Ondergronds bouwen spaart geld en ruimte

Bouwen wordt steeds duurder, en omdat we allemaal met een baksteen in onze maag worden geboren, zoeken we alle mogelijke uitwegen om op onze bouwfactuur zoveel mogelijk te besparen. Ondergronds bouwen wordt dan ook populairder.

Met half ondergronds bouwen besspaar je ruimte en
geld, en zéker ook op je energierekening.
Met deze manier van bouwen spaar je niet alleen plaats, maar ook geld. Daarom kiezen steeds meer bouwers voor een half ondergrondse bebouwing. Zorg je daarbij voor voldoende binnenvallend licht, dan ben je op deze manier zelfs in staat een volwaardige, ondergrondse leefruimte te realiseren. Hoe ga je te werk bij ondergronds bouwen en op wat moet je als bouwheer letten om er een succes van te maken?


Niets lijkt bouwers té gek om toch hun droomwoning te realiseren.  Bouwers verkiezen steeds meer gedeeltelijk ondergronds te bouwen om te besparen op hun bouwbudget. Bij ondergronds bouwen volstaat meestal een kleinschaliger perceel bouwgrond. Er zijn uiteraard nog andere redenen om 'ondergronds' te wonen. Toekomstige bouwers kiezen om de meest uiteenlopende redenen ondergrond te gaan. Is je bouwhoogte en/of beschikbare bouwdiepte beperkt, dan kun je ruimte recupereren door ondergronds te bouwen. Je kan daarbij kiezen om bijvoorbeeld twee derden onder het zogenaamde maaiveld te bouwen. Dat is bijzonder intressant omdat je zo in  je kelderruimte nog een raam tegen het plafond kunt plaatsen. Op deze manier beschik je over extra binnenvallend licht, en dat is bij een ondergrondse woning niet onbelangrijk.


Spelen met niveauverschillen


Wanneer je op die manier tewerk gaat, ligt het gelijkvloers iets hoger zodat je binnenskamers naar hartelust kunt spelen experimenteren met niveauverschillen. Beschik je over een beperkte tuin en overweeg je toch je woning te renoveren en eventueel uit te breiden, dan biedt ondergronds (bij) bouwen dé gedroomde oplossing.


Zorg voor voldoende ventilatie


Bij ondergronds bouwen moet je in de eerste plaats oog hebben voor een aangepast ventilatiesysteem en  moet er ook steeds voldoende daglicht in je woning kunnen binnen vallen. Dat is zelfs wettelijk verplicht voor zowel leefruimtes als je slaapkamer.

Bij half ondergronds bouwen is niet alleen voldoende
ventilatie nodig. Je bent wettelijk verplicht om
voor voldoende licht te zorgen in leef-en
slaapkamer

Kies daarom nooit voor de realisatie van een slaapkamer in het middenste gedeelte van je kelder. Dat zal overigens niet goedgekeurd worden. Hou er zeker ook rekening mee dat je bij ondergronds bouwen met een minimum hoogte moet rekening houden. Je badkamer kan je eventueel wel in je kelderruimte inrichten, omdat je daar minder lang in verblijft.


Koepels en patio


Zoals uit nevenstaande foto blijkt, kun je bij een gedeeltelijk ondergronds gebouwde woning gebruik maken van grote glaspartijen en koepels. Met de bouw van een patio krijg je extra licht en geef je jouw ondergrondse woning extra persoonlijkheid. Ondergronds wonen biedt je alvast bescherming tegen de meest extreme weersomstandigheden. Tijdens de zomermaanden is het er lekker koel, en warmer in de winter omdat het ondergronds niet zo vlug vriest. Op het vlak van geluidsisolatie bestaat er nauwelijks verschil decibel tussen klassiek en ondergronds bouwen.


Water- en winddicht

Bij gedeeltelijk ondergronds bouwen, moet je er zéker voor zorgen dat je muren zowel water- als winddicht zijn. Bij nieuwbouw plaatst men daarvoor meestal een betonnen kuip in de grond. Een ondergrondse ruimte winddicht maken kost gemiddeld 500 euro per vierkante meter, en dat is goedkoper dan bij het bouwen van een bovengrondse woning. Met ondergronds bouwen moet je ook aan enkele wettelijke voorschriften voldoen. Je hebt er ook een bouwvergunning voor nodig. Over je rechten en plichten als bouwheer van een gedeeltelijk ondergronde woning steek je best je licht op bij de gemeentediensten van je woonplaats.

Reacties