Doorgaan naar hoofdcontent

Goedkoop en milieuvriendelijk verwarmen met pellets


Onze brandstofprijzen swingen nu al enige tijd letterlijk de pan uit, en niets laat vermoeden dat daar vlug een einde aan komt, wel integendeel. Het verwarmen van je woning neemt dan ook een alsmaar grotere hap uit je gezinsbudget.  Om ons energiefactuur te beperken, gaan we meer en meer op zoek naar alternatieve, lees goedkopere verwarmingsystemen. We denken daarbij ook alsmaar groener. Ben jij ook op zoek naar een energiezuinig en milieuvriendelijk verwarmingssysteem, overweeg dan zeker de groene verwarming met pellets. Op wat moet je letten bij de aankoop van een pelletkachel en welke voordelen biedt pelletverwarming? En zeker het belangrijkste aspect, welk prijskaartje hangt aan zo een pelletkachel, en een hoe duur of goedkoop zijn de pellets?


Als gevolg van ons groener denken, kwamen de laatste jaren heel wat alternatieve verwarmingssystemen voor onze woning op de markt. Daarbij is pelletverwarming erg populair. Maar wat is pelletverwarming nu precies?


Verwarmen met hernieuwbare energie


Kies je voor pelletverwarming, dan verwarm je met... houtafval. Dit houtafval werd vooraf uiteraard ontdaan van alle scheikundige stoffen. Pellets bevatten geen lijmenof andere scheikundige bindmiddelen. Pelletkachels zijn ook opmerkelijk milieuvriendelijk, hun CO- uitstoot is verwaarloosbaar. Pelletverwarming is een schitterend voorbeeld van hernieuwbare energie, dat de laatste jaren zo nadrukkelijk wordt gepromoot.

Maximaal rendement


Pelletverwarming is niet alleen milieuvriendelijk, maar zorgt tegelijk voor heel wat besparing op je energiebudget.  Een pelletkachel stelt je in staat tot de helft te besparen in vergelijking met je huidige energiefactuur. Met pelletverwarming haal je een rendement van maar liefst 85 procent, en ook dat ligt heel wat hoger dan bij klassieke de verwarmingssystemen.


Kleine biomassaketel


Een pelletkachel is kleine biomassaketel, waarbij de brandstof bestaat uit houtpellets. Houtpellets zijn kleine, geperste korrels waarvan 1,8 kilo overeenkomt met 1 m2 aardgas. Deze kachels zijn uitgerust met een reservoir voor gemiddeld zo'n twintig kilo pellets en worden, precies zoals klassieke houtkachels, in de te verwarmen ruimte geplaatst. Een vol reservoir pellets komt overeen met minium 24 en maximum 100 branduren. Pellets worden electrisch ontstoken, en voor de regeling van de pelletsaanvoer gebruik je een thermostaat. Een pelletkachel is uitgerust met twee ventilatoren, een voor de eigenlijke verbranding, en een voor de efficiënte verspreiding van de warmte. Pelletkachels zijn er in verschillende modellen, zodat iedereen ongetwijfeld zijn gading zal vinden, zelfs diegenen die design hoog in hun vaandel voeren. Er kwamen recent zelfs enkele pelletkachels op de markt die je kunt ingebouwen.

Pelletkachel vraagt regelmatig onderhoud


Pelletkachels zijn niet alleen zuinig in het verbruik en positief voor ons leefmilieu, ze vragen ook minder onderhoud dan een klassieke houtkachel. Toch mag het leeg maken van de aslade en het regelmatig en grondig stofzuigen van het pelletreservoir zeker niet onderschat worden. Samen met het gebruik van kwaliteitspellets, is het grondig reinigen van je pelletkachel van groot belang voor het realiseren van het beloofde rendement.

Schouw is noodzakelijk


In tegenstelling mat wat handige reclamejongens je ook maar proberen wijs te maken, ook met een pelletkachel is een goede schouw noodzakelijk. Met dit verwarmingssysteem is een goed werkende schouw noodzakelijk voor een probleemloze werking en een volledige verbranding.
  • Richtprijs pelletkachel: pelletkachels heb je uiteraard in alle prijsklasse, afhankelijk van hun systeem, capaciteit en hun design. De prijs van een palletkachel varieert van 2500 tot gemiddeld 6000 euro.
  • Richtprijs pellets: de prijs hangt af van de kwaliteit en de verpakking. Voor een zak van vijftien kilo betaal je gemiddeld tussen de 4 en 5,5 euro. Precies 1,8 kilo pellets komt overeen met 1m2 aardgas.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…