Zo werkt en onderhoud je een septische put

Bij de bouw van je droomwoning is de installatie van een septische put van groot belang, ook al wordt dat nog te veel over het hoofd gezien. Een septische put zorgt voor de afvoer én de opvang van alle vaste en bezinkbare onzuiverheden uit het afvalwater. Dat is niet alles, want ook oliën envetten, ongetwijfeld de twee grootste vijanden van je septische put, moeten van de rest gescheiden worden.  Bacteriën helpen je meer dan één handje bij de gedeeltelijke afbraak van alle vaste en bezonken materialen, en voor het weer vloeibaar maken van de harde bovenlaag van je septische put. Maar hoe gaat dat allemaal in zijn werk? Hoe ziet de werking van  een septische put er uit, en wat mag je zeker niet uit het oog verliezen om je septische put op tijd en stond een aangepaste onderhoudsbeurt te geven?


Pas wanneer je met een overvolle septische put te kampen hebt, besef je wat dit betekent. Verstopte afvoerleidingen, je toilet dat je niet meer kan doorspoelen en het water uit je badkuip dat niet meer weg loopt. Pas op het ogenblik dat je met deze vervelende problemen geconfronteerd wordt, besef je hoe belangrijk een goed werkende septische put wel is.Zwarte en grijze afvalwaters


In een septische put komen in principe twee soorten afvalwaters terecht, namelijk zwarte en grijze. Hetgeen in het vakjargon zwarte afvalwaters wordt genoemd, gaat om het water afkomstig van je toilet. Grijze afvalwaters zijn alle huishoudelijke afvalwatere. De goede werking van een septsiche put hangt van verschillende factoren af. Zowel zijn afmetingen als zijn inhoud moeten afgesteld zijn op je gezinssituatie. Een gezin van vier produceert meer afvalwater dan wanneer je alleen woont. Voor een goede werking is er een minimum volume aan zuiver verdunningswater noodzakelijk. Verlies zeker niet uit het oog dat je afvoerpijp van  het regenwater in geen geval op je septische put mag worden aangesloten.


Afbraakproces zorgt voor zuiverende functie


Het afbraakproces in een septische put zorgt voor zuiver en milieuvriendelijk afvalwater. De werking van je septsiche put is vergelijkbaar met een waterzuiveringsstation. Het zuiverend karakter van een septische put is opvallend wisselvallig, en verschilt in sommige omstandigheden zelfs van dag tot dag. Een individuele behandeling geeft een veel groter rendement. Daarbij doet je septsiche put dienst als voorbehandeling van de te  zuiveren afvalwaters.Tijdens zo'n voorbehandeling kunnen alle afvalwaters gezuiverd worden van vetstoffen en van alle bezinkbare en drijvende afvalstoffen.


Septische gisting


Een septsiche put stelt je in staat alle vaste afvalstoffen uit je afvalwater te laten bezinken. Eens dit gebeurd is, worden alle organische afvalstoffen afgebroken door de aanwezige bacteriën en omgezet in stoffen als methaan, koolstofdioxyde, water en gegist slib, in vaktermen septsiche gisting.


Tank met verschillende compartimentenDe tank van een septische put bestaat uit twee, maximaal drie afzonderlijke compartimenten, noodzakelijk voor de bezinking en de vertering van  alle vaste afvalstoffen. Daarna wordt in de andere tank(s) het gistingsproces verder gezet. De minimum tankinhoud bedraagt 1500 liter.


Jaarlijkse controle


De werking van je septsiche put moet jaarlijks grondig gecontroleerd worden. De bovendrijvende korst mag nooit té dik worden. Na iedere reinigings- en onderhoudsbeurt en voor de heringebruikname, moet je septische put volledig met zuiver water gevuld worden. 


Extra onderhoudstips voor je septische put

Een regelmatig en aangepast onderhoud is noodzakelijk om problemen met verstopte afvoerleidingen te voorkomen. Het voorkomt ook dat je septische put professioneel moet geledigd en gereinigd worden, een peperdure karweI. Voor een degelijk onderhoud van je septische put moet je met enkele belangrijke voorschriften rekening houden:
  • Detergenten en desinfecterende middelen: het gebruik van deze giftige stoffen moet vermeden worden. Dat is ook het geval met het dumpen van geneesmiddelen, vooral van antibiotica, in je septische put. Deze producten verstoren de bacteriologische werking van je septische put.
  • Organische oplosmiddelen:  organische oplosmiddelen worden meestal gebruikt voor de afbraak van oliën en vetten. Deze oplosmiddelen met chloor en koolwaterstoffen zijn bijzonder schadelijk voor ons leefmilieu, en zullen in je septische put alle micro- organismen vernietigen.
  • Commercieële ontstoppingsmiddelen: de meeste commerciële ontstoppingsmiddelen bevatten sterke zuren en/of basen, en hebben een schadelijke invloed op de afbraakprocessen die in je septische put plaats vinden. Zij kunnen schade veroorzaken aan tanks en afvoerleidingen.

Reacties