Hoe bevroren regenpijpen verhelpen

Met de strenge winters van de laatste jaren nog fris in je geheugen, nemen velen nu reeds hun voorzorgen om tijdens de nakende winterperiode schade als gevolg van strenge vorst, sneeuw en ijs, zoveel mogelijk te voorkomen. Dat is nodig, want eerder onschuldig lijkende voorvallen kunnen op termijn grote, lees perperdure gevolgen hebben. Neem het probleem van  bevroren regenpijpen. Op zich weinig zeggend, tot je er mee geconfronteerd wordt. Bij langdurige vorst kunnen bevroren regenpijpen en waterleidingen veel schade veroorzaken. Vraag is hoe je bevroren regenpijpen kunt voorkomen, en wat te doen  als je regenpijp(en) uiteindelijk toch bevroren geraken?


Voor een bevroren regenpijp is er méér nodig dan enkele dagen vorst. Voor het inderdaad zo ver is, heb je ongetwijfeld een lange periode van strenge vorst achter de rug. Grote boosdoener is het vele smeltwater, afkomstig van smeltende sneeuw op het dak. Al dat smeltwater komt vroeg of laat in de regenpijp terecht, waar het weer bevriest en voor allerlei ongemakken kan zorgen. Hoe langer de vorst duurt, hoe dikker de ijslaag in je regenpijp.

Bevroren regenpijp kan veel schade veroorzaken

Een bevroren regenpijp lijkt onschuldig, maar de gevolgen zijn dat veel minder. Blijft koning winter koppig doorzetten, dan verandert dat de zaak. Wellicht begreep je al dat het smeltwater de grootste boosdoener is. Smeltwater dat niet weg kan, zoekt langs de regenpijp een weg naar beneden. Eens zover, zijn de gevolgen niet te voorspellen. Smeltwater dat langs de muur naar beneden loopt omdat de regenpijp is bevroren, kan voor waterlekken zorgen die heel wat schade aan je woning kunnen veroorzaken. Overvloedig smeltwater kan ook de dakgoten beschadigen die,onder het gewicht van sneeuw, ijs en smeltwater,  het zelfs kunnen begeven, met alle gevolgen vandien. Wees zéker op je hoede met bevroren smeltwater. IJspegels kunnen naar beneden donderen en kunnen voorbijgangers (ernstig) verwonden. Uiteindelijk kan jij daar verantwoordelijk voor gesteld worden.

Hoe bevroren regenpijpen  voorkomen? 

Tegen bevroren regenpijpen is er uiteraard niet veel te beginnen. Zorg voor een regelmatig en efficiënt onderhoud van je regenpijpen, om tijdens de wintermaanden bevriezing te kunnen voorkomen. Laat geen bladeren of andere zaken in je dakgoten liggen, dat kan verstoppingen veroorzaken waardoor het smeltwater nog moeilijker of helemaal niet weg kan. Voorkomen is dus ook in dit geval veel beter dan genezen. Wordt je geconfronteerd met verstopte en bevroren regenpijpen waar een tussenkomst van een loodgieter en/of andere vaklui voor noodzakelijk is, zal je dat veel meer geld en ongemakken kosten. 

Reacties