Doorgaan naar hoofdcontent

Je woning efficiënt en voordelig verlichten


Een juist gekozen binnenhuisverlichting
zorgt voor sfeer en gezelligheid
in je woning
Een aangepaste verlichting zorgt voor sfeer en gezelligheid in je woning. Er is echter zo'n grote verscheidenheid aan binnenhuisverlichting, dat het verre van gemakkelijk is om er de juiste uit te pikken. Bij de inrichting van je woning is het kiezen van de juiste binnenhuisverlichting een karwei die tot op het laatste ogenblik wordt uitgesteld. Een aangepaste en dus geschikte woningverlichting is veel meer dan het kiezen van mooie (design) armaturen. Het gaat hem in de eerste plaats om de juiste soorten lampen die voor de juiste sfeer in je woning zorgen. Je kan je dan ook maar beter grondig informeren vooraleer je keuze te maken. Het plannen en organiseren ervan is erg belangrijk. Je kunt uiteraard zélf voor je binnenhuisverlichting zorgen. Verkies je echter geen risico's nemen, overweeg dan het inschakelen van een lichtadviseur. En hulp is zéker welkom. Kies je voor spotjes of halogeenverlichting en welk verschil bestaat er op het vlak van verlichting tussen je leefkamer en pakweg je slaapkamer? En wat is de prijs van binnenhuisverlichting?Ben je aan de inrichting van je nieuwe woning toe, of verkies je een aangepaste (sfeer) verlichting in je woning, dan moet je eerst zélf uitmaken wélke plaatsen je extra wil verlichten, zodat meer tot hun recht komen. Het kiezen van je binnenhuisverlichting hangt van verschillende factoren af. In de eerste plaats van de sfeer die je wil tot stand brengen. De stijl van je woning is evenmin onbelangrijk. Je budget dat je voor de realisatie van al je plannen wil en kunt besteden en het energieverbruik zijn bijkomende zaken waarmee je zeker rekening moet houden.

 

Sfeerverlichting of algemene verlichting


Voor je een definitieve keuze maakt, moet
je zelf uitmaken welke plaatsen
je in de kijker te plaatsen
Voor een efficiënte verlichting moet je onderscheidt maken tussen veel gebruikte ruimten als de woonkamer en de keuken, en die ruimten waar een meer algemene verlichting aangewezen is als de waskamer of dressingroom. Welke verwachtingen stel je aan je binnenhuisverlichting? Kies je voor het gebruik van TL-lampen, of gaat je voorkeur naar smalle of brede lichtbundels? Of ben je onder de indruk van de vele mogelijkheden van LED- verlichting
Ben je een fan van klassiek of modern, of voor directe of indirecte verlichting, en wat ben je van plan met meer specifieke plaatsen in je woning die je extra in de kijker wil plaatsen als een schilderij, een of ander (kostbaar)beeldje of een foto waar je zoveel emotionele waarden aan hechten? Pas wanneer dit alles duidelijk is, is het tijd om het esthetische karakter van dit alles uitgebreid onder de loupe te nemen.


Sfeer scheppen met lichteilanden


Extra sfeer scheppen doe je door het realiseren van lichteilanden die steeds populairder worden. Zorg dat je verschillende soorten lampen met mekaar combineert. Sfeerscheppen met enkel spaarlampen is immers onmogelijk. Deze bieden je een té algemene verlichting, en zijn zéker niet geschikt voor het benadrukken van details. Daarvoor zijn spots met halogaanlampen en LED-verlichting ideaal. Op het vlak van halogeenverlichting is trouwens ook heel wat evolutie merkbaar. Halogeenlampen met een sterkte van 35 watt, geven nu hetzelfde resultaat als oudere lampen van 50 watt, en dat komt uiteraard je energiefactuur ten goede.

 

LED-verlichtingLED-verlichting of Light, Emmiting Diodes, zit sterk in de lift. Niet verwonderlijk, want deze verlichting is niet alleen energiezuinig maar ook opvallend duurzaam.

Het gamma led- verlichting werd de jongste jaren
geweldig uitgebreid
Led's zijn het meest geschikt voor oriëntatieverlichting, voor allerlei decoratieve toepassingen zoals het realiseren van indirecte lichtlijnen die de architectuur van je woning extra benadrukken, en zéker ook als tuinverlichting. Het koude led- licht is perfect om het groen van bepaalde bomen of struiken te accentueren. Led-verlichting is duur, maar zijn wél efficiënt voor wat betreft kleur, opbrengt en kwaliteit.


Ga voor kwaliteit


De meerderheid van de led's zijn gesorteerd op lichtkleur en lichtopbrengst, maar daar moet je uiteraard extra voor betalen. Investeer in kwaliteit. Bij goedkopere en niet vooraf gesorteerde led's lopen de kleuren dikwijls ver uiteen, en ook de kwaliteit is meestal ondermaats. Goedkoop is hier dus wel erg relatief. Een ander nadeel van led's is warmte die ze afgeven, temperaturen tot boven zestig graden zijn geen uitzondering. Je moet deze warmte vlug afvoeren,  anders zal de efficiëntie én de levensduur van de led's sterk verminderen. Kwalitatief zullen deze led's er de komende jaren sterk op vooruitgaan, zodat ze overal in je woning bruikbaar zullen zijn.

 

De prijs van je verlichting 


Wens je advies van een lichtadviseur dan zal je daar moeten voor betalen, gemiddeld tussen de 250 en de 400 euro. Voor de realisatie van standaardverlichting mag je rekenen op een uitgave van 35 tot 50 euro per m2. Kies je voor meer eksklusieve armaturen, dan betaal je gemiddeld tussen 50 tot 90 euro per m2.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…