Doorgaan naar hoofdcontent

Maak nu je woning winterklaar

We kunnen er niet langer omheen, koning winter klopt steeds nadrukkelijker op je voordeur. De meesten van ons beschermen vooral hun auto en tuin  tegen sneeuw, ijs en vrieskou. De winter kan echter ook heel wat schade aan je woning veroorzaken. Denk maar eens aan bevroren waterleidingen in open lucht, of in slecht geïsoleerde ruimten. Ook  ramen en deuren, je stookruimte en zelfs je verwarmingsketel hebben gedurende deze periode heel wat te lijden. Het is nu dan ook hét moment om je woning zo goed mogelijk te beschermen tegen al deze winterse ongemakken. Dat kan met kleine, eenvoudige ingrepen, die je later peperdure herstellingskosten kunnen besparen. Hoe pak je de bescherming van je woning tegen winterse ongemakken aan, en op wat moet je vooral letten om je woning winterklaar te maken en eventuele schade zoveel mogelijk te beperken?


Te vroeg om nu al voorzorgen te nemen tegen koning winter? Zéker niet, want ook hier is voorkomen veel beter (lees goedkoper) dan achteraf te moeten herstellen. Op het moment dat de winter onverwacht toeslaat, komen alle goede voornemens te laat. Je woning zoveel mogelijk beschermen tegen de nakende winter, doet je alvast veel besparen. Aan vorstschade hangt immers meestal een niet onaardig prijskaartje, zeker wanneer er een vakman aan te pas komt. Laat het dus niet zo ver komen. Je moet zéker geen handige Harry zijn om met enkele eenvoudige ingrepen schade aan je woning te voorkomen.


Bescherm je waterleidingen

Bij schade als gevolg van streng en langdurig vriesweer, denk je ongetwijfeld aan je waterleidingen, zeker wanneer de kranen en/of meters zich in open lucht of in je kelder bevinden. Bescherm tijdig je buitenkranen.  Trek ze samen met alle waterleidingen een warm jasje aan. Controleer of je kelderraam goed sluit. Hou de tocht uit je kelder buiten door zowel ramen als deuren goed af te sluiten. Bevinden leidingen, waterkranen  en/of de watermeter in een put in je tuin, bescherm dan ook die met isolatiemateriaal, en sluit de put hermetisch met een deksel. Leidingen die in de winter nauwelijks worden gebruikt, laat je volledig leeglopen en sluit je af. Laat de temperatuur in ruimtes waar zich leidingen, kranen en meters bevinden nooit onder de zeven graden zakken. Schakel de thermostaat van de dichtsbijzijnde radiator in vorststand. Laat de binnenhuistemperatuur 's nachts nooit zakken onder de zestien graden. Controleer zeker ook de waterdruk op alle radiatoren, maar zorg eveneens voor een doeltreffende ontluchting. 

Maak je kelder winddicht

Ondanks onze groeiende aandacht voor het isoleren van onze woning, is de kelder de minst geïsoleerde ruimte van onze woning. In een slecht of onvoldoende geïsoleerde woning krijgt de vrieskou vrij spel. Waterleidingen en meters kunnen dan gemakkelijk bevriezen en zelfs barsten. Isoleer deze waterleidingen en meters met glaswol, polyethyleenschuim of met een verwarmingskabel. Dit laatste biedt je uiteraard de meest efficiënte bescherming, maar is dan ook de duurste oplossing.

Isoleer ramen en deuren met tochtstrips


Slecht sluitende ramen en deuren laten heel wat koude in je woning. Isoleer daarom deze zwakke plekken om geen kostbare energie te verspillen. Je doet dit op een eenvoudige én doeltreffende met zelfklevende strips, die hermetisch afsluiten. 

Hou vrieskou uit stookruimte

Hou de vrieskou uit je stookruimte, want die kan daar veel schade veroorzaken. Vergeet je stookruimte niet te ventileren, dat bied je maximale veiligheid.

Laat radiatoren 's nachts openLaat bij aanhoudende vorst de radiatoren van je centrale verwarming open staan, dat spaart energie. Ben je gedurende een lange periode afwezig, laat dan de binnenhuistemperatuur nooit onder de zestien graden zakken. Bedenk hierbij dat het veel kostelijker is een onderkoelde woning weer op zijn gewenste temperatuur te brengen, dan om dezelfde woning op zijn gewenste temperatuur te houden.
Laat je verwarmingsketel jaarlijks controleren


Vergeet bij dit alles niet dat je jaarlijks verplicht bent je verwarmingsketel professioneel te laten controleren en reinigen. Dat biedt je nodige veiligheid. Laat voor de winter ook je open haard en schoorsteen grondig reinigen. Zo ga je met een gerust hart de winter tegemoet.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…

Waar koop je Delvaux handtassen tweedehands

Hou je van klasse en kwaliteit, dan droom je wellicht al langer van exclusieve Delvaux handtassen. Kwaliteit is niet goedkoop, en dat is bij deze Brusselse handtasontwerper beslist niet anders. Wat anders gezegd van prijzen die variëren van 750 tot 2500 euro voor een handtas? Dat heeft uiteraard voor gevolg dat geïntresseerden in de kwaliteits lederwaren van delvaux ijverig zoeken naar tweedehands handtassen van Delvaux. Ze zijn tweedehands niet gemakkelijk te vinden, maar er zijn gespecialiseerde sites die geregeld tweedehands handtassen van Delvaux aanbieden. En Delvaux zélf organiseert jaarlijks een voordelige stockverkoop. Hoe pak je de zoektocht naar tweedehands handtas van Delvaux handtassen succesvol aan, en op wat moet je letten om latere ontchoochelingen te voorkomen?

Er is wellicht geen enkele vrouw die er niet van droomt met een handtas van de Brusselse lederontwerper Delvaux te kunnen pronken. Dromen mag, maar lang niet iedereen kan zich zo'n Delvaux handtas veroorloven…