Doorgaan naar hoofdcontent

Zo hou je de warmte in je woning

De zomer ligt ver achter ons, koning winter wenkt. We kregen reeds een voorsmaakje van wat ons te wachten staat met grote temperatuurverschillen, de eerste nachtvorst van het seizoen en gevaarlijke ochtendmist. Je verwarming werd naar een hoger toerental geschakeld. Je energiefactuur zal weer een flinke hap uit je gezinsbudget voor zijn rekening nemen. Toch kan je zélf veel doen om je energiekost zo laag mogelijk te houden. Hoe pak je dit dan aan, en met welke eenvoudige ingrepen kun je besparen op je verwarming, zonder deze winter kou te lijden?De winter staat voor de deur, en dat zullen we geweten hebben. De dagen worden steeds korter, de nachten langer en de temperaturen flirten met het nulpunt, en hun vrije val lijkt onmogelijk nog te stoppen. Deze dalende temperaturen zijn oorzaak van hogere verwarmingskosten. Wat kun je er aan doen om dIe kosten zo laag mogelijk te houden? Met welke eenvoudige ingrepen houden we de warme zoveel mogelijk binnenskamers?


Je woning voldoende ventileren


De komende herfst- en wintermaanden hou je uiteraard de vriestemperaturen zoveel mogelijk buitenshuis. Je laat dus zeker geen vensters openstaan, ook niet die van je slaapkamer. Je woning verluchten en ventileren voor een gezond woon- en leefklimaat is uiteraard wel noodzakelijk. Dat hoeft geen ganse dag. Je woning een kwartiertje verluchten is ruimschoots voldoende om de vochtige lucht in te ruilen voor de droge en gezonde buitenlucht. Dat is alvast een doeltreffende manier om je verwarmingskosten binnen de perken te houden. Er zijn ook kleinere ingrepen mogelijk waar je niet altijd aan denkt, maar waarmee je wél op je verwarming kunt besparen. Zorg dat zowel ramen als deuren goed sluiten, dat eventuele ventilatiefilters degelijk en op het juiste moment werken. Op zich zijn het niemendalletjes, maar alles samen zorgen ze voor heel wat energieverspilling. Ga dus op controle door je woning om eventuele onnodige luchtgaten te ontdekken en zo de verloren warmte binnenskamers te houden.


Warmte efficiënt programmeren doet besparenZowel centrale verwarming als alle soorten kachels zijn meestal uitgerust met een thermostaat, een toestel dat je toelaat de temperatuur in de verschillende kamers van je woning perfect te regelen. Stel je thermostaat zo in dat de temperatuur langzaam zakt naarmate de nacht dichterbij komt, en dat hij op gang komt voor je 's morgens ontwaakt. De binnenhuistemperatuur tussen 22 uur en 6 uur 's morgens terug te schakelen tot zestien graden in plaats van op zijn 22 graden te laten staan, doet je jaarlijks bijna twintig procent op je verwarmingskosten besparen. Beschik je over geen thermostaat, installeer er dan een. De prijs van zo'n toestel recupereer je al in één winter.


Schakel je verwarming nooit uit

Een programmeerbare thermostaat is onmisbaar om je verwarming op de meest geschikte temperatuur in te stellen. Het is zéker niet nodig om je verwarming dag en nacht op 22 graden te laten staan, zelfs niet in hartje winter. Het andere uiterste is 's nachts je verwarming volledig uitschakelen. Dat is evenmin een goed idee. Een basistemperatuur van 16 graden, ook is dan  ideaal. Op die manier bespaar je energie die je kan gebruiken om je woning 's ochtends weer voldoende op te warmen. In perfect geïsoleerde woningen is het zelfs aan te raden je themostaat steeds op dezelfde temperatuur ingeschakeld te laten. Huizen gebouwd na pakweg 1994 zijn volgens de regels van de kunst geïsoleerd, en beschikken meestal over een betrouwbare vloer- of wandverwarming.


Ongebruikte kamers niet verwarmen


Verwarmen kost geld, handenvol geld. Het is dan ook té gek om kamers die je niet of slechts sporadisch gebruikt, te verwarmen. Dat is letterlijk je geld door ramen en deuren smijten. Kijk na waar je verwarming op een lager pitje kan, of zelfs kunt uitschakelen. Vraag je tijdens deze controleronde steeds af of in alle kamers en in de badkamer wel altijd verwarming nodig is. Je inkomhall is zeker een plaats die het zonder of met een minimum aan verwarming kan stellen. Zorg er voor dat kamers die niet verwarmd worden, altijd goed afgesloten zijn.


Oppassen voor legionellabacterie

Het water uit je gas- of cv - boiler is meestal op 80 graden afgesteld,maar dat kan beslist enkele graden lager, ook dat scheelt op je jaarrekening. Ga echter nooit lager dan 65 graden. Doe je dat toch, dan krijgt de dodelijke legionellabacterie de kans zich te vermenigvuldigen, niet alleen in je warmwaterboiler maar in alle leidingen en dan zijn de gevolgen niet te overzien.


Onderhoud verwarmingsketel verplicht


Je verwarmingsketel kan pas optimaal verwarmen wanneer hij regelmatig en goed onderhouden wordt. Dat wil zeggen dat alle filters en afzuigsystemen regelmatig moeten schoongemaakt worden.Je verwarmingsinstallatie verbruikt op die manier veel minder energie. Laat minstens iedere twee jaar zowel je verwarmingsketel als je schoorsteen grondig nakijken, dat bezorgt je een zuinigere en langere werking van je installatie. Bij ons ben je trouwens verplicht je verwarmingsinstallatie regelmatig een grondige onderhoudsbeurt te geven. Een installatie op aardgas moet iedere twee jaar grondig gecontroleerd worden. In Wallonië en Brussel is dit pas iedere drie jaar verplicht. Stookolie- installaties moeten in Vlaanderen trouwens jaarlijks grondig nagekeken worden. Op die manier wil de overheid niet alleen zo weinig mogelijk energie verspillen, maar je ook maximaal beschermen tegen mogelijke ongevallen. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…