Doorgaan naar hoofdcontent

Wildseizoen gestart:weet wat je koopt


Wild is nu een groot gedeelte van het jaar in het
diepvriesvak van heel wat supermarkten terug
te vinden. Kenners verkiezen nog steeds
vers wild.
Nu koning winter steeds dichterbij komt, is ook het wildseizoen definitief uit de startblokken geschoten, en kun je weer met volle teugen genieten van een een sappige hertensteak, een fijne hazenrug, everzwijn en fazant. Ben je één van die lekkerbekken die zo'n brokje verfijnd wild wel lust, dan moet je daar zelfs niet tot de wintermaanden voor wachten. Wild is nu immers tijdens een groot gedeelte van het jaar verkrijgbaar. In het koelvlak van heel wat supermarkten is steeds wel een of ander stukje wild te vinden. Kenners geven echter de absolute voorkeur aan een pas geschoten wildsoort.  

Op wat moet je letten bij de aankoop van wild, zowel vers als uit de diepvries? Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen beiden, en hoe is het gesteld met de prijs van wild uit de diepvries vergeleken met die van vers wild?


Ook hier dekt de vlag niet steeds de lading. Hetgeen op de verpakking van wild uit de diepvries staat, is volgens voedingsdeskundigen dikwijls erg misleidend. Het is dan ook van groot belang dat je bij de keuze van diepvrieswild steeds weet welk vlees je op je bord krijgt. Dat is dus niet altijd het geval Onze wetgeving terzake laat immers verschillende benamingen toe voor hetzelfde stukje wild.
Zo heeft men het op sommige verpakkingen over gebraad, filet, rugfilet, tournedos of filet pur, dit terwijl in de verpakking dikwijls heel wat anders zit. Hou er bij je keuze rekening mee dat gebraad afkomstig is uit de bil of de schouder van het betrokken dier. Tournedos is dan weer het kleinste, fijnste en dus ook het duurste stukje vlees van een filet pur. Meestal uit commerciële overwegingen, omdat filet nu eenmaal erg vlotjes over de toonbank gaat, wordt die benaing ook dikwijls gebruikt bij gebraad.


Wildpaté van ... varkensvlees

 
Weet wat je eet. Je denkt wildpaté te eten,maar
deze bestaat meestal  voor 60% uit  
varkensvlees!

De laatste maanden van het jaar doen gaat er heel wat wild over de toonbank, gaande van het fijnste stukje wild tot allerlei wildpatéés. Lekkerbekken denken dat althans, maar dat is niet altijd het geval. Recent onderzoek wees ondertussen uit dat deze dure patéés voor meer dan zestig procent bestaan uit doodgewoon... varkensvlees. Dat heeft volgens deskundigen veel te maken met de manier van bereiden. Varkensvlees maakt de paté romig en smeuïg en daar houden we blijkbaar van. Bij alle patésoorten zit steeds varkens- en/of rundsvlees onder gemengd.

Wild komt meestal... tam uit het oostblok


Als je kan, vermijdt dan zoveel mogelijk wild uit oostbloklanden als Bulgarije, Slowakije, Roemenië maar de laatste jaren ook meer en meer uit Turkije. Het gaat dan meestal om tamme dieren die dagelijks gevoederd worden, en dat doet veel af aan de fijne smaak van het vlees. Wil je er zéker van zijn dat je wild op je bord krijgt, koop je wild dan zeker nooit bij de supermarkt, maar steeds een zelfstandige slager of bij een poelier. Hou er wél rekening mee dat écht wild meestal uitsluitend op bestelling verkrijgbaar is.


Exotisch vlees is géén wild


Kangoeroevlees kan dan misschien wel
lekker zijn, het is exotisch vlees
en dus geen wild!
Sommige winkelketens bieden tijdens het wildseizoen ook kangoeroe, antiloop en zelfs bizon aan als wild. Daarmee krijg je misschien wel een stukje sappig, exotisch vlees op je bord, maar in ieder geval géén wild.  Dat is hetzelfde met het exotische ratelslang samen met het wild wordt aangeboden. Ratelslang wordt als exotisch vlees gekweekt op Afrikaanse en Zuid- Amerikaanse boerderijen gekweekt.

Diepvries wild of vers?


Het belangrijkste verschil tussen diepvrieswild of vers is uiteraard de prijs. Wild uit de diepvries is gemiddeld vijftien procent goedkoper dan vers. Vers wild heeft uiteraard nog voordelen in vergelijking met diepvrieswild. Met pas geschoten wild krijg je een sappige brok vlees op je bord, terwijl de diepvriesvariant tijdens zijn bereiding veel jus en dus sappigheid verliest. Zéker hobbykoks kiezen bij voorkeur voor vers, omdat zij meestal niet de knepen onder de knie hebben om diepvrieswild sappig te bereiden. Kies je toch voor diepvrieswild, hou er dan zéker rekening mee dat het minstens 24 uur voor bereiding moet ontdooien in  de ijskast.

Belangrijk: weet steeds welk wild je in de kuip hebt. Lees goed datgene wat op de verpakking staat, en vergelijk prijs en aabod voor je definitief beslist.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…

Waar koop je Delvaux handtassen tweedehands

Hou je van klasse en kwaliteit, dan droom je wellicht al langer van exclusieve Delvaux handtassen. Kwaliteit is niet goedkoop, en dat is bij deze Brusselse handtasontwerper beslist niet anders. Wat anders gezegd van prijzen die variëren van 750 tot 2500 euro voor een handtas? Dat heeft uiteraard voor gevolg dat geïntresseerden in de kwaliteits lederwaren van delvaux ijverig zoeken naar tweedehands handtassen van Delvaux. Ze zijn tweedehands niet gemakkelijk te vinden, maar er zijn gespecialiseerde sites die geregeld tweedehands handtassen van Delvaux aanbieden. En Delvaux zélf organiseert jaarlijks een voordelige stockverkoop. Hoe pak je de zoektocht naar tweedehands handtas van Delvaux handtassen succesvol aan, en op wat moet je letten om latere ontchoochelingen te voorkomen?

Er is wellicht geen enkele vrouw die er niet van droomt met een handtas van de Brusselse lederontwerper Delvaux te kunnen pronken. Dromen mag, maar lang niet iedereen kan zich zo'n Delvaux handtas veroorloven…