt je na een feest(je) geconfronteerd met vlekken van allerlei etenswaren en/of fruit, wijn en bier, dan kan je deze best zo vlug mogelijk verwijderen met een zachte doek met een beetje afwasmiddel. Vetvlekken van bijvoorbeeld schoensmeer, olie en chocolade maak je schoon met een in terpentijn gedrenkte doek.

Vlekken in geoliede vloeren

Geolied parket  vraagt een andere aanpak dan een geboend parket. Verwijder vet- olie en alle andere vlekken zo vlug mogelijk, en zéker voor ze de kans krijgen door te dringen tot diep in de houtvezel. Dweil je vloer regelmatig met een mengsel van warm water en een niet agressief reinigingsproduct op basis van zeep en oliën. Laat dit alles enige tijd in je vloer dringen, en wrijf schoon met een zachte doek. Gebruik daarvoor nooit zuiver water, dat tast op termijn de beschermende olielaag aan.


Nieuwe polishlaag

Een geverniste parketvloer is vooral onderhoudsvriendelijk. Stofzuiger en/of of een vochtige reinigingsdoek volstaan voor zijn wekelijks onderhoud. Voor het reigingen van je geverniste vloer gebruik je zeker geen wax, dat kan hechtingsproblemen veroorzaken bij een volgende onderhoudsbeurt. Alkydurethaan- en alkydydvernissen verdun je bij voorkeur met white spirit. Gebruik ook nooit  alkalische reinigingsmiddelen als ammoniak of soda. Voorzie bij deze geverniste parketvloeren regelmatig een nieuwe polishlaag, minstens één maal per maand.

Een geverniste parketvloer vraagt 
een nieuwe polishlaag
Op die manier zijn de meeste vlekken gemakkelijk verwijderbaar met een zachte doek en een scheutje afwasmiddel. Vet- en/of olievlekken verwijder je met een weinig white spirit. Vermijd krassen in je geverniste parketvloer , die zijn immers veel moeilijker weg te werken dan bij geoliede parketvloeren. Hier breng  je pas een nieuwe vernislaag aan wanneer het parket volledig is afgeschuurd.


Olie of was

Voor een lange levensduur geef je jouw geoliede parketvloer  regelmatig een grondige onderhoudsbeurt met parketolie of was. Bij intensief gebruik doe je dit minstens één keer per jaar, en wacht er zeker niet mee tot de olie- of waslaag volledig verdwenen is. Is je geoliede parketvloer vuil en dof , geef hem dan ee extra beurt met een intensiefreiniger die zowel hardnekkige vlekken als vuil en oude zeepresten tot diep in de poriën verwijdert. Pas daarna kan je een nieuwe olie- of een waslaag aanbrengen. Geoliede parketvloeren bieden je het belkangrijke voordeel dat je niet vlug moet schuren. Bij eventuele schade kunnen de planken meestal gemakkelijk bijgewerkt worden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…