Doorgaan naar hoofdcontent

Houten terras nu aanleggen, straks genieten!

Wil je komend voorjaar volop van je (houten) terras kunnen genieten, dan moet je nu je handen uit de mouwen steken. Inderdaad,  leg je nu je (houten) terras aan, dan kun bij de eerste zachte voorjaarsdagen van op je terras volop genieten van de deugddoende buitenlucht.
Steek nu je handen uit de mouwen en leg je houten
terras nu aan om er in het voorjaar zo vroeg
mogelijk van te genieten. 
Hoe pak je dit werk best aan, en op wat moet je letten om ook van je houten terras dé blikvanger van je tuin te maken? Welke houtsoort is het meest geschikt om een terras aan te leggen, en op welke manier gaan we het later onderhouden om er ze lang mogelijk te kunnen van genieten? 

Koos je voor een terras in hout, dan heb je keuze aan geschikte houtsoorten te over. Wil je van je terras zo lang mogelijk genieten, dan kies je uiteraard voor voor een duurzame houtsoort. Die doorstaan moeiteloos de grootste temperatuurschommelingen en de meest extreme weersomstandigheden. Duurzame houtsoorten zijn dan ook maximaal bestand tegen zowel droogte als vocht. De duurzaamheid van de verschillende houtsoorten worden met vijf duurzaamheidscategoriën aangeduid. Elke categorie geeft de weerstand aan tegen schimmelvorming en houtrot.


Duurzaamste houtsoorten voor 25 jaar genieten

In de eerste categorie vind je niet alleen de duurzaamste houtsoorten, maar ook de duurste zoals afzelia, padoek en ipé. Deze drie relatief minder bekende houtsoorten zijn ook opvallend gebruiksvriendelijk. Ze vormen zelfs geen splinters.

De meest duurzame houtsoorten zijn
ook de duurste, maar gaan
dan ook tot 25 jaar mee...
De meest duurzame houtsoorten vind je dus in categorie één, ze gaan maar liefst 25 jaar mee. Houtsoorten uit klasse 2 overleven tussen de vijftien en vijfentwintig jaar. De meesten kiezen voor de gulden middenweg, en gebruiken bankirai voor het timmeren van hun houten terras. Bankirai maakt deel uit van klasse drie wat duurzaamheid betreft, en gaat tot vijftien jaar mee. Kies je voor goedkopere houtsoorten zoals grenen of vurenhout, breng dan voor de installatie van je houten terras een beschermlaag aan.


Zorg voor stabiele ondergrond 

Om zo lang mogelijk van je houten terras te kunnen genieten, zorg je bij voorkeur voor een zo stabiel mogelijke ondergrond. Dat kun je op vele manieren realiseren.

Zorg bij de analeg van je terras dat de
ondergrond er zo stabiel mogelijk
bij ligt
Je hebt daarvoor de keuze tussen een betonnen en in de eerste plaats goed afwaterende ondergrond, een waterdoorlatende stabilisé of met behulp van bijvoorbeeld stoeptegels die je bij voorkeur op een worteldoek plaatst. De balkjes waarop je later de terrasplanken zult aanbrengen, leg je bij planken tot 21 mm dikte op gemiddeld dertig centimeter van elkaar.  Bij dikkere planken tot 28 millimeter bedraagt deze tussenafstand 50 centimeter. Om het hout van je toekomstig terras zo weinig mogelijk te beschadigen, gebruik je roestvrije schroeven. Bij de meeste terrasplanken heb je de keuze tussen een gladde en een geribbelde kant. Met de gladde zijn realiseer je een strak geheel. Verkies je de geribbelde kant als bovenzijde, dan moet je wel met meer verontreiniging rekening houden.


Algendodend middel tegen groene aanslag


Een aangepast en regelmatig onderhoud is het lange leven van je terras. Onder invloed van regen en wind, sneeuw en ijs, zal iedere houtsoort op termijn vergrijzen.

Aangepast en regelmatig onderhoud
is het lange leven van je terras

Dat beïnvloed het esthetische karakter van je houten terras, maar doet zéker niets af aan de kwaliteit ervan. De houten planken waaruit je terras is samengesteld, krijgen na verloop van tijd een groene aanslag. Ligt je terras op een schaduwrijke plaats, dan kan dit al na amper één jaar het geval zijn. Een grondige schoonmaakbeurt in het prille voorjaar maakt alles weer geod. Je gebruikt daar best een algendodend middel voor.

Gebruik nooit een hogedrukreiniger voor het schoonmaken van je terras. Dat zal immers de houtstructuur beschadigen. Hou je van een verweerde look, behandel je terras dan regelmatig met daarvoor speciaal ontworpen olie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…

Waar koop je Delvaux handtassen tweedehands

Hou je van klasse en kwaliteit, dan droom je wellicht al langer van exclusieve Delvaux handtassen. Kwaliteit is niet goedkoop, en dat is bij deze Brusselse handtasontwerper beslist niet anders. Wat anders gezegd van prijzen die variëren van 750 tot 2500 euro voor een handtas? Dat heeft uiteraard voor gevolg dat geïntresseerden in de kwaliteits lederwaren van delvaux ijverig zoeken naar tweedehands handtassen van Delvaux. Ze zijn tweedehands niet gemakkelijk te vinden, maar er zijn gespecialiseerde sites die geregeld tweedehands handtassen van Delvaux aanbieden. En Delvaux zélf organiseert jaarlijks een voordelige stockverkoop. Hoe pak je de zoektocht naar tweedehands handtas van Delvaux handtassen succesvol aan, en op wat moet je letten om latere ontchoochelingen te voorkomen?

Er is wellicht geen enkele vrouw die er niet van droomt met een handtas van de Brusselse lederontwerper Delvaux te kunnen pronken. Dromen mag, maar lang niet iedereen kan zich zo'n Delvaux handtas veroorloven…