Doorgaan naar hoofdcontent

Zo kies je zuinig en veilig brandhout

Je energiefactuur neemt jaarlijks een flinke hap uit je gezinsbudget. Onze energieprijzen gaan nog altijd regelmatig de hoogte, en het ziet er niet naar dat daar binnenkort een einde zal aan komen. Consumenten zijn dan ook steeds op zoek naar de meest veilige en energiezuinigste brandstof voor hun woning. Velen van hen kiezen voor brandhout, maar daarmee is de kous lang niet af. Er bestaan immers zovele houtsoorten die in aanmerking komen als brandhout. Duurder brandhout verwarmt je woning langer, maar het prijsverschil met klassieke brandstoffen als mazout, aardgas en electriciteit is niet zo erg groot. Goedkoper brandhout heeft dan weer als nadeel dat het veel vlugger op brandt. Het kiezen van zuinige en veilig brandhout is zeker niet gemakkelijk. Wat zijn de thermische eigenschappen van de verschillende soorten brandhout, en hoe kies je het voor jouw verwarmingstoestel meest geschikte brandhout?


Steeds meer consumenten kiezen voor hout als brandstof voor hun binnenhuisverwarming. Het kiezen van de juiste soort hout voor je verwarming is niet gemakkelijk. Je hebt de keuze tussen hard- en zacht brandhout en tussen hout van naald- en dennenbomen. Alle soorten hebben een verschillende thermische waarde met hun voor- en nadelen. Wanneer kies je dan voor hard, en wanneer voor zacht hout, en welke elementen zijn bepalend voor het maken van de juiste soort brandhout voor je houtkachel op open haard?


Weinig verschil in themische waarde

Er is weinig of geen verschil in thermische waarde van hard- en zacht brandhout. Het belangrijkste verschil ligt hem bij hun manier van verbranden. Harde houtsoorten zorgen voor een mooie, gelijkmatige verbanding met mooie vlammen. De asse van hard brandhout blijft nog lang smeulen. Dat is helemaal anders bij zachte houtsoorten, dat veel sneller op branden. Vind je gezellige warmte erg belangrijk, overweeg dan zeker het gebruik van harde houtsoorten.


Soort brandhout afhankelijk van verwarmingstoestel


Welk soort brandhout je uiteindelijk ook kiest hangt in belangrijke mate af van het soort verwarmingstoestel waarmee je jouw woning verwarmd. De klassieke houtkachel moet stilaan de duimen leggen voor de accumulatiekachel, die slechts enkele uren per dag moet branden om je woning te verwarmen. Deze accumulatiekachel slaat zijn warmte op en geeft die langzaam weer af. Beschik je over dit soort houtkachel, dan heb je aan zachte en dus goedkopere houtsoorten genoeg.


Klassieke houtkachels

Met klassieke houtkachels kies je geen harde maar zachte houtsoorten.Klassieke houtkachels moet je geregeld bij vullen. Gebruik je met een klassieke houtkachel toch zachte houtsoorten omdat ze goedkoper zijn, dan kom je later bedrogen uit. Zacht brandhoud brandt immers veel sneller op, zodat je uiteindelijk voor deze goedkope en zachte houtsoorten méér zal betalen dan voor harde houtsoorten.


Open haard stelt andere eisen 


Aan brandhout voor open haarden worden andere eisen gesteld dan voor houtkachels. In deze houtkachels kan je zowel harde- als zachte houtsoorten gebruiken, maar dat is bij open haarden zeker niet het geval. Kies voor je open haard brandhoud van loofbomen. Dit Brandhout geeft zijn gas veel gemakkelijker vrij dan met naaldbomen. Vandaar de vele en luide explosies die brandhout van naaldbomen kan veroorzaken. Dergelijke explosies zorgen voor spetterende vlammen, die op hun beurt gloeiende houtdeeltjes kunnen doen wegspringen. Kies je ondanks alles toch voor het gezellige geknetter van het brandhout van naaldbomen, zorg dan voor voldoende bescherming met de installatie van een veiligheidsrooster of van een plaat in een speciaal soort glas.


Goedkoop hout kan gevaarlijk zijn


Kies nooit voor goedkoop hout, en zeker niet voor brandhoud afkomstig van afbraakwerken. Goedkoop hout komt meestal uit de oostbloklanden, en is in de meeste gevallen minderwaardig hout en niet veel beter dan hout van afbraakwerken. Dit meestal behandeld hout kan kankerverwekkende stoffen als dioxines en allerlei verbindingen vrijgeven, met alle gevolgen vandien.


Kies een droge en luchtige bewaarplaats

Beschik je binnen over geen geschikte bewaarplaats voor je brandhout, dek dan je houtvoorraad zorgvuldig af met een dekzeil. Kies daarvoor een tochtrijke plaats. Dat houdt je brandhout luchtig en droog.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…