Interieurtrends 2012:design jaren vijftig is terug

Met het jaareinde in zicht worden de trends van 2012 uitgebreid voorgesteld. Dat is zeker ook het geval op het vlak van je interieur en woninginrichting. Ben je iemand die ook op dit vlak de evolutie en nieuwe trends op de voet volgt? Dan zul je de komende maanden ongetwijfeld weer met enkele opvallende trends geconfronteerd worden. 
Het design en interieur uit de jaren vijftig is ongetwijfeld
de meest opgemerkte interieurtrend 2012
Het meest opmerkelijke daarbij is ongetwijfeld de terugkeer van design uit de jaren vijftig, dat in 2012 actueler wordt dan ooit. Warme zandtinten, mos- en cactusgroen voeren in het interieur anno 2012 de boventoon. Toppers op het vlak van materialen zijn wol, alle onbewerkte houtsoorten, vilt, leer, glas, staal en natuursteen.


In de interieurtrends voor volgend jaar eisen alle mogelijke pasteltinten een hoofdrol op. Diegenen die minder investeren in hun interieur, vallen met hun tweedehands meubelen uit grootmoeders tijd zéker niet uit de toon, wel integendeel. Liefhebbers van design en interieurtrends uit de fifty's worden de komende maanden volop verwend. Interieurontwerpers hadden daarbij vooral oog voor verfijnde details en klassieke patronen, eigen aan de vijftiger jaren.


Rijk kleurenpalet


Een kleurenpalet dat varieert van bruin en camel als basiskleuren, gecombineerd met zachte, vergrijsde kleuren als oudroze en turkoois zorgen voor een retrostijl met een vrouwelijke toets. Kleuren als beige, grijs, rose en turkoois, in combinatie met wit en zwart ademen de typishe sfeer uit die tijd uit. Bij al deze retrokleuren hoort uiteraard passend design.
Alle mogelijke pastelkleuren zijn
absolute blikvangers in het
interieur anno 2012
De meest succesvolle ontwerpen worden weer geproduceerd: ronde en sculpturale vormen en elegante stoffen als satijn, fluweel, soepele ledersoorten en tweed geven zowel meubelen als gordijnen de finesse en uitstraling van weleer.

Kleurschaderingen van edelstenen

Een andere opvallende nieuwigheid in het interieur 2012 is een kleurenpalet dat wordt gevormd door de schitterende kleurschakeringen van edelstenen. Die bestaan in hoofdzaak uit diepe en rijke kleuren als robijnrood, saffier- of topaasblauw, smaragdgroen, diep paars, parelwit, en goudgeel. In combinatie met alle mogelijke aardkleuren en crèmetinten als basis verkrijgt men een schitterend contrast. 

Natuur en mystiek

Net als in de kledingsector, zien we in de interieurs van 2012 vaak uilen op de voorgrond. Als huisdier, of grote uilen aan kettingen of op ringen. In de prints voor volgend jaar is de terugkeer van natuur en mystiek wel erg opvallend. Deze trend vind je zowel in tekeningen als in reliëf op muren en in accessoires terug. Noordelijke interieurs die volgend jaar als absolute inspiratiebron.


Apocalyps als insparatiebron

In 2012 houdt de Maya- kalender op. Doemdenkers voorspellen tegelijkertijd ook de ondergang van de wereld. De meest vooraanstaande interieurontwerpers speelden hier uiteraard wat graag op in. De mogelijke ondergang van de wereld komt in het interieur anno 2012 uitgebreid tot uiting in de meest chaotiche vormen met felrood als hoofdkleur. Met deze kleuren willen alle ontwerpers de oerknal uitbeelden. Als decoratie stonden de Mayabeelden model.


Dé trend in interieurdecoratie zijn ongetwijfel de tot
de verbeelding sprekende mayabeelden
Met Zuid- Amerikaanse motieven en trends uit Afrika, Azië en het Midden- Oosten kun je naar eigen smaak de nodige accenten leggen.


Materialen niet onuitputtelijk

Interieurontwerpers raken ook meer en meer overtuigd dat materialen niet onuitputtelijk zijn. Als gevolg daarvan werken ze steeds meer met herbruikbare materialen waarmee ze zich ook door de crisis willen laten inspireren. Bij het gebruik van deze herbruikbare materialen speelt authenticiteit de hoofdrol. Men komt er nu openlijk voor uit herbruikbare materialen en meubels te gebruiken.


Landelijke uitstraling
Mos- en cactusgroen zorgen
voor landelijk karakter


Kille kamers worden weer warm aangekleed met allerlei zandtinten, mos- en cactusgroen die aan eindeloze Russische vlaktes doen denken.  Accenten in bloedrood en grapefruitoranje zorgen voor de nodige accenten én een landelijke uitstraling.

In het interieur van 2012 mag zeker textiel niet ontbreken. Op de vloer ligt voortaan kamerbreed tapijt of verschillende elkaar overlappende vloerkleden.

Kamerbomen, keien en cactussen zijn de meest gebruikte accessoires. Voorkeurmaterialen zijn wol, allerlei soorten onbewerkt hout, vilt, soepel leder, glas, staal en natuursteen. Bij dit alles hoort vooral led- verlichting, aangepast aan je interieur.

Reacties