Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is de prijs van je rijopleiding?

Beschik je over geen auto, dan zit je met een groot mobiliteitsprobleem opgescheept. Vooral jongeren, want wie droomt bij zijn achttiende verjaardag niet van een eigen auto? Maar koken kost geld, en dat is met autorijden zeker niet anders. De stijgende brandstofprijzen maken autorijden steeds duurder, maar er komt uiteraard veel meer bij kijken. Vooraleer je de eerste keer met je wagen in het verkeer mag, ben je heel wat armer. De eerste stap naar het rijden met je eigen wagen, is het behalen van  je rijbewijs. Voor velen niet vanzelfsprekend, want diegenen die van de eerste keer hun rijbewijs in de wacht slepen, zijn zeldzaam. Hoe kun je in ons land je rijbewijs halen en wat is uiteindelijk de prijs van je rijopleiding?



Wie kan vandaag nog zonder auto? Voor jongeren is een eigen wagen nog belangrijker. Willen ze na hun studies zo vlug mogelijk aan de slag, dan is eigen vervoer een must. Hoe groter de vraag naar een rijbewijs, hoe hoger de prijs. Meer dan tweeduizend euro voor een rijbewijs zoals in de ons omringende landen? is bij ons gelukkig nog niet het geval. Maar ook hier is het behalen van je rijbewijs een dure aangelegenheid. Wat zijn de mogelijkheden voor het behalen van je rijbewijs, en welke prijs staat daar tegenover?


Je theoretisch rijexamen is de eerste stap


Slagen in je theoretisch rijexamen is de eerste stap naar je definitief rijbewijs. Voor het behalen van je theoretisch rijexamen, heb je de keuze tussen twee mogelijkheden met een erg uiteenlopend prijskaartje. Je theoretisch rijexamen kan je afleggen vanaf je zeventiende verjaardag. Je hebt daarvoor de keuze tussen een officieel erkende autorijschool, of het zelfstandig proberen. Kies je voor dit laatste, dan moet je voor het afleggen van je theoretisch examen nog altijd langs de autorijschool. Voor de voorbereiding van je theoretisch rijexamen kan je terecht op internet, waar je op verschillende websites de theorie kan inoefenen. Uiteraard is deze methode het goedkoopst. Neem je voor je theoretische opleiding een erkende rijschool onder de arm, dan kosten twaalf uren theoretische opleiding je gemiddeld negentig euro. Je slaagt pas in dit examen wanneer je minstens 41 van de in totaal 50 examenvragen foutloos kan oplossen. Ben je geslaagd, dan kan je een voorlopig rijbewijs aanvragen. Voor deelname aan het theoretisch examen mag je nog eens vijftien euro ophoesten.



Je vrije praktijkopleiding



Voor je praktische rijopleiding heb je de keuze tussen een vrije opleiding en een opleiding in een erkende rijschool. Kies je voor een vrije opleiding, dan mag je na drie maanden je rijexamen afleggen in een erkende autorijschool. Slaagde je, dan krijg je een voorlopig rijbewijs dat maximum drie jaar geldig. Je rijdt onder toezicht van een begeleider naar keuze. Een vrije rijopleiding kost je in totaal 76 euro, theorie en praktijk samen.



Praktijkopleiding in erkende autorijschool



Voor een opleiding in een rijschool, moet je ten minste twintig uren praktijklessen volgen in een erkende rijschool. Slaag je daar in, dan krijg je een bekwaamheidsattest toegekend, waarmee je een voorlopig rijbewijs kunt aanvragen. Je kunt dan zonder begeleider de weg op gedurende een periode van maximum achttien maanden. Ook in dit geval mag je het praktijkexamen ten vroegste afleggen na drie maanden. Slaag je na twee keer niet in dit examen, dan moet je verplicht zes extra uren praktijkles volgen in een erkende rijschool. Dat geldt zowel voor diegenen die hun opleiding aan een rijschool volgden, als voor hen die een vrije opleiding genoten. Voor een rijbewijs via een erkende autorijschool betaal je minstens 1226 euro, wanneer je van de eerste keer slaagt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…