Hoeveel kan je maximum lenen voor een auto

De aankoop van een nieuwe auto is de dag van vandaag een flinke investering. Een noodzakelijke investering ook, want een auto is door de jaren heen geëvolueerd van pure luxe tot een noodzakelijk gebruiksvoorwerp. Zonder eigen vervoer is je mobiliteitsprobleem zo goed als onoplosbaar. De meerderheid der automobilisten financieren een nieuwe wagen met een autolening, in  veruit de meeste gevallen een haalbare en voordelige oplossing.  Toch moet je ook bij een autolening aan heel wat voorwaarden voldoen om de noodzakelijke financiering van je toekomstige auto mogelijk te maken. Hoe ga je naar de meest voordelige autolening, en waar moet je zéker rekening mee houden om later met geen onoverkomelijke financiele problemen te worden geconfronteerd?Vooraleer naar de meest voordelige autolening op zoek te gaan, moet je eerst voor jezelf uitmaken of het een nieuwe of een (recente) tweedehandswagen wordt. Dat maakt immers ook heel wat verschil uit voor je autolening. Een autolening is voor velen de enige mogelijkheid om zich een een (nieuwe) te kunnen veroorloven. Dat is een dubbeltje op zijn kant. Auto rijden is immers duur en een autolening jaagt de prijs van auto rijden alleen maar fors de hoogte in.


Lening voor nieuwe en recente tweedehands wagens


Je kan niet zomaar voor de aankoop van om het even welke auto een autolening afsluiten. Een autolening dient uitsluitend voor de aankoop van een nieuwe wagen of van een recente tweedehands wagen te financieren. Voor het verkrijgen van zo een autolening mag de tweedehands auto niet ouder zijn dan vijf jaar. Betreft het oudere wagens, oldtimers of een ander soort voertuigen, dan ben je verplicht een persoonlijke lening af te sluiten.

Autolening of persoonlijke lening?


Voor de aankoop van een nieuwe auto heb je in derdaad de keuze tussen een  autolening en een persoonlijke lening aangaan. De looptijd van een autolening  werd vastgesteld op maximum vijf jaar. Het rentepercentage van een autolening ligt doorgaans lager dan bij een persoonlijke lening. Het fincanciële risico voor de kredietverstrekker is beperkter met een autolening dan bij een persoonlijke lening. Slaag je er niet in je autolening regelmatig en tijdig terug te b etalen, dan zal de kerdietgever je auto gebruiken als onderpand.

Voorwaarden lening 


Lang niet iedereen kan een autolening afsluiten. Om een autolening te kunnen aangaan, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Met je autolening mag je alleen een een nieuwe auto, of een recente tweedehandswagen van maximum vijf jaar aankopen. Je mag maximum slechts één derde van je maandelijks, vast inkomen gebruiken voor het afbetalen van al je leningen. Aan de hand van je loonbriefje moet je bewijzen dat je over een vast, maandelijks inkomen beschikt. Verder moet je via je identiteitskaart je identiteit en leeftijd (minstens 18 jaar), en moet je een geldig rijbewijs kunnen voorleggen.

 Bedrag autolening


Het bedrag van je autolening hangt af van het prijskaartje van je auto. Gaat het om een nieuwe wagen of is het een recente tweedehands wagen? Het bedrag van je lening wordt bepaald door je vast maandelijks inkomen, en  de duurtijd van je lening. Een autolening kan vanaf 2500 euro tot maximum 75000 euro. Gaat het om een nieuwe wagen of om een exemplaar van maximaal twee jaar oud, dan is het mogelijk tot 110% (inclusief btw) van het factuurbedrag te lenen. Voor voertuigen ouder dan twee jaar, ligt dat maxium bedrag op 100%. Wagens ouder dan vijf jaar, kunnen slechts gefinancierd worden voor hun werkelijke waarde. Leen je 10% extra om alle bijkomende kosten te betalen, dan ben je in dit geval niet verplicht voor die extra 10% ook een reden op te geven.

 

Duurtijd autolening


Hoe langer de duurtijd van je autolening, hoe lager je maandelijkse aflossing. De maximale duurtijd van is meestal beperkt tot vijf jaar. Voor het verkrijgen van een autolening moet je de aankoop van je wagen kunnen bewijzen. Kocht je hem bij een garagist, dan volstaat de bestelbon en het factuur. Een particuliere aankoop van je auto kan je bewijzen via verkoopsovereenkomst, en een dubbel van het inschrijvingsbewijs van het voertuig.

Reacties