Doorgaan naar hoofdcontent

De beste kerstbomen voor je interieur

Je krijgt het van jaar tot jaar moeilijker om de meest geschikte kerstboom voor je interieur te kiezen. Het aanbod kerstbomen blijft maar groeien, en is in niets nog te vergelijken met de kerstboom van weleer, toen je amper enkele soorten ter beschikking hadden. Niet alleen de kwekers van kerstbomen komen geregeld met nieuwe varianten verrassend uit de hoek. Zelfs het gamma kunstkerstbomen groeit jaarlijks, en de duurste exemplaren zijn nog nauwelijks van echte kerstbomen te onderscheiden.

De komende weken zullen weer heel wat
dennenbomen
worden neergelegd.
Op welke manier kies je dan de kerstboom die het best bij je woonruimte past? Kies je dit jaar voor een bescheiden kerstboompje of zie het het dit keer grootser? Hoe ziet de ideale verzorging van je kerstboom er uit om er zo lang mogelijk van te genieten en zo weinig mogelijk afgevallen naalden te moeten vegen? En hoe is het dit jaar met de prijzen van de verschillende soorten kerstbomen gesteld?


Eens Sint-Niklaas voor één jaartje veilig en wel terug richting Spanje, kan voor de meesten onder ons de jacht op de meest geschikte kerstboom weer beginnen. De keuze van de meest geschikte kerstboom hangt van verschillende factoren af, niet in het minst van je persoonlijke voorkeur. Kies je voor een bescheiden boompje, of kan je kerstboom niet groot genoeg zijn? Wordt het een échte kerstboom of geef je de voorkeur aan een kunstboom waardoor je van al dat poetswerk gespaard blijft? Voorzie je voor de aankoop van je kerstboom een bepaald budget en wijk je daar niet van af, of zie je daarbij niet op een euro meer of minder? Dat zijn allemaal factoren waar je bij de aankoop van je kerstboom zéker rekening moet mee houden, en die je uiteindelijke keuze er beslist niet gemakkelijker op maakt.


Nordmanspar schoonheidskoningin 

Ondanks de groeiende concurrentie, blijft de nordmanspar ongetwijfeld de onbetwiste schoonheidskoning onder de kerstbomen. Hij pronkt dan ook niet voor niets met dikke, volle en donkergroene naalden, met een mooie, bolle vorm. De naalden van deze Nordman prikken niet, en hij laat ze onder geen enkele omstandigheid vallen. 


Met zijn prachtig groene en dikke naalden
blijft de nordspar de miss onder de
kerstkomen.
Zijn stevige takken dragen probleemloos de zwaarste kerstballen en andere versieringen. Deze schoonheidskoning is echter een laatbloeier. Hij is dan ook iets duurder dan zijn concurrenten. Deze meerprijs kan hij zéker verantwoorden en weegt zéker niet op tegen de vele voordelen die deze Nordspar biedt.

  • Richtprijs: voor een Nordspar met een lengte van ongeveer  één meter, betaal je gemiddeld zo'n 50 euro.

 

Koreaan voor kleine leefruimte


Deze Koreaanse den is familie van de Nordman, en dat zie je ook aan hem. Hij springt in het oog door zijn opvallend kortere naalden. Aan de onderkant bezit hij een decoratief zilverachtig randje, en glimmende knoppen.

De Koreaanse den is familie van de nordspar,
met opvallend kleinere naalden.

Dat hij familie is van de nordspar is er dan ook goed aan te merken. Zijn vele, paarsachtige kegels maken van deze Koreaanse spar een échte beauty.  Zijn kegels staan kaarsrecht op zijn takken. Deze kerstboom is slanker en neemt dan ook heel wat minder plaats in. De Koreaanse spar is dan ook dé oplossing voor al diegenen die over een beperkte ruimte beschikken. Staat je Koreaanse spar in een ruime pot, dan kun je hem gemakkelijk in conditie houden, en zul je er nog jarenlang volop kunnen van genieten.
  • Richtprijs: voor deze Koreaanse spar van pakweg anderhalve meter, moet je zo'n 40 euro neertellen.

Servische spar slank en sierlijk


De Servische spar heeft een opvallende zilverglans, die hij dankt  aan de witte onderzijde van zijn naalden. Hij is opvallend slanker dan de klassieke dennenboom, en pronkt met vele, sierlijk afhangende takken, die hun naalden ook minder vlug laten vallen.


De Servische den is een slanke kerstboom die
zijn naalden lang vast houdt.
  •  Richtprijs: Een Servische spar van anderhalve meter hoogte kost gemiddeld 35 euro.

 

Dwergspar als tafelkerstboom


Deze dwergspar heeft zijn naam zeker niet gestolen en is het kleine broertje onder de kerstbomen. Hij heeft nochtans opvallend mooie en kegelvormige bladeren met goed gevulde takken. Hij behoudt moeiteloos zijn naalden, en is tussen de twintig en zestig centimeter 'groot'. Deze dwergspar doet het dan ook bijzonder goed als tafelversiering, en groeit na kerstmis op het balkon of in de tuin door tot volgende kerst.
  • Richtprijs: vanaf 15 euro voor een kerstboompje van twintig centimeter.

Acclimatiseren op koele plaats


Laat je kerstboom acclimatiseren in een koelere ruimte zoals de garage, voor je hem zijn gaat aankleden en op zijn definitieve plaats in de huiskamer zet.

Een kerstboomverbranding
zorgt meestal voor een
feestelijke afsluiter
 Hij voelt zich thuis in een ruime pot. Hou zijn aardkluit permanent vochtig. Een kerstboom drinkt dagelijks gemiddeld zo'n halve liter water. Benevel zijn naalden regelmatig met de plantenspuit. Een kerstboom ziet er wel stoer uit, maar dat is hij zeker niet. Geef hem daarom een tochtvrije plaats. Een kerstboom houdt evenmin van warmte en een té felle verlichting. 
  • Richtprijs kunstkerstboom: deze zijn nog nauwelijks van échte te onderscheiden, zijn duurder maar bezorgen je jarenlang kerstplezier. Hij varieert in prijs van 70 euro voor een 'pencil pine' tot 315 euro voor een nordman van ruim drie meter hoog.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…