Vergeet je reisbijstandsverzekering tegen ski- ongevallen niet

In de typische wintersportgebieden liet koning winter zich dit seizoen al vroeg gelden. In de Alpen viel reeds de  eerste sneeuw.
Na de herfstvakantie nadert het kerstverlof met rasse schreden. De meeste wintertoeristen hebben hun sneeuwvakantie al geboekt en hun skimateriaal tevoorschijn gehaald. Dacht je ook al aan je reisbijstandsverzekering tegen ski- ongevallen of andere risico's tijdens je komende wintervakantie?  Velen vertrekken zonder zo'n verzekering. Laat het nooit zover komen, de gevolgen zijn bij een ongeval dan niet te overzien. Er zijn niet alleen de eventuele lichamelijke kwetsuren.  Een ongeval brengt meestal ook een lange periode van werkonbekwaamheid met zich mee. Hoe ben je maximaal beschermt tegen allerlei ongevallen tijdens je sneeuwvakantie? Op wat moet je letten bij het afsluiten van zo'n verzekering en welk prijskaartje hangt daar aan vast?


Met zo'n reisbijstandsverzekering kan je binnenkort alvast met een gerust hart naar de sneeuw. Belangrijk hierbij is een degelijke informatie over de verschillende mogelijkheden die zo'n verzekering je biedt. Zorg dat je voldoende inzicht krijgt over welke winterse activiteiten verzekerd zijn en welke niet. Zijn alle meereizende gezins-  en familieleden verzekerd en zijn erdaar extra voorwaarden aan verbonden? Pas wanneer je over al deze noodzakelijke inlichtingen beschikt, kan je een juiste keuze maken.


Ongevallen binnen de piste 


Voor je een winterse reisbijstandsverzekering afsluit, moet je duidelijkheid hebben over ze allemaal verzekeren. Meestal Bij zijn alle typsiche winteractiviteiten als skiën, langlaufen en snowbnoarden verzekerd, als die zich binnen de pistes voordoen. Wintersportactiviteiten buiten de afgebakende pistes vallen daar meestal buiten. Uitzonderingen op deze algemene regel zijn activiteiten die door officieel erkende organisaties worden georganiseerd. Kijk na wat allemaal in de prijs is inbegrepen, voor je jouw handtekening plaatst. Sommige verzekeraars bieden speciale formules aan, waarbij de niet alle dagen gebruikte skipas, skilessen die niet allemaal werden gevolgd of het skimateriaal dat niet alle dagen werd gebruikt, wordt terug betaald. Wordt je het slachtoffer van een of ander ongeval, dan wordt in  sommige gevallen ook je verlengd hotelverblijf terug betaald.


Wat bij hospitalisatie? 


Welke regeling is voorzien wanneer je ten gevolge van een ski- of ander ongeval moet gehospitaliseerd worden en je kinderen mee hebt? Dat zijn zaken die vooraf moeten geregeld zijn. De meeste reisbijstandsverzekeringen betalen dan zowel alle vervoers- als hotelkosten terug, en kunnen kinderen tot zestien onder begeleidng naar huis brengen. Zelfs het ter plaatse sturen van een vervangchauffeur behoort dan tot de mogelijkheden.

Retariëring is peperduur


Repatriëring van zieken en/of gekwetsten is peperduur. In Oostenrijk, een van onze favoriete bestemmingen wanneer het om wintervakanties gaat, betaal je voor het overbengen van de skipiste tot de eerste hulppost, gemiddeld 400 euro, en hetzelfde bedrag voor de overbrenging naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Voor het vervoer naar het ziekenhuis mag je in Frankrijk op hetzelfde bedrag rekenen. Kies je er voor om met de ziekenwagen of via een zogenoemde sanitaire vlucht huiswaarts te keren, dan kost je dat gemiddeld 2000 euro. Een reddingsoperatie met de heli is ook mogelijk. Dat kost je wél ... 4000 euro per uur. Wordt je met de auto van je Frans skioord naar huis gebracht, dan kost je dat gemiddeld 1000 euro.

Respecteer steeds de regels van de piste

Respecteer steeds de wettelijke regels langs de skipiste. Pas je snelheid aan je mogelijkheden en de weersomstandigheden aan. Verlaat de piste bij een valpartij. In landen als Oostenrijk en Frankrijk moeten kinderen jonger dan vijftien, verplicht een skihelm dragen. Maak vooraf kennis de verkeerssignalisatie en markeringen langs de skipiste. Dat kan via Snownet.


Wat kan met krediet- en ziekteverzekeringskaart?


Je kan ook via je kredietkaart en/of een ziekteverzekeringskaart een reisbijstandsverzekering afsluiten wanneer je de totale som van je wintervakantie via die kredietkaart hebt betaald. Dan is medische repatriëring via deze kredietkaart gedekt. Dat is meestal onmogelijk voor alle hospitalisatiekosten. Je hospitalisatieverzekering is enkel geschikt voor de terugbetaling van al je medische kosten bij ziekenhuisopname. Met je (Europese) ziekteverzekeringskaart kun je het bewijs leveren dat je met de ziekteverzekering in orde bent en dat alle ziekenhuiskosten zullen vergoed worden. Dokterskosten, de kosten voor het maken van röntgenopnames, allerlei verbanden en geneesmiddelen daarentegen zijn daar niet in begrepen.

Reacties