Goede buitenverlichting wijst je de weg

In de donkerste periode van het jaar waar we momenteel aan toe zijn, kunnen we extra licht best gebruiken. Niet alleen in je leef- en woonkamer, maar zeker ook buiten. Inderdaad, nu het veel vroeger donker is, is het steeds handig om licht in de duisternis te zien schijnen, waardoor je probleemloos de weg naar je tuinpad en garage kunt vinden. Een geschikte buitenverlichting wijst je hierbij de weg.

In de donkerste periode van het jaar is een
aangepaste buitenverlichting zéker
niet overbodig
Waarvoor heb je buitenverlichting precies nodig, en op wat moet je bij voorkeur letten bij de aankoop en de installatie ervan? Buitenverlichting is in de eerste plaats functioneel, maar daarmee stopt het zeker niet. Dankzij de juiste combinatie met sfeerverlichting kun je accenten leggen en jouw favoriete hoekjes in de tuin extra benadrukken.

Voor je op zoek gaat naar de meest geschikte buitenverlichting voor je woning, moet je eerst uitmaken waar je écht buitenverlichting nodig hebt. Wil je de inkomhall extra verlichten of heb je meer nood aan het verlichten van je tuinpad, je oprit of de omgeving van je garage? Een geschikte buitenverlichting is in de eerste plaats functioneel, maar kan tegelijkertijd ook voor extra sfeer in je tuin zorgen. Een spot op een mooi hoekje, een plant, struik of boom extra in de spots plaatsen kan wonderen doen. Je moet voor je definitieve keuze niet alleen weten wat je gaat verlichten, maar zeker ook hoe je wil verlichten. Er is immers een verschil in het verlichten van je veranda of plantentuin, en van je oprit die je niet egaal moet verlichten. Daarvoor plaats je best spots of leds op gelijke afstand van elkaar.

Electriciteitsnet aanleggen

Voor je start met het plaatsen van je buitenverlichting, moet je uiteraard over een elektriciteitsnetwerk beschikken. Zonder netwerk geen buitenverlichting. Gebruik een grondkabel tegen eventuele schade van knaagdieren. Bedek de plaats van je kabel met bijvoorbeeld gekleurde kiezel om in de toekomst onmiddellijk te weten waar deze kabel onder de grond werd gestopt. Een gewone elektriciteitskabel kan je eveneens gebruiken, maar die plaats je dan wel eerst in een kunststof buis vooraleer je alles onder de grond stopt. Om een maximale veiligheid te verzekeren, leg je de elektriciteitskabel minstens zestig centimeter diep.


Stof- en waterdichte armaturen

Het delikaatste aan het plaatsen van buitenverlichting is ongetwijfeld het realiseren van  de aansluitingen van de armaturen, die in de eerste plaats stof- en waterdicht moeten zijn. Gebruik zeker geen lampen op zonne- energie. Die kunnen amper voldoende energie opslaan voor het leveren van verlichting tot maximum één half uur.
Kies vooral geen buitenverlichting op
zonne- energie. Led- verlichting is
een geschikt alternatief

Lichtsensor of schakelaar


Bij de realisatie van je buitenverlichting heb je de keuze tussen het plaatsen van lichtsensoren of lichtschakelaars. Voor een maximum aan gebruiksgemak kies je voor lichtsensoren. Zo floept je buitenverlichting aan van zodra het donker wordt. Je hebt dan zelfs de mogelijkheid dit te combineren een klok, die je kan instellen wanneer je buitenverlichting moet worden uitgeschakeld.
Kies je voor de meest energiezuinige oplossing, dan is een bewegingssensor dé oplossing. Die kan wél storen, want bij de minste beweging wordt de verlichting ingeschakeld.

Spots of paaltjes?

Besloot je jouw tuinpad en/oprit te verlichten, dan kun je keizen tussen grondspots, paaltjes of spots die op een paaltje worden geïnstalleerd, en die in alle richtingen kunnen draaien. Je kan deze teglijk gebruiken voor het extra verlichten van het mooiste hoekje van je tuin. Hou er wél rekening mee dat grondspots tot de helft duurder zijn dan deze pinspots. Omdat grondspots ondergronds worden geinstalleerd, moeten ze voldoen aan extra veiligheidsvoorschriften op het vlak van waterdichtheid. Pinspots zijn vooral geschikt voor indirecte verlichting.

Spots op paaltjes zijn vooral geschikt om een tuinpad of je
oprit te verlichten.
Bij de keuze van het soort lampen, moet je vooral rekening houden met de hoeveelheid licht die je op verschillende plaatsen in je tuin nodig hebt. Daar waar je het meeste licht nodig hebt, gebruik je bij voorkeur spaarlampen. Leds en halogeenlampen gebruik je bij voorkeur als sfeerverlichting en om bepaalde accenten te leggen. Deze spaarlampen zijn pas energiezuinig als ze een tijdje moeten branden. Ze zijn niet geschikt bij het gebruik van een lichtsensor, omdat ze bij het aan- en uitgaan veel energie verbruiken.


Witte armaturen zijn overal geschikt

Het design van je buitenverlichting moet min of meer passen bij de stijl van je woning én je tuin. Bij landelijke tuinen gebruikt men hoofdzakelijk ronde én bronskleurige armaturen, leds en sobere armaturen ogen heel wat moderner. De laatste tijd wordt het gebruik van witte (inox) armaturen bijzonder populair, ze kunnen immers zowel in een modern als een landelijk kader gebruikt worden.

Reacties